Kezdőlap Címkék Túlóra

Címke: túlóra

Deutsch Tamás szerint a magyarok szeretnek túlórázni – videó

0

A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet, ez természetes Magyarországon – ezt mondta Deutsch Tamás az RTL Klub kérdésére válaszolva azzal kapcsolatban, hogy március 1-jétől változtak a köztisztviselőkre vonatkozó szabályok.

Bréking (fék)nyúz, 2019. január 11. – Tudósítás a másik valóságból

0

A Magyar Időktől megtudhatjuk: mára kiderült, hogy valótlanságokat állítottak a rabszolgatörvényező szakszervezetek, senkit nem érint a négyszáz túlóra. A 888-tól azt is megtudhatjuk, hogy az SZDSZ a Jobbikban született újjá. Egy szakértő szerint pedig az ellenzéket jelenleg kidolgozatlanság, fogalmatlanság jellemzi.

Okafogyottá váltak a túlóratörvény-ellenes, kormánybuktatási szándékú megmozdulások

Az elvi lehetősége sincs már meg a négyszáz óra túlóra ledolgoztatására azzal a munkavállalóval, akivel az év első napjaiban nem írattak alá erre vonatkozó szerződést. Okafogyottá váltak a túlóratörvény-ellenes, ezzel párhuzamosan kormánybuktatási szándékú megmozdulások.

A Liga Szakszervezetek felmérése szerint nem környékezték meg eddig a munkáltatók a dolgozókat, és a többi érdekképviselettől sem érkeztek erre vonatkozó visszajelzések. A kollektív szerződések munkaidőkeretre vonatkozó módosítására sem kaptak jelzést a képviseletek. Ezzel okafogyottá vált bármilyen, „rabszolgatörvény”-ellenes megmozdulás, így a balos szakszervezetek már kifarolnának az ellenzék mögül. (Magyar Idők: Senkit nem érint a négyszáz túlóra)

Az SZDSZ a Jobbikban született újjá

Ha egyetlen mondatban kellene meghatároznunk az SZDSZ és a Jobbik közös, lényegi mivoltát, az nagyjából így szólna: a pénzért és a hatalomért bármit.

Sokaknak talán fejtörést okoz, hogy eldöntsék, melyik ellenzéki pártot is tekintsék az SZDSZ méltó utódjának. Az elmúlt egynéhány évben számtalan politikai formáció versengett ezért a – nem éppen dicső – címért, ám a Jobbik egyik vezető politikusának hála, pont került az ügy végére.

Ha elvonatkoztatunk a 2006-os rendőri brutalitásoktól […], úgy még a legsötétebb Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van” – nyilatkozta a liberális Magyar Narancsnak az a Mirkóczki Ádám, aki korábbi elmondása szerint a 2006-os események hatására lépett be a Jobbikba, de ma már bánja, hogy elmaradt velük a nagyobb összefogás.

A Gyurcsány-ellenes pártból Gyurcsány-szövetséges lett. (888: A Jobbikban újjászülető SZDSZ-ről)

Az ellenzéket jelenleg kidolgozatlanság, fogalmatlanság jellemzi

Az igazi politikai verseny nem a kormánypártok és az ellenzék, hanem az ellenzéki pártok között van – mondta a Médianéző igazgatója reggel az M1 aktuális csatornán.

Boros Bánk Levente szerint a verseny arról szól, hogy melyik ellenzéki párt állhat majd “valamikor a jövőben” a kormánypártokkal szemben tényleges politikai kihívóként.

Az elemző úgy látja, az ellenzéki pártokban magabiztosság alakult ki, miután “megkapták a 15 perc hírnevüket” az MTVA-székházban, de azon túl, hogy néhány ezer embert sikerült utcára vinniük, semmiben nem tudtak megállapodni.

Az ellenzéki oldalt jelenleg “kidolgozatlanság, fogalmatlanság” jellemzi – jegyezte meg Boros Bánk Levente. (MTI: Elemző: az igazi verseny az ellenzéki pártok között van)

A hét kérdése – Ön szívesen túlórázna, ha az érte járó munkabért három év múlva kapná meg?

0

 

This poll is no longer accepting votes

Ön szívesen túlórázna , ha az érte járó munkabért három év múlva kapná meg?
×

A nap kérdése: Ön tart attól, hogy rengeteg rendőr leszerel?

0

Folyamatosan hallani a híreket, hogy rengeteg rendőr tervezi a leszerelését a túlórák körüli vita miatt – az ügy részleteiről ide kattintva olvashat bővebben.

Ön mit gondol, mi történik majd? Valóban sok rendőr leszerel? Szavazzon!

This poll is no longer accepting votes

Tart attól, hogy sok rendőr leszerel majd?
×

Rendőrök kérdése: mennyi az annyi?

0

Bár repkednek a rendvédelemben a számok milliós túlórákról, a rendőri szakszervezet ma tette fel kérdését arról, hogy ténylegesen „mennyi az annyi”. Bárdos Judit szerint lesz megállapodás a túlórák kifizetéséről, mert a kormány se akarhat 20-30 százalékos leszerelést.

Lesz megállapodás, mert lennie kell – mondta a Független Hírügynökség kérdésére a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke. Bárdos Judit annak kapcsán beszélt erről, hogy semmiféle előrelépés sincs a rendvédelmi területet alapjaiban felforgató 2019-es változásról.

Akkortól ugyanis nem fizetnék ki a túlórát, hanem kötelező szabadnapokban, „lecsúsztatással” kellene élni. Ez azonban működésképtelenné tenné a teljes ágazatot: rendőrség, tűzoltóság, büntetésvégrehajtás hivatásosai és a közalkalmazottak. Ráadásuk a tíz éve változatlan bérért dolgozó kormánytisztviselőknél eddig is ez volt a gyakorlat.

Csak itt óriási számokról beszélnek. Legutóbb például az ATV-ben egyenesen az hangzott el Harangozó Tamás MSZP-képviselőtől, hogy a rendvédelemben fél év alatt négymillió túlórában teljesítettek szolgálatot.

A BRDSZ éppen ma tett fel négy kérdést az országos rendőr-főkapitány személyügyi helyettesének. Ezek egyike az, hogy idén június végéig

pontosan hányan és hány órában végeztek túlmunkát a rendőrségen.

Bárdos Judit elmondta, hogy mindeddig semmilyen érdemi kapcsolatfelvétel se történt a rendőri és a belügyi vezetés részéről azóta, hogy a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala megfogalmazta aggodalmukat, amelyet egy minden részletre kiterjedő levélben írtak meg Pintér Sándornak az életpálya-modell kapcsán.

A BRDSZ elnöke szerint a kormánynak se érdeke, hogy

a bőven több, mint harmincezres rendvédelmi állomány 20-30 százaléka leszereljen.

Arról egyébként a szakszervezetnek még mindig nincs az eddiginél pontosabb adata, hogy komolyan milyen szándékokat mérlegelnek az állomány tagjai. Annyit tudnak, hogy az első félévben a hivatalos adatok szerint is többen szereltek le, mint ahányan érkeztek.

Abban azonban Bárdos Judit biztos, hogy

elsősorban a fiatal hivatásosok fognak tömegesen elmenni,

mert az első tíz évben nem kapnak szolgálati pótlékot. Ha ezt megfejelik a túlmunka kifizetésének elvonásával, semmi se fogja visszatartani őket – mondta a BRDSZ elnöke.

Némiképpen sajátos logikával a sajtót hibáztatja a szakszervezeti elnök azért, hogy az utóbbi pár hétben másról se hallani, mint hogy tömeges leszerelés várható a túlmunka megváltásának megváltozása miatt. Szerinte ez most „kreált baj”, mert 2015 óta köztudomású, hogy 2019-ben hatályba lép ez a szabály.

Költségvetési mértékkel egyébként nem óriási összegről,

évente körülbelül 16 milliárd forintról lenne szó.

A már szóba hozott levélben amellett, hogy érdekegyeztető találkozót kezdeményeztek, egy sor elvárást támasztanak Pintér Sándor belügyminiszterrel és voltaképpen a kormánnyal szemben, részben olyat is, amiről a parlament nemrégiben döntött.

Ez pedig a cafeteria, amelynek – a rendvédelmiek számára is nagyon fontos – többségi szolgáltatása megszűnik januártól, pontosabban sem ingyen, se kedvezményes adóval nem lesz nyújtható. Ezért erősen kétséges, hogy a június közepén kelt levélnek mennyire reális az a része (is), amelyben kérték a cafeteria keretösszegének felemelését és kiterjesztését úgy, hogy a hivatásosok és a közalkalmazottak egyaránt igénybe vehessék a lakás- és diákhitel törlesztésére. A 2019-es költségvetést ugyan három héttel később fogadta el a parlament, de a cafeteriára vonatkozó részéről is már korábban lehetett tudni, hogy „kőbe vésett”.

Magáról az életpálya-modellről a BRDSZ vezetőjének tömören

az a véleménye, hogy az humbug.

Pintérnek írt levelükben is megfogalmazzák, hogy a rendészeti területen bevezetett 50 százalékos béremelés az elmúlt három évben megfigyelt (évenként) kétszámjegyű minimálbér-emelkedés valójában csak 9,1 százalék: ez az elvándorlás egyik oka. Mára egyébként a teljes közalkalmazotti bértábla összeesett – mondta még Bárdos Judit.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK