Kezdőlap Címkék Rohác

Címke: rohác

„Gy. Tamás” 22 év után gyanúsított a Fenyő-gyilkosságban

0

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2019. június 27-én megküldte a Fővárosi Főügyészségnek a Fenyő János sérelmére elkövetett emberölés felbujtóira vonatkozó nyomozás iratait – jelent meg a Police.hu portálon.

A Budapest, II. kerület Margit utca 4. szám előtt gépkocsijával forgalmi okok miatt várakozó Fenyő Jánost 1998. február 11-én 17 óra 50 perc körüli időben géppisztolyból leadott több lövéssel megölték.

Az ismeretlen tettes ellen folyó nyomozás 2010-ben vett fordulatot, amikor sikerült az elkövető által hátrahagyott ruházatból nyert DNS alapján Jozef R. szlovák állampolgárt azonosítani, majd a Magyarország által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogni. A férfit a Fenyő-gyilkosság, illetve az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjeként életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A Fenyő-gyilkosság háttere – így a felbujtó személye – ekkor még ismeretlen maradt.

A nyomozás 2017-ben új bizonyítékok alapján vett újabb irányt. Az eljárás során a nyomozók azonosították a bűncselekmény többi elkövetőjét. A megalapozott gyanú szerint Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére, melyet Jozef R. hajtott végre.

A 2017-ben újraindított nyomozás során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kutatásokat és lefoglalásokat hajtott végre Magyarország és Németország területén, számos szakértői véleményt szerzett be, továbbá 75 személyt hallgatott ki tanúként.

Az ismeretlen rejtély titka

0

A kedden előállított, majd kihallgatása után őrizetbe vett Gyárfás Tamás gyakorlatilag maga jelentette fel magát, amikor még tavaly feljelentést tett, hogy valaki zsarolja egy hangfelvétellel.

E feljelentés nyomán kezdtek el nyomozni a hatóságok, és végül az Aranykéz utcai robbantás kapcsán börtönbüntetését töltő Jozef Rohác István Rohác nevű testvérének lévai házában találták meg azt a hangfelvételt, amelyen állítólag Gyárfás Tamás és Portik Tamás beszélgetése hallható.

Hogy Gyárfás Tamás miért tett feljelentést a zsarolás ügyben, azt nem tudhatjuk. Adódik persze, hogy azért, mert jogkövető állampolgár, aki, ha tudomására jut egy bűncselekmény – a zsarolás köztudottan annak számít – kötelessége jelenteni azt a rendőrségen.

Lehet, hogy azért tett feljelentést, mert életveszélyesen megfenyegették, esetleg, mert annyi pénzt kértek a hallgatásért cserébe, amennyit ő nem tudott, vagy nem akart kifizetni.

Amikor Gyárfás feljelentette az őt zsarolót, talán azt gondolta, hogy a beszélgetésről csak ő készített titokban felvételt, de másnak nincs ilyen felvétele. A másik opció, hogy Gyárfás nem készített sem titokban, sem máshogy felvételt a Portikkal történt állítólagos beszélgetésről. Portik, vagy egy ismeretlen harmadik viszont igen, ám erről Gyárfás Tamás nem tudott, ezért azt gondolta, hogy nincs ilyen felvétel. Portikról amúgy sokan mondták már, hogy szinte mindig diktafonnal járkált, és a legtöbb, általa fontosnak tartott beszélgetést felvette.

Arról, hogy mi van a nyomozók által talált hangfelvételen, csak annyit lehet tudni, hogy azon állítólag Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetnek egymással. Hogy miről, azt egyelőre csak a nyomozók tudják és azok, akiknek a hangja a felvételen hallható.  

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK