Évezredes olajfákért küzd az Oscar-díjas színésznő

0
673
Forrás: Wikimedia Commons

Egy gyógyíthatatlan növénybetegség, a Xylella fastidiosa baktérium által megtámadott évezredes dél-olaszországi olajfák megmentésére kezdett kampányt Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő.

A 74 éves sztár arra akarja rávenni kollégáit, hogy fogadjanak örökbe egy-egy történelmi olajfát és támogassák megmentésüket. Ezért ő maga is elment a a járvány által leginkább érintett Salentói-félszigetre, ahol birtoka is van. Azt mondta:

„Hihetetlen, hogy ezeket az olajfákat még Vergilius, a költő is látta, sőt valószínűleg Augustus császár is. Szörnyű tragédiáról van szó, és fontos, hogy egész Európában úgy lássák ezeket a fákat, ahogy most én látom őket”

A színésznő felszólította az Európai Uniót, hogy vonja vissza a kipusztult vagy elővigyázatosságból kiirtott salentói olívaligetek újratelepítésére vonatkozó tilalmat, hogy a félsziget a jövőben is az olajfák birodalma maradhasson.

Forrás: Pixabay

Az olajfákat megtámadó baktériumnak

egyelőre nincs ellenszere.

A fertőzés a szúró-szívó rovarok, például kabócák, szúnyogok révén terjed. Ezeken keresztül jut fel a fák koronájába vagy kisebb növényekre, amelyek hamar kiszáradnak és megfertőzik a körülöttük lévőket is.

Az Európai Unión belüli első fertőzéseket a dél-olaszországi Puglia tartományból jelezték 2013 októberében,

a kórnak csak tavaly egymillió olajfa esett áldozatul Olaszországban.

A baktériumot időközben Spanyolországban és Franciaországban is észlelték.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .