Kezdőlap Címkék Raw Politics

Címke: Raw Politics

Ismerje meg Violeta Tomict, a radikális baloldal csúcsjelöltjét

1

Az Európai Unió talán legkritikusabb választása előtt az Euronews a Facebookkal összefogva 6 interaktív műsorban mutatja be az európai parlament 6 politikai csoportjának csúcsjelöltjét. Legutóbb Violeta Tomic, az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal csúcsjelöltje volt a Raw Politics című műsor vendége.

Itt elolvashatja, hogy az alábbi témákról a beszélgetésen mit mondott a szélsőbal csúcsjelöltje!

Fizetések és megélhetés az EU-ban

Elfogadhatatlan, hogy az emberek napi 8 órát és heti 40-et dolgoznak, és nem tudnak megélni a fizetésükből. Ezt végleg fel kell számolni.

Szerinte az jó megoldás lenne az európai országok számára, ha kiszámolnák, hogy mi a minimális költés, amire szüksége van egy családnak vagy egy embernek a megélhetéshez. Ezek természetesen minden országban különböző mértékűek. De a minimálbérnek 20 százalékkal magasabbnak kellene lennie ehhez a minimális megélhetési szinthez képest – magyarázta a szlovén politikus.

A bevándorlásról

“Kudarcot vallott Európa emberiesség szempontjából, mert emberek ezrei vesztették életüket a tengerben. Mi pedig csak falakat építünk, és még több fegyvert vásárolunk. Már most is ötször annyi fegyvere van a világnak, mint amennyivel el lehetne pusztítani a bolygót. A klímacélokat is érinti, hogy egyre több és több fegyvert gyártunk és adunk el.”

Azokkal az emberekkel, akik már itt vannak, dolgoznunk kell, nyelvórákat adni nekik, és integrálni őket a társadalomba, amilyen gyorsan csak lehet – mondta a bevándorlókról.

A klímaváltozás elleni küzdelemről

Nem lehetséges elérni a klímacélokat a mostani rendszerben, a neoliberális kapitalizmusban. Mert ez a rendszer korlátlan növekedést feltételez egy olyan bolygón, ahol vannak korlátok. Létre kell hoznunk egy új rendszert, ahol az emberek számítanak igazán, és természetesen a Föld. Nem a profit, nem a pénzt, nem a bankok, hanem az emberek.

Az EU kereszténységéről

Sokan azt gondolják, hogy az Európai Unió a keresztény értékekre épült. Én viszont azt gondolom, hogy az antifasizmusra. Mert a második világháború után végül rájöttünk, hogy a béke az, amit szeretnénk megtartani Európában.

A Krímről

Arra a kérdésre, hogy vissza kellene-e adnia a Krím-félszigetet az oroszoknak egy kisebb szünet után azt mondta, hogy nem tudja, ez az ő ügyük. És szerinte újabb népszavazást kellene tartaniuk.

Törökország EU-tagságáról

Nem támogatja Törökország EU-tagságát, emberi jogi okok, és személy szerint Recep Tayyip Erdogan elnök miatt sem.

Arról, hogy felelős-e a NATO a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetért

“Mi, európaiak is felelősek vagyunk a NATO-val Irak, Líbia, Szíria és Afganisztán elfoglalásáért és tönkretételéért. Mit keresnek ott a csapataink?

Semmivel nem lehet mentegetni a dzsihadisták akcióit, de mindig van egy ok és egy következmény. Ha békés politikát folytatunk, akkor barátaink lesznek világszerte.”

Itt visszanézheti a teljes adást:

Ismerje meg Timmermanst, a szocialisták csúcsjelöltjét >>>

Ismerje meg a zöld Ska Kellert is! >>>

Ismerje meg Ska Kellert, az EU bicikliző főbiztos-jelöltjét

0

Az Európai Unió talán legkritikusabb választása előtt az Euronews a Facebookkal összefogva 6 interaktív műsorban mutatja be az európai parlament 6 politikai csoportjának csúcsjelöltjét. Elsőként Ska Keller a Raw Politics vendége.

A politikustól a nézők is kérdezhettek.

A zöldpárti jelöltet először a klímatüntetésekről kérdezték, és arról hogy milyen kényelmetlenségeket okoznak az embereknek.

Arra figyelmeztetett, hogy mindegyik tüntetésnek nagyon békésnek kell lennie, és nem szabad elfelejtenünk, “hogy a klímaváltozás sok pusztítással jár, sok ember veszti el az otthonát, a megélhetésüket. És már most nagyon sok aszályt látunk Európa-szerte, szóval ez az igazán zavaró”.

Mikor a zöldek sikerességéről és arról kérdezték, hogy miért társítják sokan a zöldekhez a szocialistákat, ezt válaszolta Ska Keller:

“A klímaprobléma teljesen összefügg a társadalmi problémákkal. A szegényebb emberek szenvednek a legjobban a klímaváltozás miatt. És a szegényebb emberek azok, akik kevesebb szén-dioxidot bocsánatnak ki, mint a gazdagabb emberek.”

“Nekünk biztosítanunk kell, hogy a nagyobb szennyezők többet fizessenek, a cégek és a gazdag emberek. És beszélnünk kellene egy széndioxid árról amint visszafizetnénk személyenként, úgy hogy a kevesebbet keresők többet kapjanak belőle, és azok az emberek, akiknek a alacsonyabb a szén-dioxid, ők is jobban részesüljenek belőle.”

Kellert kérdezték arról, hogy mit kellene tenni azokkal az országokkal, ahol sérül a jogállamiság, elvennék tőlük az EU-forrásokat.

“Az Európai Bizottság venné át a döntést a nemzeti kormányoktól arról, hogy mire költik el az EU-s pénzeket. Például Orbán felépítette azt a nagyon szép stadiont a szülővárosában”

– mondta a kérdésről a zöldpárti jelölt.

A nemek közötti egyenlőségről azt mondta a kelet-németországi politikus: “előtérbe szeretnénk helyezni a nőket. Ezért van a zöldeknek dupla vezetősége, két elnöki csoport, két csúcsjelölt, és így tovább”.

“Szeretnénk egy törvényt a fizetések átláthatóságáról, hogy egy cég mennyit fizet a férfiaknak és a nőknek, és ez kimutatná az egyenlőtlenségeket. Elképesztő, hogy még mindig nem ismerjük ezeket a fizetéseket, és ezért nagyon sok egyenlőtlenségre nem derül fény” – tette hozzá.

A munkahelyi női kvótákról beszélve kiemelte, hogy a zöldeknél van kvóta, ezért lehet ő is itt most. Szerinte most majdnem száz százalékos a férfi fölény, szóval ha kicsit csökkentik az arányukat, az még nem jelent problémát.

Arról, hogy a következő elnöke az Európai Bizottságnak nő legyen, azt mondta, hogy ez egy olyan dolog, amit feltétlenül szeretnének látni, mivel még soha nem volt nő ezen a poszton, és itt lenne az ideje annak is, hogy egyenlő legyen a nemek aránya a bizottságban. Régóta ajánljuk az országoknak, hogy jelöljenek egy nőt és egy férfit is biztosnak, és így az elnök választhatna, hogy a nemek tekintetében kiegyensúlyozott bizottságot állítson össze.

A bevándorlásról is kérdezték a nézők Kellert.

“Először is minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy az embereknek ne kelljen elhagyni a hazájukat. Az biztos, hogy nem minden probléma oldható meg az Európai Unió által, például a szíriai háború is ilyen. De a tagállamok még mindig exportálnak fegyvereket olyan országoknak mint Szaúd-Arábia, és egyéb konfliktuszónákba. Szaúd-Arábia bombáz Jemenben, és ez nem az egyetlen olyan konfliktuszóna, ahova fegyvereket küldünk.”

“Biztosítanunk kell, hogy ne fulladjon senki többé a Földközi-tengerbe. Nem tudom elfogadni 2019-ben, hogy egy olyan EU-ban élünk, ahol emberek belefulladnak a Földközi-tengerbe. Tudjuk, hogy fuldokolnak, tudjuk, hol vannak és egyáltalán nem segítünk rajtuk. Még olyan is van, hogy megállítanak embereket, akik segíteni szeretnének. Ez egy olyan dolog, amit nem szeretnék az EU-ban látni”.

Arról is beszélt, hogy visszautasítják a zöldek az EU-Törökország megállapodást, ami nem is egy megállapodás, csak egy közösen aláírt sajtóközlemény, ami semmilyen emberi jogi garanciákat nem tartalmaz, fogalmazott. Szóval alapvetően csak arról szól, hogy biztosítsuk, hogy senki nem jön ide, anélkül, hogy bármennyit is törődnénk az emberi jogaikkal, a menekültestászukkal, bármivel, szóval nagyon ellenezzük ezt.

Arról, hogy lehet-e limitálni, hogy hányan jöhetnek az EU-ba, azt mondta: “ha valaki nehéz helyzetben van, nem mondhatod neki azt, hogy te vagy a ezeregyedik, nem fogadunk be. A menekültek számát nem lehet korlátozni, a bevándorlókét lehet”.

Kiemelte: “a menekültek és a bevándorlók két különböző témakör. A menekültek bajban lévő emberek, és őket nem lehet kizárni. A bevándorlók teljesen más történet, ott van például a munkabevándorlás. Természetesen egy tagállam mondhatja, hogy befogadunk ennyit és annyit, ilyen képesítésekkel vagy olyan készségekkel, és jövőre már nem, ez teljesen normális, de teljesen más eset”.

A szélsőjobboldali politikusokkal való vitáról azt mondta, hogy “nem szeretnék személyes vitába bocsátkozni valakivel, aki nem tartja tiszteletben a menekültek jogait. Vannak olyan emberek ebben a házban (az Európai Parlamentben), akik szerint a menekülteknek vízbe kellene fulladniuk, és én nem vitatkozom ilyen emberekkel. Azt is hangsúlyozta, hogy a konzervatívoknak ki kellene zárniuk bármilyen koalíció lehetőségét a szélsőjobboldallal.”

Az USA-val való kereskedelemről beszélve leszögezte: “csak azokkal az országokkal kössünk kereskedelmi megegyezést, akik aláírták a párizsi klímaegyezményt, és ha az Egyesült Államok kitáncol ebből, az probléma. Azt kellene mondanunk, várjanak, számunkra ezek a dolgok kapcsolatban állnak egymással, a kereskedelem soha nem lehet ellentmondásban a klímacéljainkkal”.

Arról, hogy mit lehetne tenni a rengeteg műanyagcsomagolással arról beszélt, hogy fontos, hogy csak olyan esetekben használják, amikor nem lehet más anyaggal kicserélni. Például orvosi berendezéseknél hasznos lehet a műanyag, de az áruházakban nem kellene, hogy ott legyen.

A marihuána legalizálásáról azt mondta, hogyha rajta múlna, megtenné. A nyilvánvaló kérdés az, hogy miként ellenőrizzenek káros anyagokat. Komoly ellenőrzésre van szükség, például biztosítani azt, hogy kiskorúak ne juthassanak hozzá marihuánához. Hozzátette, hogy ez az alkoholra is érvényes, ami sokkal károsabb, és szabadon elérhető, és nem lehet elképzelni egy társasági eseményt egy igazán veszélyes drog jelenléte és használata nélkül.

(Euronews)

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK