Két hónapos Covid elzárás után újra kezdődik az élet Sanghajban

0
867
twitter.com

A 25 milliós metropolisz, amely Kína gazdasági fővárosa megszabadul a legtöbb korlátozástól június elsején. A kínai hatóságok gyerek napra időzítették “a szabadság napját”, mert a legfiatalabb generáció különösen rosszul viselte az elzárást.

“Sanghajban vége az elzárásnak” – kiabálta vígan egy motoros a Bundon, a nagyváros turista centrumában. A pekingi Global Times arról is beszámolt, hogy a motoros a hivatalos pekingi nyelvjárás mellett sanghaji nyelven is jelezte a lezárás végét, melyet a tömeg lelkesen ünnepelt.

Karneváli hangulat alakult ki éjfél után amikor hivatalosan is életbe lépett a nagy elzárás vége. Peking hivatalos zéró tolerancia politikája vezetett a nagy elzáráshoz Sanghajban, amelynek az egész országot megrázó gazdasági hatása volt. A kiskereskedelmi forgalom több mint 11%- al csökkent Kínában. Ilyen nagy visszaesésre csak 2020-ban a koronavírus járvány kezdetén került sor amikor lezárták a 11 milliós Vuhan városát, ahonnan a járvány kiindult.

A kínai kormány nagy támogatási csomagot fogadott el. Sanghaj városa 50 pontos gazdaságfejlesztési tervvel próbálja meg ellensúlyozni a kiesést, melyet a nagyváros lezárása okozott.

Mínuszban a második negyedév

A JP Morgan azt jósolja, hogy Sanghaj kéthónapos lezárása miatt a kínai GDP második negyedéve csökkenést mutathat, mert a termelés és a kereskedelem leállása Kína gazdasági fővárosában rendkívül negatív folyamatokat indított el. A South China Morning Post ezenkívül arra is felhívta a figyelmet, hogy a lezárás vége nem mindenkit érint hanem csakis azokat, akik “az alacsony vírus kockázatú zónákban” élnek. Ez 22,5 millió ember vagyis a lakosság körülbelül 90%-a Sanghajban. Sok állami vállalat még nem kérte a dolgozói visszatérését a munkahelyre, mert attól tartanak, hogy a járvány újra indulhat. A zéró tolerancia miatt ez újabb elzárásokat jelenthet. Ettől nagyon tartanak Sanghajban. Kína elsőszámú járvány szakértője annak idején azzal indokolta a nagy lezárást, hogy a hatvan év fölötti lakosság nincs védve a Covid vírus ellen, mert a kínai oltóanyagok ennek a generációnak nem használnak.

Mi lesz a sanghaji kikötőkben és repülőtereken?

Ezek már jórészt működnek május közepe óta, de úgynevezett zárt rendszerben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dolgozók a munkahelyükön alszanak, hogy elkerüljék a fertőzést.

A sanghaji kikötők és repülőterek folyamatos működése helyreállíthatja a globális szállítási láncokat, amelyek az elmúlt két hónapban akadoztak, és emiatt hiány alakult ki több fontos területen. Sanghaj újraindulása befolyásolja a globális olaj piacot is, ahol részben emiatt is emelkedtek az árak. A kínaiak nagy mennyiségben vásárolják az orosz olajat, melyet az Európai Unió embargóval sújtott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .