Hogyan támogatják egyes ásványi anyagok az egészségünket?

0
388
FH

A mindennapokban annyi szó esik a különböző vitaminokról és azok fontosságáról, hogy szinte meg is feledkezünk arról, hogy léteznek ásványi anyagok is – pedig ezek is elengedhetetlenek az emberi szervezet egészsége szempontjából. Az ásványi anyagokat ráadásul a szervezetünk nem is képes termelni – egyes vitaminokkal ellentétben –, így a pótlásukra különös figyelmet kell fordítanunk.

 

Az alábbiakban megnézzük, hogy mit érdemes tudni az ásványi anyagokról, hogy melyek közülük a legfontosabbak, illetve hogyan ezeket hogyan tudjuk szinte észrevétlenül bevinni a szervezetünkbe nap mint nap.

Mit tudunk róluk?

Ezek olyan emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok, amelyeket tehát csak élelmiszerekkel – vagy manapság már különböző táplálékkiegészítőkkel – vihetünk be a testünkbe. Mindegyiknek különböző szerepe van az emberi szervezetben, ám általánosan igaz rájuk, hogy a különböző vitaminokkal együttműködve hatnak – így a vitaminok sem tudják az ásványi anyagok nélkül kifejteni áldásos hatásaikat.

Alapvetően két csoportjukat különböztetjük meg: a makro-, illetve a mikroelemeket. Az elkülönítés alapja, hogy mekkora arányban vannak jelen a testünkben: a makroelemek a testtömeg 0,005%-ánál nagyobb arányban találhatóak meg benne, míg a mikroelemek ennél kisebb arányban. A legfontosabb makroelemek közé tartozik a kalcium, a foszfor, a klór, a kálium, a magnézium és a nátrium. De nem kevésbé jelentősek az olyan mikroelemek sem, mint a cink, a króm, a jód, a vas, valamint a szelén.

Hogyan támogatják az egészséget?

Az alábbiakban pedig azt vizsgáljuk meg, hogy az egyes anyagok pontosan mivel, hogyan támogatják a testet a mindennapokban, de kitérünk arra is, hogy milyen forrásokból tudjuk ezeket biztosítani.

Kalcium

A kalcium fontosságáról már biztosan mindenki hallott, hiszen elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez. Emellett hozzájárul az izmok működéséhez, így a szívverés szabályozásához is. Ezt elsősorban a különböző tejtermékekkel juttathatjuk be a szervezetünkbe, így tejjel, joghurttal és sajttal. A vegán étrendet követők zöld levelesekből és különböző magvakból is kinyerhetik.

Foszfor

A foszfor talán kevésbé ismert, de legalább ennyire fontos, sőt! Szerepe van a kalcium felszívódásában, de az energia-anyagcserében és a sejtek, szövetek egészségében is. Magas mennyiségben van jelen a húsokban, a teljes kiőrlésű gabonában, a tejtermékekben, illetve egyes magvakban.

Klór

Meglehet, hogy valaki számára ez különös, de a klór igenis egy egészséges elem – persze a megfelelő formában és mennyiségben –, ami támogatja a szervezetet. Szerepe a gyomorsavban jelentkezik, hiszen ennek részeként segíti az emésztést, valamint a só-víz háztartás és a sav-bázis egyensúly fenntartását. Alapvetően nem igényel pótlást, az egyszerű csapvízből kinyerhetjük a szükséges mennyiséget.

Kálium

A kálium felelős azért, hogy a test izmai és idegei megfelelően működjenek. Emellett a szívproblémák kockázatát is csökkenti és fellép a magas vérnyomás ellen is. A kálium azok számára is jó lehet, akik gyakran éreznek kimerültséget és ingerlékenységet. Különböző zöldségekből, gombákból, illetve gyümölcsökből is hozzájuthatunk.

Magnézium

Amikor az embernek valami baja van, gyakran hallhatja a tanácsot: szedj magnéziumot! Ezen nincs is okunk meglepődni, hiszen ez az anyag számtalan enzimet aktivál, de az izmokat és az idegrendszert is szabályozza. Ezért akár, ha izomgörcsök kínoznak, akár fejfájással vagy álmatlansággal kell megbirkóznunk, a magnézium lehet a megoldás. Sok citrusfélében megtalálható, de a zöld levelesek, a teljes értékű gabonák is a tofu is bővelkedik benne.

Nátrium

A nátrium a szervezet só-víz háztartásáért felelős. Általában nem szokott belőle hiány jelentkezni, mivel az egyszerű konyhai sónak hála igen nagy mennyiséget tudunk elfogyasztani ebből az ásványi anyagból. Ezzel kapcsolatban inkább a mértékletességre kell odafigyelni: nagy mennyiségben magas vérnyomáshoz vezethet.

Cink

A cink egy igen különleges anyag, hiszen több mint 200 enzimben található meg. Hozzájárul ahhoz, hogy az immunrendszerünk jól működjön, de a látás, az ízlelés és a szaglás egészségének fenntartásához is elengedhetetlen. A cink megtalálható az általunk alapvetően kevésbé fogyasztott kagylóban és a különböző halakban. De a teljes értékű gabonákból, a magvakból és a hüvelyesekből is pótolhatjuk.

Króm

A krómhiány olyan elváltozásokat okozhat, mint a koszorúér-betegségek, illetve a cukorbetegség. Ez az ásványi anyag részt vesz a szénhidrát-anyagcserében és elősegíti, hogy az inzulin jótékony hatásai érvényesülhessenek. Fogyasszunk rendszeresen hüvelyeseket, májat, tojást, teljes kiőrlésű gabonákat, hogy ne szenvedjünk benne hiányt!

Jód

A jód nevét elsősorban a pajzsmirigy kapcsán hallhatjuk, hiszen a pajzsmirigyhormonokkal együttműködik. Emiatt szerepe van az anyagcserében – így akár a fogyásban is –, de még a vérkeringésben, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is. Ha szeretnénk növelni a jódbevitelünket, akkor érdemes tengeri halakat fogyasztani, de az egyszerű jódozott konyhasót is leemelhetjük a kamra polcáról.

Vas

A vas az emberi szervezet számtalan funkciójában tölt be szerepet: ott van az oxigénszállításnál, az enzimekben, az anyagcserében, az energiatermelő feladatoknál – és még sorolhatnánk. Amennyiben hiány lép fel a vasból – ami a világon leggyakoribb ásványianyag-hiány –, vérszegénységet tapasztalhatunk. Éppen ezért érdemes vörös húsokat, zöld leveleseket, tojássárgáját fogyasztanunk, de étrendkiegészítőként is bevihetjük, ha nem bíznánk a véletlenre.

Szelén

A jódhoz hasonlóan a szelén is részt vesz a pajzsmirigyműködésben, de elengedhetetlen az egészséges immunrendszer szempontjából is. Az E-vitaminnal szoros együttműködésben azon dolgozik, hogy a szabadgyökök kifejthessék károsító hatásukat. A kagylók, a vaj, az avokádó és a különböző teljes kiőrlésű gabonák is biztosíthatják a napi szükségletet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .