Kezdőlap Címkék Oslo

Címke: Oslo

Kitiltják a dízel és benzines autókat Stockholm belvárosából 2025-től

0

Csakis elektromos járművek és egyes hibrid teherautók hajthatnak be Stockholm centrumába 2025 január elseje után – közölte a közszolgálati televízió. Hozzáfűzték, hogy 2025 első félévében döntenek a további szigorításról.

Ilyen szigorú döntést ilyen rövid határidővel még egyetlen európai főváros sem hozott- hangsúlyozza a Bloomberg. Athén, Párizs és Madrid a dízel autók kitiltását tervezi. Londonban azzal büntetik a dízel és benzin autósokat, hogy fizetniük  kell azért, ha be akarnak hajtani bizonyos védett zónákba.

“Mi jobb élet és munka körülményeket akarunk teremteni azoknak, akik a belvárosban élnek“

– nyilatkozta Stockholm közlekedési tanácsosa a közszolgálati televíziónak.

Ismertette a Karolinska Intézet felmérését, mely szerint: azoknak a gyerekeknek a tüdő kapacitása gyengébb, akik a svéd főváros forgalmas utcáin nőnek fel. Már hat hónapos korban érzékelhető a különbség a stockholmi gyerekek hátrányára.

“Ez elfogadhatatlan! Ezért tiltjuk ki a dízel és benzin autókat a belvárosból”

– hangsúlyozta Stockholm közlekedési tanácsosa.

A zöld párti politikus sietett hozzátenni:

“Megvan ehhez a politikai többségünk.”

Korábban Stockholm óvárosára is ki akarták terjeszteni a tilalmat, de a politikai viták miatt ezt elvetették. Stockholm városi tanácsában ugyanis sokan felvetették: vajon minden helyben lakó polgárnak lesz-e elég pénze arra, hogy lecserélje dízel vagy benzines autóját elektromosra?

Átállnak-e ennek hatására az elektromos autózásra a svédek? – kérdi a Bloomberg. Ez nagy kérdés még ebben a gazdag országban is, ahol sokan megélhetési gondokkal küszködnek az infláció miatt. Az elektromos autók pedig drágák.

Az év elején a Mobility Sweden szervezet még azt jósolta, hogy az új autók 40%-a elektromos lesz az idén, de menetközben ezt 35%-ra módosította. Mindenütt másutt is azzal küszködnek Európában, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt a klímaváltozás elleni küzdelem ambiciózus céljai veszélybe kerültek.

Rishi Sunak brit miniszterelnök, akinek kormányzó konzervatív pártja jelenleg népszerűtlenebb mint az ellenzéki Munkáspárt, nemrég bejelentette, hogy a zöld átmenet programját enyhítik, és csak 2035- re tervezik a dízel és benzines autók kitiltását. Ez ötéves csúszást jelez a korábbi ambiciózus tervhez képest.

Norvégia az élen

Ez a skandináv állam az egyetlen, amely profitál az energia válságból Európában, és emiatt nem is küzd olyan gazdasági problémákkal mint az európai államok többsége. A norvég állam minden eszközzel támogatja az áttérést az elektromos autózásra. Oslóban a főváros környezetvédelmi ügynöksége kitiltja a dízel és benzines teherautókat a belvárosból 2025-re, és 2027-től már ilyen autók sem hajthatnak be a belvárosba. Az elektromos autózás egyik előnye az, hogy jóval csendesebb mint a dízel vagy benzin járművek, ezért a boltok és szupermarketek éjszaka is feltölthetők lesznek.

Oslóban egyébként már most is működik az a rendelet, amely átmenetileg kitilthatja a dízel járműveket a városból, ha a levegő szennyezettsége túllépi a veszélyes mértéket.

Kiutasították Oroszország oslói kereskedelmi képviselőjét

Nem megy jól mostanság az orosz kémeknek. Sorra buknak meg különböző országokban, sorozatban utasítják ki őket. Néhány napja írtunk az Ausztriából kiutasított kém esetérő, most pedig a dánok tették ugyanezt egy kereskedelmi képviselő bőrébe bújtatott kémmel. Természetesen az oroszok tagadják a vádakat, ők is kiutasítással fenyegetnek, majd minden megy tovább, elvégre még van néhány európai ország…

Norvégiában a kémelhárítás letartóztatott egy norvég állampolgárt, aki titkos információkat juttatott el az oroszoknak. A vizsgálat során kiderült, hogy a kémhálózatot az orosz kereskedelmi képviselet vezetője irányította. Ezért őt kiutasították Norvégiából. Válaszul Moszkvában bekérették Norvégia nagykövetét a külügybe, ahol közölték vele, hogy egy magasrangú norvég diplomatának is el kell hagynia Oroszországot. Norvégiának közös határa van Oroszországgal, ezért a kémek háborúja évtizedek óta tart. Norvégia az EU-nak nem, de a NATO-nak tagja, mert tart az orosz fenyegetéstől.

Orosz kémkedés a NATO határvidékén

Nemrég Szlovákiából utasítottak ki három orosz diplomatát kémkedés miatt. Ausztriából is hasonló okból távoznia kellett egy orosz diplomatának, aki osztrák állampolgárokat szervezett be hírszerzés céljából. Ausztria nem tagja a NATO-nak, ezért a kémek paradicsomának számít.

Pompeo amerikai külügyminiszter legutóbbi európai körútján hangoztatta, hogy Oroszország stratégiai ellenfélnek számít. Az USA nemrég katonai szerződést kötött Lengyelországgal – megerősítve a NATO keleti határainak védelmét az orosz fenyegetéssel szemben.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK