Harmadik gyerektől egymilliós hitelleírás

0
783

A harmadik és további gyereket vállaló családok lakáshiteléből minden utód után egymillió forintot leír az állam januártól – jelentette be Novák Katalin államtitkár. Nagykorú gyerekre is igénybe vehető az ajándék, de büntetett előéletű szülőnek nem jár pénz.

A harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthető jövő január 1-jétől – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára csütörtökön. A kedvezmény a már meglévő, és a jövőben felveendő jelzálog-hitelekre is vonatkozik. Azok a családok vehetik igénybe, ahol a harmadik vagy a további gyermek január 1-je után születik, illetve már a várandósság 12-ik hetétől igényelhető a tartozás csökkentése. A korábban született gyermekeknél nincsen felső korhatár, a hiteltartozás csökkentése akkor is igényelhető, ha az idősebb gyermek már nagykorú.

A könnyítésre a jövő évben 17 milliárd forintot terveztek – közölte Novák Katalin. A keret felülről nyitott.

A rendelet kihirdetése előtt felvett ingatlanfedezetű jelzálog-hiteleknél mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású kölcsön esetén igénybe vehető a csökkentés, a kihirdetés után felvettek esetében azonban csak a lakáscélú jelzálog-hiteleknél – közölte.
Az állami támogatást a pénzügyi intézményeknél kell igényelni, mert

ez esetben a hitel előtörlesztése történik a gyerekenként egymilliós összeggel.

Ennek díját az igénylő helyett az állam fizeti meg a bankoknak – ismertette Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A harmadik, illetve minden további gyermek után járó 1-1 millió forintos hitelelengedést minden olyan család, illetve pár igényelheti,

amelynek már van legalább két gyermeke, a vér szerinti és az örökbefogadott gyermekeket is figyelembe veszik. Nagykorú gyermekek esetében az együttlakás nem előírás.

Az igénylőknek legalább 50 százalékban a kölcsönre fedezetet nyújtó ingatlan tulajdonosainak kell lenniük, nem lehet köztartozásuk, valamint feltétel a büntetlen előélet. A támogatást hátralékos adósok is igénybe vehetik.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .