Az Omicron hét tünete

0
1619
Twitter

Míg a Delta változatot és az Omicront megelőző változatokat olyan egyedi tünetek jellemezték, mint a tartós köhögés, láz, valamint az íz- és szaglás elvesztése, addig az Omicront nehezebb diagnosztizálni a meglehetősen általános tüneteknek köszönhetően, amelyek könnyen influenzának tűnhetnek: megfázás vagy torokfájás.

Ha fáradtnak érezte magát, és pokolba kívánta az egész korlátok közé szorított világot (és közülünk, aki nem érezte így?) az elmúlt néhány hónapban, de nem tudta igazán miért, íme hét csendes jel, amely arra utal, hogy megfertőzte a vírus anélkül, hogy tudná:

1. Beteg volt, de nem tesztelték

A korábbi verziókkal ellentétben az Omicron tünetei enyhék a teljesen háromszor embereknél. Bár az Omicron első eseteit 2021 végén figyelték meg, a változat több hónapja is létezhetett. Néhány embernek nem voltak észrevehető tüneteik. Ha nem érezte magát elég rosszul ahhoz, hogy megvizsgáltassa magát, lehet, hogy koronavírusos volt anélkül, hogy tudta volna magáról.

2. Azt hitte, hogy influenzás, de ez flurona volt

Napokig láz gyötörte, köhögött és fáradtságról, kimerültségről panaszkodott, de az orvos nem állapított meg influenzát. Lehet, hogy az Omricon volt, mert az influenzaszezon és a járvány átfedésben van. Idén az orvosok Fluronával – influenzával és koronavírussal való egyidejű fertőzéssel – találkoztak. A vírussal kapcsolatban tanácsot adó epidemiológiai csoport tagja a CNN-nek elmondta, hogy jelenleg magas az influenza incidenciája a megbetegedések számának növekedésével párhuzamosan. Nagy az esélye a kombinált fertőzésnek.

Mind az influenza, mind a koronavírus olyan vírus, amely károsítja a légzőrendszert, és átfedő tüneteket okoz: köhögés, orrfolyás, torokfájás, láz, fejfájás és fáradtság. Mindkettő terjed, és hasonlóan fertőző a levegőbe kerülő cseppdarabokon keresztül, amelyek akkor terjednek, amikor egy beteg beszél, lélegzik vagy köhög.

3. Haja a szokásos mértéknél erőteljesebben hullik

Ha szokatlan hajhullást észlel, annak oka lehet a vírus. A The Lancetben körülbelül egy éve megjelent tanulmány kimutatta, hogy a betegek 22%-a szenved hajhullástól a fertőzést követő hat hónapban, a nők ennél nagyobb mértékű kockázatnak vannak kitéve.

A kutatók, akik a vírus hosszú távú tüneteit vizsgálták, azt találták, hogy Vuhanban 1655 betegből 359 szenvedett hajhullástól. Eredményeik szerint a hajhullás a hosszú távú COVID-19 elsődleges tünete, a fáradtság, légszomj, szédülés és ízületi fájdalom mellett.

4. A családod beteg volt

Ha a családban mindenki beteg volt, de egy személy nem  észlelt tüneteket, akkor lehet, hogy fertőzött volt, de tünetek híján nem tudott róla. Sok fertőzött embernél enyhe tünetek jelentkeznek, vagy egyáltalán nincsenek tünetek, és az Omicron állítólag még enyhébb tüneteket produkál, mint a korábbi változatok, különösen vonatkozihat a beoltott emberekre.

5. Gyomorproblémái voltak

A koronavírus légúti betegség, de nem mindenki köhög vagy lélegzik nehezen. Egyesek számára a hasmenés lehet a fertőzés első és egyetlen jele. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) foglalkozott ezzel a tünettel, és felvette a tünetegyüttesek listájára.

Az NBC Chicago egyik jelentése szerint a legyengült immunrendszerű vagy immunszuppressziós betegek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak hasmenést vagy más gyomor-bélrendszeri tüneteket az Omricon fertőzést követően. Hozzátették, hogy a hasmenés a fertőzés idején jelentkezik. A Johns Hopkins Kórház szakértői azt is megjegyezték, hogy a fertőzöttek körülbelül 20%-ának lehet hasmenése röviddel a fertőzés után.

6. Szemfertőzése volt

A szemgyulladás vagy a kötőhártya-gyulladás vírustünet lehet, de nagyon ritka az American Academy of Ophthalmology szerint. A koronavírus jeleként megjelenő vörös szemekről szóló jelentések március végén kezdődtek, amikor megfigyelték, hogy a fertőzést kapott minden vírusos betegnek vörös a szeme. Egy a CNN-nek, nyilatkozó ápolónő elmondta, hogy “Mindenkinél ezt tapasztaltam. A szemük úgy nézett ki, mintha allergiában szenvednének.” Voltak olyan pácienseink, akiknek vörös szeme volt az egyetlen tünet, amit láttunk, és kórházba kerültek, és sajnos életüket vaszítették.”

7. Furcsa kiütésben vagy fertőzésben szenvedett a lábujjain

Egy kisebb spanyol tanulmány ötféle bőrkiütést talált a bőrön, köztük a COVID lábujjnak nevezett bőrkiütést, amelyet különböző kórházak pácienseinél észleltek. Az eredmények szerint a kiütések főként fiatal betegeknél jelentkeznek. Bár a bőrkiütés egyes vírusok jól ismert tünete, a kutatók elmondták, hogy meglepődtek azon, hogy nagyszámú és változatos kiütéstípust tapasztaltak a koronavírusos betegeknél. Sok jelentés érkezett a “koronavírus lábujjakról” – olyan bőrkiütésről, amely más tünetek hiányában is megjelenik a betegek lábán -, de a tanulmány vezető kutatója, Dr. Ignacio Garcia-Doble szerint a leggyakoribb formája a makulopapuláris kiütés, azaz kis pöttyök, lapos vörös dudorok, amelyek inkább a felsőtesten jelentkeztek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .