Kezdőlap Címkék Vitamin

Címke: vitamin

Hogyan támogatják egyes ásványi anyagok az egészségünket?

0

A mindennapokban annyi szó esik a különböző vitaminokról és azok fontosságáról, hogy szinte meg is feledkezünk arról, hogy léteznek ásványi anyagok is – pedig ezek is elengedhetetlenek az emberi szervezet egészsége szempontjából. Az ásványi anyagokat ráadásul a szervezetünk nem is képes termelni – egyes vitaminokkal ellentétben –, így a pótlásukra különös figyelmet kell fordítanunk.

 

Az alábbiakban megnézzük, hogy mit érdemes tudni az ásványi anyagokról, hogy melyek közülük a legfontosabbak, illetve hogyan ezeket hogyan tudjuk szinte észrevétlenül bevinni a szervezetünkbe nap mint nap.

Mit tudunk róluk?

Ezek olyan emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok, amelyeket tehát csak élelmiszerekkel – vagy manapság már különböző táplálékkiegészítőkkel – vihetünk be a testünkbe. Mindegyiknek különböző szerepe van az emberi szervezetben, ám általánosan igaz rájuk, hogy a különböző vitaminokkal együttműködve hatnak – így a vitaminok sem tudják az ásványi anyagok nélkül kifejteni áldásos hatásaikat.

Alapvetően két csoportjukat különböztetjük meg: a makro-, illetve a mikroelemeket. Az elkülönítés alapja, hogy mekkora arányban vannak jelen a testünkben: a makroelemek a testtömeg 0,005%-ánál nagyobb arányban találhatóak meg benne, míg a mikroelemek ennél kisebb arányban. A legfontosabb makroelemek közé tartozik a kalcium, a foszfor, a klór, a kálium, a magnézium és a nátrium. De nem kevésbé jelentősek az olyan mikroelemek sem, mint a cink, a króm, a jód, a vas, valamint a szelén.

Hogyan támogatják az egészséget?

Az alábbiakban pedig azt vizsgáljuk meg, hogy az egyes anyagok pontosan mivel, hogyan támogatják a testet a mindennapokban, de kitérünk arra is, hogy milyen forrásokból tudjuk ezeket biztosítani.

Kalcium

A kalcium fontosságáról már biztosan mindenki hallott, hiszen elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez. Emellett hozzájárul az izmok működéséhez, így a szívverés szabályozásához is. Ezt elsősorban a különböző tejtermékekkel juttathatjuk be a szervezetünkbe, így tejjel, joghurttal és sajttal. A vegán étrendet követők zöld levelesekből és különböző magvakból is kinyerhetik.

Foszfor

A foszfor talán kevésbé ismert, de legalább ennyire fontos, sőt! Szerepe van a kalcium felszívódásában, de az energia-anyagcserében és a sejtek, szövetek egészségében is. Magas mennyiségben van jelen a húsokban, a teljes kiőrlésű gabonában, a tejtermékekben, illetve egyes magvakban.

Klór

Meglehet, hogy valaki számára ez különös, de a klór igenis egy egészséges elem – persze a megfelelő formában és mennyiségben –, ami támogatja a szervezetet. Szerepe a gyomorsavban jelentkezik, hiszen ennek részeként segíti az emésztést, valamint a só-víz háztartás és a sav-bázis egyensúly fenntartását. Alapvetően nem igényel pótlást, az egyszerű csapvízből kinyerhetjük a szükséges mennyiséget.

Kálium

A kálium felelős azért, hogy a test izmai és idegei megfelelően működjenek. Emellett a szívproblémák kockázatát is csökkenti és fellép a magas vérnyomás ellen is. A kálium azok számára is jó lehet, akik gyakran éreznek kimerültséget és ingerlékenységet. Különböző zöldségekből, gombákból, illetve gyümölcsökből is hozzájuthatunk.

Magnézium

Amikor az embernek valami baja van, gyakran hallhatja a tanácsot: szedj magnéziumot! Ezen nincs is okunk meglepődni, hiszen ez az anyag számtalan enzimet aktivál, de az izmokat és az idegrendszert is szabályozza. Ezért akár, ha izomgörcsök kínoznak, akár fejfájással vagy álmatlansággal kell megbirkóznunk, a magnézium lehet a megoldás. Sok citrusfélében megtalálható, de a zöld levelesek, a teljes értékű gabonák is a tofu is bővelkedik benne.

Nátrium

A nátrium a szervezet só-víz háztartásáért felelős. Általában nem szokott belőle hiány jelentkezni, mivel az egyszerű konyhai sónak hála igen nagy mennyiséget tudunk elfogyasztani ebből az ásványi anyagból. Ezzel kapcsolatban inkább a mértékletességre kell odafigyelni: nagy mennyiségben magas vérnyomáshoz vezethet.

Cink

A cink egy igen különleges anyag, hiszen több mint 200 enzimben található meg. Hozzájárul ahhoz, hogy az immunrendszerünk jól működjön, de a látás, az ízlelés és a szaglás egészségének fenntartásához is elengedhetetlen. A cink megtalálható az általunk alapvetően kevésbé fogyasztott kagylóban és a különböző halakban. De a teljes értékű gabonákból, a magvakból és a hüvelyesekből is pótolhatjuk.

Króm

A krómhiány olyan elváltozásokat okozhat, mint a koszorúér-betegségek, illetve a cukorbetegség. Ez az ásványi anyag részt vesz a szénhidrát-anyagcserében és elősegíti, hogy az inzulin jótékony hatásai érvényesülhessenek. Fogyasszunk rendszeresen hüvelyeseket, májat, tojást, teljes kiőrlésű gabonákat, hogy ne szenvedjünk benne hiányt!

Jód

A jód nevét elsősorban a pajzsmirigy kapcsán hallhatjuk, hiszen a pajzsmirigyhormonokkal együttműködik. Emiatt szerepe van az anyagcserében – így akár a fogyásban is –, de még a vérkeringésben, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is. Ha szeretnénk növelni a jódbevitelünket, akkor érdemes tengeri halakat fogyasztani, de az egyszerű jódozott konyhasót is leemelhetjük a kamra polcáról.

Vas

A vas az emberi szervezet számtalan funkciójában tölt be szerepet: ott van az oxigénszállításnál, az enzimekben, az anyagcserében, az energiatermelő feladatoknál – és még sorolhatnánk. Amennyiben hiány lép fel a vasból – ami a világon leggyakoribb ásványianyag-hiány –, vérszegénységet tapasztalhatunk. Éppen ezért érdemes vörös húsokat, zöld leveleseket, tojássárgáját fogyasztanunk, de étrendkiegészítőként is bevihetjük, ha nem bíznánk a véletlenre.

Szelén

A jódhoz hasonlóan a szelén is részt vesz a pajzsmirigyműködésben, de elengedhetetlen az egészséges immunrendszer szempontjából is. Az E-vitaminnal szoros együttműködésben azon dolgozik, hogy a szabadgyökök kifejthessék károsító hatásukat. A kagylók, a vaj, az avokádó és a különböző teljes kiőrlésű gabonák is biztosíthatják a napi szükségletet.

A tavaszi fáradtság leküzdése és az immunerősítés fontossága

0

A komótos téli hónapok után megérkezett az üde kora tavasz. Ilyenkor intünk búcsút a téli időszámításnak, előre állítjuk az órát is, mintha sietnénk megújulni. Ez persze sokak napi ritmusát bolygathatja meg. A reggelek valamivel döcögősebben indulnak az átállást követő első hetekben. De valóban csak ennyi lenne a tavaszi fáradtság mögött?

A fáradékonyságnak számos egészségügyi oka is lehet. Előfordul, hogy a korán kelés tényleg nehézkes. Azonban hosszú távon nem indokolhatja a tartós fizikai és mentális gyengeséget.

Megcsappant vitaminraktárak

Mikor tompaságot, kókadtságot észlelünk, érdemes megvizsgálnunk a vas- és vitaminkészleteinket. Ugyanis a vas- és vitaminhiány okozhat aluszékonyságot, erőtlenséget, ami gyakran hátráltat a mindennapi feladataink elvégzésében. Továbbá a hosszú távon fennálló vas- és vitaminhiány káros is tehet a szervezetünkre. Gondoljunk csak az oxigént szállító hemoglobin életfenntartó szerepére. Mindez a vas és C-vitamin együttes szedésével növelhető.

Immunerő – életerő

A szervezet számára szükséges vitaminok zöme megtalálható az ételekben. A zöldségek és a gyümölcsök kiválóak ebből a szempontból is. Ám a napi fogyasztásukkal csak egy minimális vitaminszintet érünk el, amit még bőven fel lehet tornázni. Ebben a különféle készítmények is segítenek.

Étrend-kiegészítővel egyszerűbb

Egy megpakolt kosár gyümölcsöt kellene elmajszolni, hogy annyi vitamint vegyünk magunkhoz, mint ami a tablettákban van. Természetesen a pirulák nem pótolják a friss gyümölcsöket, azonban a készítményekkel kiegészítve kiváló kombót alkotnak.

Top 3 tavaszi immunerősítő készítmény

  1. Floradix Krauterblut: A piac egyik legjobb vaskészítménye B1, B2-, B6-, B12-vitaminokkal a kimerültség ellen. Hozzájárul a vér egészséges termelődéshez. A vaspótlás kiemelten fontos, mivel a szervezetünk nem tudja előállítani.
  2. Hush & Hush alvássegítő: A pihenés az egészségmegőrzés alappillére. A legalább 6 órás zavartalan alvásra mindenképpen szükségünk van. Ebben van segítségünkre az alvásvitamin. Megnyugtatja az idegrendszert, lelassítja a zakatoló gondolatokat.
  3. Naja Forest gyógygombák: Zsírbontó hatásának köszönhetően jó partner a rövidebb és hosszabb távú diétákban. Elősegítheti a fogyást és a testsúlycsökkenést. Emellett a szervezetet is erősíti és ellenállóbbá teszi.

A termékpaletta persze ennél jóval szélesebb. Célszerű a választás előtt tájékozódni a különféle termékek között. Az Internetpatika webshopjában minden készítmény neve alatt pontos leírást talál, amivel segítünk eligazodni vásárlóinknak.

Látogasson el webshopunkba még ma!

 

 

A vitaminok hatástalanok a COVID-19 halálozás csökkentésében

“Sok emberben él az a tévhit, hogy ha cinket, D-vitamint vagy C-vitamint fogyasztasz, az elősegítheti a COVID-19 klinikai kimenetelét. Ez nem bizonyult igaznak.”

A Toledói Egyetem tanulmánya megállapította, hogy az olyan vitaminok bevitele, mint a cink, a C-vitamin és a D -vitamin, nem csökkenti a COVID-19 miatti halálozás esélyét .

A tanulmányt a múlt hónapban publikálták a Clinical Nutrition ESPEN folyóiratban.

Bár a vírusos betegségek kezelésére használnak kiegészítőket, a COVID-19 kezelésében még nem bizonyított hatékonyságuk. A kutatók 2021. december 5-ig több orvosi adatbázisban kerestek, és elemezték a mortalitást, az intubációs rátát és a kórházi tartózkodás hosszát.

26 vizsgálatot elemeztek, amelyekben 5633 COVID-19-beteg vett részt, és összehasonlították a cink, a C-vitamin és a D-vitamin használatát a betegek által nyújtott ellátás általános színvonalával, és megállapították, hogy egyik vitamin sem volt jelentős hatással a halálozásra.

A D-vitamin azonban csökkentette az intubáció arányát, illetve a lélegeztetőgépet igénylő betegek számát, valamint a betegek kórházi tartózkodásának idejét.

A tanulmány vezető szerzője kommentálta azt a gyakori tévhitet, hogy a vitaminok szedése javítja a COVID-19 betegek állapotát:

“Sok emberben él az a tévhit, hogy ha cinket, D-vitamint vagy C-vitamint fogyasztasz, az elősegítheti a COVID-19 klinikai kimenetelét. Ez nem bizonyult igaznak.”

A kutatók megjegyezték, hogy ez nem azt jelenti, hogy a vitaminok és ásványi anyagok károsak, hanem azt, hogy nem akadályozzák meg a COVID-19 okozta haláleseteket.

Lapszem – 2017. október 14.

0

Október 14-e van, szombat, Helén napja, nézzük, miről írnak a mai lapok.

Halottakkal is konzultálna a kormány

A Magyar Nemzet arról ír, hogy nem létező nevekre is küldenek nemzeti konzultációs levelet. Egy zuglói például arról panaszkodott nekik, hogy

Kun Bélának címezve is érkezett elsőbbségi levél a Soros-tervről, de kapott egy 1977-ben, nyolcévesen meghalt fiú is.

A kormány nem ismeri el a hibát, Kovács Zoltán kormányszóvivő annyit mondott: nyilvánvaló, hogy még a hetvenes években elkövetett adminisztratív hibát mosott partra a víz.

Az oktatáson múlik az autóipar jövője

Leépülőben a hazai szakoktatás, miközben a világgazdaság gyorsuló iramban halad az automatizálás, az informatikai alkalmazások felé a járműgyártásban is – írja a Népszava. Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára azt mondta: a kis- és közepes vállalkozásoknak az automatizálás és az informatika terén még nagyon sok a tennivalójuk. Ehhez pedig magasan képzett, innovatív munkaerőre van szükség.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a lapnak

érthetetlennek nevezte a közismereti tárgyak visszaszorítását a szakképzésben.

Szerinte alulképzett emberekkel nem lehet számítógép vezérelte berendezésekkel dolgozni sem az autóiparban, sem a feldolgozóipar más területein.

Megingott Orbán bizalma

Nevető harmadikként futott be Vashegyi György karmester a két esélyesnek tartott jelölt, Marton Éva operaénekes és Jankovics Marcell rajzfilmrendező előtt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) keddi tisztújító közgyűlésén – írja a hvg.hu. Csak a szavazás előtt derült ki, hogy Jankovics visszalép,

pedig ő tűnt esélyesnek.

A lap szerint Jankovics többször bírálta az MMA működését, de forrásaik szerint megrendült benne Orbán bizalma. Marton Éva pedig csak 36 szavazatot kapott a 226-ból, még az utolsó pillanatban jelölt Rátóti Zoltánra is többen szavaztak.

Vashegyi György a lapnak azt mondta: szerinte az MMA jó úton halad, és a szakmai működésre helyezné a hangsúlyt.

Évi 40 milliárd forintot költenek vitaminokra a magyarok

A Magyar Idők azt írja, hogy a Magyarországi Étrendkiegészítő-gyártók és -forgalmazók Egyesületének elnöke szerint évente tíz százalékkal nő a piac, ami jellemzően nem az árak emelkedésének, hanem a fogyasztás tényleges bővülésének tudható be.

A legtöbben multivitaminokat, C-vitamin-készítményeket, magnézium- és kalciumtartalmú szereket, illetve ízületi porcregeneráló termékeket vásárolnak. A 40 milliárdban nincsenek benne az interneten kapható, sokszor bizonytalan eredetű és hatású szerek, amelyek forgalma elérheti, de akár meg is haladhatja a legális értékesítés összegét.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!