Hamisítják a járványstatisztikát Kínában

0
600
Facebook

Pekingben feltűnt, hogy a fővároshoz közeli Hszingtai város fertőzöttségi adatait kihagyták abból a jelentésből, mely Hopej tartomány járvány gócainak adatait összegezte. A tartomány kormányzója utána nézett és a jelentés készítőjét a rendőrök elfogták. A hír közzétételével a pekingi vezetés tudatni akarta az ország népével: mindent megtesznek azért, hogy ne legyen újabb Covid-19 járvány hullám Kínában!

Jelenleg 11 körzet van lezárva az 1,4 milliárd lakosú országban, ahol szigorú elzárással próbálják megakadályozni új járvány kialakulását. Komoly gondot jelent, hogy három különböző tartományban vannak a járvány gócok.

A szigorú elzárás és a tömeges tesztelés állíthatja meg a járványt – hangsúlyozza a Global Times. A Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt angol nyelvű lapja úgy fogalmaz, hogy legkevesebb három tartomány 11 körzetében van teljes zárlat vagyis a valós helyzet ennél rosszabb lehet. Jellemző, hogy sok helyen egészen mást mondanak mint amit a valóságban tesznek a hatóságok: a központi lap szerint a helyi hatóságok nem szívesen használják az elzárás kifejezést noha a gyakorlatban ezt alkalmazzák. Mit jelent ez?

Mindenkinek otthon kell maradnia, megszüntetik a tömegközlekedést. A városokba illetve a falvakba irányuló autós forgalmat szigorúan ellenőrzik: csakis az juthat át az ellenőrző pontokon, aki létfontosságú árut szállít illetve tevékenysége kapcsolatban áll a járvány elleni küzdelemmel. Egy autóban maximum két ember ülhet, és mindkettőt azonnal tesztelik.

Az orosz határ közeli Hejlungcsiang tartományban (fekete sárkány folyó – ez az Amur kínai neve) legkevesebb öt körzetben vezették be a szigorú zárlatot – írja a Global Times. Köztük van a tartomány fővárosának, Harbinnak az egyik körzete is.

Az észak-koreai határhoz közel eső Csilin tartományban a fertőzöttek száma meghaladja a 100-at, közülük 80 tünetmentes. Ez utóbbi különösen aggasztja a kínai hatóságokat, mert már mindenki készülődik a Holdújévre, melyet idén február első felében tartanak. Egy hét alatt 500-600 millió kel ilyenkor útnak, hogy felkeresse szűkebb pátriáját. Tavaly épp emiatt késlekedtek a zárással a hatóságok. Idén viszont igyekeznek visszafogni a tömeges utazási kedvet mondván óriási a járvány veszély!

A 11 milliós Sicsiacsuang még mindíg le van zárva

Hopej tartomány Pekinget öleli körbe, ennek fővárosa Sicsiacsuang, ahol egy repülőtér körüli faluban tört ki a Covid-19 járvány. Pekingben különösen aggasztónak találják, hogy falusi körzetek is járvány gócokká váltak, mert ott nagyon gyenge az egészségügyi ellátás.

Mennyire megbízhatóak a statisztikák?

Hopej tartományban a súlyosan fertőzött Hszingtai városát kihagyták a statisztikából, hogy javítsák az összképet. Pekingben feltűnt a csalás, és utasították a tartomány kormányzóját: küldjön új immár reális fertőzési statisztikát!

Hszü Csin kormányzó el is rendelte az új felmérést – tudósít a China Daily, amely megírja, hogy más tartományokból érkezett szakértők is segítik az új fertőzési statisztika elkészítését. A lap közli, hogy a csalást elkövető tesztelő cég főnökét a rendőrség letartóztatta. Ettől is reméli Peking, hogy valós adatokat kapnak végre minden tartományból.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .