Kezdőlap Címkék Szegedi Járásbíróság

Címke: Szegedi Járásbíróság

Czeglédy-ügy: mi lesz az óvadékkal?

0

„Fellebbezést jelentettünk be a Szegedi Járásbíróság által megállapított óvadék összegével szemben” – közölte a Független Hírügynökséggel Hankó Faragó Miklós, Czeglédy Csaba ügyvédje. A Csongrád Megyei Főügyészség is fellebbezett, mégpedig a bíróság végzésével szemben.

Az Ügyészség a bírósági végzés megváltoztatása, és az óvadék letétbe helyezésére irányuló kérelem elutasítása érdekében fellebbezett, s egyben indítványozta Czeglédy letartóztatásának újabb három hónappal való meghosszabbítását. Ezt Hankó Faragó Miklós nem kívánta kommentálni.

A Független Hírügynökség korábban többször is  foglalkozott az üggyel,  legutóbb augusztus elején, amikor arról számoltunk be, hogy a vádemelés rövidesen megtörténhet, az első tárgyalás viszont idén nem várható, s rövidesen kiderül, marad-e előzetesben Czeglédy.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. Azzal gyanúsítják, hogy vezetésével egy bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Mégpedig azzal, hogy az általános forgalmi adót és a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Az ügynek – úgy tudni –  21 gyanúsítottja van, s közülük már mindenki szabadlábon vagy enyhébb kényszerintézkedés korlátjával készülhet a továbbiakra, Czeglédy az egyetlen, akit előzetes letartóztatásban tartanak.

Ennek aktuális határideje szeptember 5-én jár le, és az ügyészségnek kell indítványoznia, ha ezt hosszabbítani kívánja. Legutóbb, augusztus elején elején a nyomozásra hivatkozással utasították el az előzetes megszüntetésére vonatkozó fellebbezést.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsított és védője által előterjesztett, óvadék letétbe helyezési kérelem tárgyában hozott döntést, mely szerint 50 millió forint letétele esetére a gyanúsított előzetes letartóztatását megszünteti, és 4 hónapi időtartamra bűnügyi felügyeletét rendeli el a gyanúsított lakóhelye szerinti ingatlanra – áll az Ügyészég mai közleményében, amely kitér a végzés indokolására is.

A Csongrád Megyei Főügyészség azonban a bíróság végzésével szemben fellebbezést jelentett be, indítványozva  annak megváltoztatását, és az óvadék letétbe helyezésére irányuló kérelem elutasítását. Álláspontja szerint a gyanú tárgyát képező bűncselekmény jellege, bűnszervezetben történő elkövetése, a gyanúsítottak egymáshoz való viszonya, valamint Czeglédy Csaba büntetőeljárás során tanúsított magatartására figyelemmel enyhébb bírói engedélyes kényszerintézkedéssel sem a bűnismétlés veszélye, sem pedig az eljárás meghiúsításának a veszélye nem küszöbölhető ki.

A Független Hírügynökség próbált interjút készíteni Czeglédy Csabával azt követően, hogy  tavasszal előbb kiszabadult az előzetes letartóztatásból, majd villámgyorsan visszakerült a börtönbe, de az ügyészség nem járult hozzá a beszélgetéshez, dacára annak, hogy Czeglédy – aki korábban nyilvánvalóvá tette, hogy tudna a kormánynak kellemetlen dolgokról beszélni – ebbe belegyezett.

Átkokat szórtak a bíróra – felelniük kell

A népes társaságnak nem tetszett, hogy a bíróság fegyveres rablás miatt elítélte a rokonukat. Az ítélet indoklása közben elszabadult a pokol. Az ügyészség csoportosan elkövetett hatósági eljárás megzavarásának bűntettével vádol két nőt. Bűnösségük kérdésében a Szegedi Járásbíróság dönt majd.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hatósági eljárás megzavarása miatt vádat emelt egy 67 éves és egy 22 éves nő ellen, akik tavaly novemberben, a Szegedi Járásbíróságon hangosan szidva az eljáró bírót és ügyészt, megzavarták a tárgyalás rendjét. Mivel a bíró nem tudta lecsendesíteni a rokonságot, megszakította a tárgyalást és a mintegy 9-10 főnyi hallgatóságot kivezettette a teremből.

Az indulatok azonban nem csillapodtak, a két nő és rokonaik tovább szitkozódtak és átkozódtak.

Az idősebb asszony a bírói irodák felé vezető folyosón ordított, közben a bírót és az ügyészt meg is fenyegette. Eközben a fiatalabb nő felkapaszkodott annak a folyosónak az ajtajára, amerre a fegyőrök a rokonaikat elvezették.

A rendzavarása olyan hangos volt, hogy a szomszéd tárgyalóteremben is mintegy fél órára szüneteltetni kellett a tárgyalást. A rendzavarást csak nagyobb létszámú rendőr tudta leállítani.

A két asszony ellen most vádat emeltek, az ügyészség csoportosan elkövetett hatósági eljárás megzavarásának bűntettével vádolja őket. Bűnösségük kérdésében a Szegedi Járásbíróság dönt majd.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK