Franciaország prímása is vádlott egy pedofil perben

0
1033
youtube

Philippe Barbarin bíborost, Lyon érsekét azzal vádolják, hogy korábban elnézte pedofil papok működését. Nem jelentette az eseteket a hatóságoknak és nem váltotta le a szóbanforgó pedofil papokat.

A per a korábbi amerikai jogi akciók mintájára indult: az Egyesült Államokban sok magasrangú egyházi vezető kényszerült visszavonulásra miután kiderült nem léptek fel kellő eréllyel a pedofil papokkal szemben. Ferenc pápa következetesen elítéli azokat a magasrangú egyházi vezetőket is, akik lehetővé tettek a pedofil papok működését.

A pápai bírálat után lemondott Chile egész püspöki kara, mert évtizedekig elhallgatták egy befolyásos szerzetes pedofil ügyeit. Ausztráliában jelenleg is per folyik a Vatikán harmadik embere ellen: Pell bíborost azzal vádolják, hogy fiatal pap korában maga is megrontott gyerekeket. A Vatikán a per idejére felfüggesztette Pell bíborost. Philippe Barbarin bíboros perére is beidéztek egy magasrangú vatikáni vezetőt, de ő diplomáciai mentességre hivatkozva távol marad a tárgyalásról. Korábban ő volt a pápai nuncius Franciaországban, ahol a pedofil ügyekkel szemben csak az utóbbi időkben lép fel a katolikus egyház, amely korábban titkolni igyekezett ezeket az eseteket presztízsének megvédésére hivatkozva.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .