Feladta magát Weinstein, de szabadon engedték

0
774
A többszörös nemi erõszakkal és szexuális zaklatással vádolt Harvey Weinstein amerikai filmproducer érkezik egy New York-i kerületi bíróságra 2018. május 25-én (MTI/EPA/Peter Foley)

Nemi erőszak, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt elindult az első eljárás Harvey Weinstein ellen. A híres hollywoodi producer önként ment be a New York-i rendőrségre, de egymillió dolláros óvadék fejében már szabadon is engedték.

 

Weinstein péntek reggel adta fel magát a New York-i rendőrségen, mert a bíróság még aznap vádat emelt ellene. A rendőrség közleménye szerint a producert két nő sérelmére elkövetett nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, erőszakos nemi közösüléssel és szexuális bűncselekménnyel vádolják.

A rendőrségről a producert megbilincselve szállították át egy manhattani bíróságra, ahol ismertették a vádakat, és az óvadék ellenében való szabadlábra helyezés feltételeit.

Weinstein a rövid bírósági meghallgatáson végig csöndben marad, az ügyvédei pedig beleegyeztek az egymillió dolláros óvadékba, így szabadon távozhatott. A bíróság elrendelte, hogy elektronikus nyomkövetőt kell viselnie. Továbbá nem hagyhatja el New York és Connecticut államot, és útlevelét is bevonták.

A meghallgatáson az ügyész arról beszélt, hogy folyamatban van a nyomozás, és minden áldozatot bátorított, hogy forduljon a bírósághoz.

„A vádlott pozícióját, pénzét és hatalmát használta fel, hogy olyan helyzetekbe csaljon fiatal nőket, amelyekben képes volt szexuálisan erőszakoskodni velük” – hangzott el a Guardian beszámolója szerint.

Összesen már több mint 70 nő vádolta a producert erőszakkal vagy zaklatással,

mióta tavaly októberben a New York Times majd a New Yorker részletesen írt a sok esetben nyílt titokként kezelt erőszakos közeledéseiről, de ezek az első esetek, amelyekből büntetőeljárás indult ellene. A mostani bírósági ügyről annyit lehet tudni, hogy Lucia Evans is érintett benne, akit állítólag orális szexre kényszerített Weinstein. Erről a New Yorkernek beszélt októberben.

Weinstein elismerte, hogy helytelenül közeledett nőkhöz, de a szexuális erőszakot és a bűncselekményeket következetesen tagadja.

Közben tovább gyűrűzik a Weinstein ügyei által kirobbant hollywoodi zaklatási botrány: csütörtökön nyolc nő vádolt meg Morgan Freemant a CNN riportjában. A színész a CNN-hez eljuttatott közleményében bocsánatot kért mindenkitől, akit viselkedésével kényelmetlen helyzetbe hozott, vagy aki úgy érezte, hogy tiszteletlenül bánt vele.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .