Génhiba miatt barátságosak a kutyák?

0
1205
Forrás: Pixabay

Egy humán rendellenesség lehet az oka annak, hogy a kutyák annyira barátságosak az emberrel – erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók a Science Alert folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A 24.hu által idézett kutatás az embernél megfigyelhető Williams-Beuren-szindrómával talált átfedést „okolja” azért, hogy a kutyákban magas az emberekkel szembeni empátia és a barátságos viselkedés.

A kutyák és farkasok genetikai összetételének és viselkedési jellemzőinek vizsgálata felfedte, hogy

a kutyának kromoszómás átfedése van egy emberi rendellenességgel, a Williams-Beuren-szindrómával.

A kutatók szerint ez a hasonlóság megmagyarázhatja a kutyák társas viselkedését, az eredmények azonban arra utalnak, hogy a kutyák genetikai okokból keresik a kapcsolatokat.

A Williams-Beuren-szindróma ritka genetikai betegség, amely jellegzetes arcformát és számtalan egészségügyi problémát – például szív és érrendszeri gondokat – okoz.

Legfeltűnőbb pszichológiai tünete a szociális gátlás hiánya, a magas fokú empátia és a barátságos viselkedés az idegenekkel szemben.

Forrás: Pixabay

Úgy tűnik, hogy a vizsgált kromoszómában található genetikai betoldások felelősek a kutyák társas magatartásáért – minél kevesebb ilyen betoldás van, egy kutya annál farkasszerűbben viselkedik. Érdekes módon a hasonló humán 7-es kromoszómában épp a gének törlődése vált ki jellegzetes barátságos viselkedést.

A szakértők egyelőre nem értik pontosan, hogy mi áll a jelenség hátterében.

A kutatók azt is kiemelték, hogy vizsgálatukban igen kis mintával dolgoztak, ezért nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Szerintük nem sikerült “szociális génre” bukkanniuk, de fel tudtak fedezni egy fontos genetikai összetevőt, amely hatással van az állatok személyiségére.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .