Döntött a spanyol kormány – a Szenátuson a sor

0
886

Mintegy 450 ezren tüntettek Barcelonában a katalán függetlenség mellett, Carles Puigdemont katalán elnök és kormányának tagjai a menet élére álltak. Mindezt alig pár órával azt követően, hogy a spanyol kormány rendkívüli ülésen arról döntött: feloszlatnák a katalán kormányt és fél éven belül regionális választásokat írnak ki. 

A madridi kormány egy eddig még soha nem alkalmazott forgatókönyv alapján akarja rendezni a katalán konfliktust. A spanyol alkotmány 155. cikke lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekbe. Mint a Euronews megjegyzi: a várható következményekről legalább annyira nem lehet tudni semmit, mint a katalán függetlenség esetleges kikiáltásának a hatásairól.

A három hete tartott népszavazást – amely alatt és után komoly megmozdulások és erőszakos beavatkozások is voltak – Madrid nem tartja törvényesnek, de a katalán vezető, Carles Puigdemont azt mondja, megkapta a felhatalmazást az elszakadásra.

Oriol Junqueras katalán elnök-helyettes Twitter-oldalán azt írta: „ma nem csak az autonómiát függesztették fel, hanem a demokráciát is”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .