Kezdőlap Címkék Sanghaj

Címke: Sanghaj

Két hónapos Covid elzárás után újra kezdődik az élet Sanghajban

A 25 milliós metropolisz, amely Kína gazdasági fővárosa megszabadul a legtöbb korlátozástól június elsején. A kínai hatóságok gyerek napra időzítették “a szabadság napját”, mert a legfiatalabb generáció különösen rosszul viselte az elzárást.

“Sanghajban vége az elzárásnak” – kiabálta vígan egy motoros a Bundon, a nagyváros turista centrumában. A pekingi Global Times arról is beszámolt, hogy a motoros a hivatalos pekingi nyelvjárás mellett sanghaji nyelven is jelezte a lezárás végét, melyet a tömeg lelkesen ünnepelt.

Karneváli hangulat alakult ki éjfél után amikor hivatalosan is életbe lépett a nagy elzárás vége. Peking hivatalos zéró tolerancia politikája vezetett a nagy elzáráshoz Sanghajban, amelynek az egész országot megrázó gazdasági hatása volt. A kiskereskedelmi forgalom több mint 11%- al csökkent Kínában. Ilyen nagy visszaesésre csak 2020-ban a koronavírus járvány kezdetén került sor amikor lezárták a 11 milliós Vuhan városát, ahonnan a járvány kiindult.

A kínai kormány nagy támogatási csomagot fogadott el. Sanghaj városa 50 pontos gazdaságfejlesztési tervvel próbálja meg ellensúlyozni a kiesést, melyet a nagyváros lezárása okozott.

Mínuszban a második negyedév

A JP Morgan azt jósolja, hogy Sanghaj kéthónapos lezárása miatt a kínai GDP második negyedéve csökkenést mutathat, mert a termelés és a kereskedelem leállása Kína gazdasági fővárosában rendkívül negatív folyamatokat indított el. A South China Morning Post ezenkívül arra is felhívta a figyelmet, hogy a lezárás vége nem mindenkit érint hanem csakis azokat, akik “az alacsony vírus kockázatú zónákban” élnek. Ez 22,5 millió ember vagyis a lakosság körülbelül 90%-a Sanghajban. Sok állami vállalat még nem kérte a dolgozói visszatérését a munkahelyre, mert attól tartanak, hogy a járvány újra indulhat. A zéró tolerancia miatt ez újabb elzárásokat jelenthet. Ettől nagyon tartanak Sanghajban. Kína elsőszámú járvány szakértője annak idején azzal indokolta a nagy lezárást, hogy a hatvan év fölötti lakosság nincs védve a Covid vírus ellen, mert a kínai oltóanyagok ennek a generációnak nem használnak.

Mi lesz a sanghaji kikötőkben és repülőtereken?

Ezek már jórészt működnek május közepe óta, de úgynevezett zárt rendszerben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dolgozók a munkahelyükön alszanak, hogy elkerüljék a fertőzést.

A sanghaji kikötők és repülőterek folyamatos működése helyreállíthatja a globális szállítási láncokat, amelyek az elmúlt két hónapban akadoztak, és emiatt hiány alakult ki több fontos területen. Sanghaj újraindulása befolyásolja a globális olaj piacot is, ahol részben emiatt is emelkedtek az árak. A kínaiak nagy mennyiségben vásárolják az orosz olajat, melyet az Európai Unió embargóval sújtott.

Kínában már 180 millió embert érint a Covid lezárás

27 nagyváros, köztük a két legfontosabb: Sanghaj és Peking is a járvány áldozata. Mindez a Covid elleni zéró tolerancia politikának a következménye. Emellett kitart a kommunista párt vezetése bár egyre nagyobb árat kell ezért fizetnie az egész országnak – derül ki a CNN helyszíni összefoglalójából.

15 ezer új fertőzést regisztrálnak naponta Sanghajban, ahol már ötödik hete tart a nagy lezárás. A fertőzötteket elkülönítik, és a 25 milliós várost lassan megnyitják, mert Kína gazdasági központjának tartós lezárása óriási csapást mér az egész országra, sőt a világgazdaságra is, mert a globális szállítási láncok mindinkább megérzik ennek hatását. Kína idén 5,5%-os növekedést tervezett, de ezt a lezárásokkal nehéz lesz teljesíteni. Az IMF szerint csak 4,4% várható. Ez másutt tisztes eredménynek számítana, de nem így Kínában, ahol dinamikusabb növekedéshez szoktak. Idén pedig kongresszust rendez az országot kormányzó kommunista párt. Ezen Hszi Csinping elnök be akarja betonozni a hatalmát. Ezért eredményt kell felmutatnia.

Pekingben a teljes 21 milliós lakosságot tesztelik. Ez pénteken ér véget. Ezután döntenek a lezárásról. A pekingiek tartanak attól, hogy Sanghaj sorsára jutnak. Ezért felvásárlási láz alakult ki bár a szupermarket láncok igyekeznek megnyugtatni a lakosságot. Sanghajban több helyen is alakult ki áruhiány. A lakosság emiatt lázongott. Be kellett vetni a rendőrséget is.

Mélyponton a jüan

2020 novembere óta nem süllyedt ilyen mélyre az árfolyam az amerikai dollárhoz képest. Csúcson a munkanélküliség. 21 hónapja nem kerestek ilyen sokan munkát az 1,4 milliárd lakosú országban, ahol a társadalmi béke fenntartásának egyik legfőbb eszköze az, hogy mindenkinek igyekeznek valamiféle megélhetést biztosítani.

“Nyugtalanítja a kínai gazdasági vezetést, hogy sok a munkanélküli. Nemrég az egyik minisztériumban válságtanácskozást tartottak erről”

– mondta a CNN tudósítójának a Kínában működő európai uniós cégek kereskedelmi kamarájának vezetője. Jörg Wuttke hozzátette: “a kínaiak attól félnek, hogy a külföldi cégek máshova viszik a pénzüket látva azt, hogy a járvány elleni zéró tolerancia milyen súlyos gazdasági következményekkel jár.”

Miért ragaszkodik Kína a zéró tolerancia politikához?

A rendkívül fertőző Omicron vírus variáns váratlanul érte a kínai tervezőket, akik addíg viszonylag sikeresen menedzselték a Covid járványt, amely pedig náluk alakult ki. Hszi Csinping elnök személyesen hirdette meg a zéró tolerancia politikát, és ki is tart mellette, de miért? Azért, mert Kínában az idősebb nemzedék szinte teljes egészében védtelen a Covid vírussal szemben! A kínai oltóanyagok hatékonyan védik a 60 év alatti generációkat, de az idősebbeket nem. Minthogy a vezetés jórésze is ebbe a kategóriába esik, ezért számukra Pfizer oltóanyagot vettek. A hatvannál idősebb lakosság döntő többsége azonban védtelen az omicron vírus variánssal szemben. Ha közöttük tömegessé válna a fertőzés , akkor az teljesen megbéníthatná Kína egészében nem nagyon fejlett egészségügyi hálózatát. Peking bizonyítani akarja a világnak: az ő módszerük a járvány kezelésére hatékonyabb mint a nyugati megoldások, mert alacsonyan lehet tartani a halálozási mutatókat. Csakhogy ennek óriási ára van amint azt Kína romló gazdasági mutatói a külföldi befektetők előtt is nyilvánvalóvá tesznek.

Sanghaj: zéró tolerancia a Covid vírussal szemben, de mi lesz a gyerekekkel?

Elválasztják a gyerekeket a szülőktől Sanghajban a karantén szabályok miatt. Kína 26 milliós gazdasági fővárosában egyre nehezebben viselik a teljes lezárást a korona vírus járvány miatt, mert a szigorú szabályok következtében a gyerekeket elválaszthatják a családjuktól.

Ha egy gyerek koronavírus tesztje pozitív, akkor elkülönítik, ha a szülők nem kapták meg a fertőzést. Ez a szabály, melyet nem könnyen fogad el a családközpontú kínai társadalom még a legnyugatiasabb nagyvárosban sem – jelentette az RFI francia közszolgálati portál.

A 7 évesnél idősebb gyerekeket speciális karantén központokban őrzik, míg a 7 évesnél fiatalabb vírusfertőzött gyerekek kórházba kerülnek. Látogatás természetesen nincs. A világháló viszont tele van képekkel arról, hogy a gyerekek egy része mennyire elveszettnek érzi magát ebben a helyzetben. A szülők szíve megszakad az aggodalomtól, de nem tudnak mit tenni. Kínában mindmáig a zéró tolerancia elve érvényesül a Covid vírussal szemben. Ez azt jelenti, hogy mindenkit elkülönítenek, aki vírusfertőzött. Ezzel a módszerrel küzdötték le a járványt a kiindulóponton, a 11 milliós Vuhanban. Ott a lezárás hónapokig tartott. Sanghajban egy hete. Kezdetben a hatóságok csak részleges lezárásra gondoltak, de a zéró Covid elv miatt az egész várost le kellett zárni. Senki sem tudja, hogy meddig.

Még senki sem halt meg

A város lakóinak döntő többsége be van oltva, és ennek eredményeképp egyetlenegy halál esetet sem jelentettek pedig a fertőzések száma meghaladta a 73 ezret. A baj az, hogy a fertőzés tovább terjed, tegnap újabb rekordot jeleztek: több mint 16 ezret – számolt be az ABC amerikai televízió. “Magas szintű a járvány terjedése ” – erősítette meg az egészségügyi hatóság vezetője Sanghajban. Kína más részeiből 10 ezer egészségügyi dolgozót küldtek a tengerparti nagyvárosba plusz kétezer katona orvost illetve nővért. Közben magában Pekingben is újabb Covid eseteket regisztráltak éppúgy mint az északkeleti Csilin tartományban Kínában.

A karatés Tadissi Martial olimpiai kvalifikációs bronzérme

0

A harmadik helyen végzett Tadissi Martial a Karate1 Premier League sorozat Sanghajban megrendezett állomásán. A 76 ország karatésait felvonultató olimpiai kvalifikációs viadalon az UTE  versenyzője négy győzelmet követően állhatott fel a dobogóra, így jó előjelekkel várhatja a hónap végén sorra kerülő Európa Játékokat.

 

A karatés Premier League viadalokon kategóriánként 64-en indulhatnak: a résztvevők többségükben a világranglista első ötven helyezettjéből kerülnek ki, kiegészülve versenyzőkkel a második ötvenből. Ebben a gyakorlatilag világbajnoki mezőnyben a 67 kg-osok küzdelmében Tadissi Martial az első fordulóban ugyan 6-4-re alulmaradt a későbbi döntős iráni Karimivel szemben, a vigaszágon viszont valósággal szárnyalt. Az orosz Gutnyikot 1-0-ra verte, majd 2-0-ra múlta felül az olasz De Vivót, a francia Garin ellen pedig egy 4-0-ás diadallal kiharcolta a bronzmérkőzés jogát.

A vasárnapi helyosztón a tavaszi Európa-bajnokság magyar bronzérmese 2-1-re diadalmaskodott a thaiföldi Ngamphuengphit ellen.

A 75 kg-osok között Hárspataki Gábor a 9. helyen végzett.

Tadissi Martial és Hárspataki Gábor júniusban még egy hatalmas kihívás előtt áll, hiszen a sportágban Magyarországról ők vívták ki a jogot, hogy tatamira léphessenek az Európa Játékokon. Klasszisaink a kínai Premier League-et megelőzően Tajvanon edzőtáboroztak, most pedig újabb ázsiai edzőtáborban folytatják a minszki multisport-eseményre való felkészülést: Sanghajból Kazahsztánba utaznak, ahol többek között az ottani legjobbakkal tréningeznek együtt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK