Kezdőlap Címkék Naftali Bennett

Címke: Naftali Bennett

Izrael ex miniszterelnöke: hiába próbáltam közvetíteni Putyin és Zelenszkij között

Ötórás interjúban idézte fel kormányfői emlékeit Naftali Bennett, aki kitért arra is, hogy megpróbált közvetíteni Ukrajna és Oroszország háborújában.

A zsidó származású Zelenszkij megkérte Izrael akkori miniszterelnökét, hogy beszélje rá Putyint egy találkozóra. Ez még jóval a háború kitörése előtt történt, de már azután, hogy Oroszország megkezdte csapatainak összpontosítását Ukrajna körül. Putyin elutasította Zelenszkij tárgyalási javaslatát mondván: “náci háborús uszítókkal nem állok szóba!”

Izrael érdekében Naftali Bennett továbbra is közvetíteni próbált hiszen Oroszország szövetségesei: Irán és Szíria komoly fenyegetést jelentenek a zsidó államra.  Izrael akkori miniszterelnökének azt is figyelembe kellett vennie, hogy Oroszországban és Ukrajnában még mindig jelentős zsidó kisebbség él annak ellenére, hogy döntő többségük már kivándorolt.

Naftali Bennett ezért márciusban titkos látogatást tett Moszkvában, hogy rábeszélje Putyint a béketárgyalásokra. Zelenszkij elnök akkor “a háláját fejezte ki ezért.”

Sokoldalú béketárgyalások

“Mindent egyeztettem a béketárgyalásokkal kapcsolatban az Egyesült Államokkal, Németországgal és Franciaországgal” – mondta Bennett ex kormányfő. “Szerintem 50% esélye volt a megegyezésnek Oroszország és Ukrajna között. Az USA szerint kevesebb.”

Ők akadályozták meg a kiegyezést Ukrajna és Oroszország között?

“Igen, ők blokkoltak, és azt hiszem, hogy ezzel hibát követtek el.”

Bennett utalt arra, hogy az USA azon a véleményen volt: üssük tovább Putyint! Ne felejtsük el, hogy Biden elnök ekkoriban azt mondta, hogy az Egyesült Államok célja Putyin megbuktatása. Később ezt ugyan visszavonta, de az amerikaiak szándékai eléggé világosak: meggyengíteni Oroszországot, tönkretenni az orosz-uniós együttműködést és valamiféle gazdasági NATO-t létrehozni, melyet egyértelműen Washingtonból irányítanak.

Putyin propaganda sajtója lecsapott Bennett interjújára mondván: a Nyugat akadályozta meg a béketárgyalásokat.

Bennett miniszterelnök ezek után visszatért az interjúra, és kijelentette: nem volt békeegyezmény, a tárgyalások megszakadtak, mert fény derült az orosz erők bucsai vérengzésére. Ezekután közölte Zelenszkij elnök, hogy nincs többé párbeszéd Putyinnal, akinek a csapatai háborús bűnöket követtek el a polgári lakossággal szemben.

A német kancellár és a francia elnök továbbra is békét akar

Bennett ex kormányfő célzott arra interjújában, hogy Macron elnök és Scholz kancellár amellett állt márciusban, hogy mielőbb véget kell vetni a harcoknak Ukrajnában. Macron elnök és Scholz jelenleg is kapcsolatban áll Putyinnal, rendszeresen beszélnek az orosz elnökkel telefonon. Az Európai Unió ebből a szempontból megosztott: a balti államok és Lengyelország maximálisan osztják az USA álláspontját, és úgy látják: csakis kemény fellépés vethet véget Putyin agresszív terveinek. Más tagállamok – köztük Magyarország – sokkal inkább arra hajlanak, hogy mielőbb legyen tűzszünet. Aztán a béketárgyalások eltarthatnának akár évtizedekig is. A két Korea között ma is csak az a tűzszünet van érvényben, melyet 70 éve kötöttek.

Minden szem Washingtonra szegeződik: mit akar a Biden kormányzat, amely stratégiai ellenfélnek nyilvánította Kínát és a Szovjetuniót? Kissinger ex külügyminiszter, aki 1972- ben összehozta az amerikai-kínai szövetséget a Szovjetunió ellen , mindenképp békepárti. Újra meg újra megismétli régi álláspontját: az USA-nak arra kell törekednie, hogy jobb kapcsolatot ápoljon Pekinggel és Moszkvával mint Kína és Oroszország egymással. A hidegháborús amerikai diplomácia viszont egyre közelebb hozza egymáshoz Pekinget és Moszkvát. Blinken külügyminiszter lemondta pekingi útját a tragikomikus léggömb incidensre hivatkozva. Kínában most Yellen pénzügyminisztert várják arra hivatkozva, hogy az amerikai-kínai kereskedelem minden rekordot megdöntött annak ellenére, hogy a diplomácia viszony enyhén szólva hűvös Peking és Washington között.

Suszter a kaptafánál, avagy szakmai kérdésekben a miniszterelnök véleménye nem szempont

Az izraeli szakértők egy csoportja figyelmeztette az illetékes döntéshozókat, hogy Izrael az Omicronnal szemben egy hónapon belül védtelenné válhat. 

Izrael Pandémia Reagáló Csoportja és a COVID-19 Oltási Tanácsadó Testület azt javasolta, hogy Izrael adjon be egy negyedik oltást a leginkább veszélyeztetetteknek, beleértve az immunhiányos embereket, az időseket és az egészségügyi dolgozókat – ezt Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter elmondta a KAN News-nak.
Csakhogy az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója, Prof. Nachman Ash nem hagyta jóvá az ajánlást – pedig Naftáli Bennett miniszterelnök is üdvözölte a javaslatot – és lehet, hogy nem is fogja jóváhagyni, mivel egyre több adat jelenik meg az Omicron-változat súlyos fertőzésének valószínűségéről. Az Egyesült Királyságból és Dél-Afrikából származó tanulmányok most azt találták, hogy azok az személyek, akik megfertőződtek a variánssal, 20-80%-kal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, vagy ott kerülnek súlyos, válságos állapotba.

De miért tett javaslatot a bizottság, ha nem rendelkezett minden adattal?

„Egy-két hónapon belül az izraeli védettség szinte visszatérhet az oltások előtti szintre” – figyelmeztet a tudásközpont jelentése. „A Deltáról az Omicronra való átállás azt fogja eredményezni, hogy Izrael az ésszerűen védettből szinte nem védetté válik.”
Előadásban, amelyet a The Jerusalem Post ismertetett, a központ kimutatta, hogy a harmadik adagot kapó 60 éves és idősebb emberek védelme várhatóan 75%-ról csak 25%-ra csökken egy hónapon belül, mivel az Omicron változat válik a domináns törzzsé Izraelben.
Ennek részben az az oka, hogy a vakcina gyorsan veszít hatásosságából, amint azt az Egészségügyi Minisztérium, a Weizmann Tudományos Intézet, a Héber Egyetem, a Technion és a Gertner Intézet kutatói által a bizottságnak tartott külön prezentáció magyarázza.
A bemutatott grafikon azt mutatta, hogy a Pfizer vakcinák hatásossága már három hónap elteltével csökkenni kezdtek mind a második, mind a harmadik adag esetében.

„A Delta-változat fertőzés elleni kiváló védekezése a harmadik adagtól kezd erodálni”

– mutatta be a prezentáció. Azt mutatta, hogy a harmadik oltás eleinte négyszer nagyobb védelmet nyújtott, mint a második, de „az emlékeztető oltással beoltottak esetében a Delta-változat fertőzés elleni védettsége csökkenni kezd”.

Izraelben az idős lakosság nagy része (845.779 fő) több mint négy hónapja kapott emlékeztető oltást.

Az előzetes elemzések nem mutatnak csökkenést az oltás előnyeiben a súlyos morbiditásokkal szemben, de az eddigi kis esetszámok miatt ezen az adatponton gondot jelent a megbízható eredmények megszerzése.

A kutatók elmondták, hogy a vakcinák általában kevésbé hatékonyak az Omicron ellen, mint a Delta ellen.

„Az emlékeztető védelme az Omicron-változat fertőzésekkel szemben alacsonyabb, mint a Delta-változat ellen” – mondták. Miután az Omicron hullám növekszik, az általános immunitás pedig ennek arányában hanyatlóban van.”

Közzétettek egy négy részből álló forgatókönyvet, amely miatt Izrael nagyon sietve döntött a negyedik adag beadásáról.

„Két-négy héten belül nagyon nagyarányú fertőzések várhatók, így rövid a döntési idő”

– mutatták be négy fázist, az első már elmúlt.

Első fázis: Az Omicron elterjedésének késleltetése a közösségben. Időbecslés: kész.
Második fázis: Átmenet a napi egyedi fertőzési eseményekről a Delta-hoz hasonló szintű morbiditásra. Várható hátralévő idő: egy hét.
Harmadik fázis: Átmenet a magas morbiditási szintre, ami azt jelenti, hogy a napi 500 és 1000 közötti új fertőzésről 5000 és 10 000 közé kerül. Becsült idő: egy-két hét.
Utolsó fázis: Kórházi túlterheltség, mivel az Omicronnal fertőzött emberek súlyos betegségben szenvednek, egyre többen kapnak influenzát, és az egészségügyi személyzet karanténba kerül. Meddig tarthat ez? Az ország korábbi hullámokkal kapcsolatos tapasztalatai alapján akár két hónapig.

A negyedik oltás felkínálásával a védelem felfrissül, és ezáltal magasabb védelmet nyújt a fertőzések és a súlyosabb megbetegedések ellen. Ennek az az oka, hogy az első két hónapban a Pfizer vakcina optimális védelmet nyújt: 70-90%-os védelmet az első hónapban és 50-70%-ot a második hónapban.

Ami a biztonságot illeti, a kutatók kimutatták, hogy körülbelül félmillió ember anélkül felépült a vírusból, és nem tudott fertőzöttségéről, s őket is beoltották a harmadik Pfizer oltással. Ezek a személyek nem tapasztaltak szokatlan mellékhatásokat, ami azt jelenti, hogy valószínű, hogy a negyedik adag sem okozna kárt.

Másrészről azt mondták: „az Omicronról csak akkor érkezhet biztos és teljes körű információ, amikor már túl késő…

Az Omicronnal szemben fontos, hogy a hullám kezdeti szakaszában cselekedjünk.”

Izraelből érkezik az első ellenanyag?

Az izraeli kutatók állítólag képesek voltak a koronavírus antitestek izolálására és gyógyszerként való felhasználására.  Az intézet most szabadalmat kíván benyújtani és cégeket keres tömegtermelésre.

Izraelben a kutatóknak sikerült a koronavírus antitesteket izolálni. Naftali Bennett honvédelmi miniszter szerint a lépés „jelentős áttörés” volt a Covid 19 járvány lehetséges kezelésének irányába. 

A Bennett szerint az Izrael Biológiai Kutatási Intézetében (IIBR) kifejlesztett

„monoklonális semlegesítő antitest” semlegesítheti a hordozó testében a betegséget okozó új koronavírust.

Az IIBR egy titkos szervezet része, amely Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz tartozik. A nyilatkozat szerint a vakcina kifejlesztése befejeződött, és az intézet most szabadalmazni akarja.

Ezután a következő fontos lépést kell követni: „A következő szakaszban a kutatók nemzetközi vállalatokhoz fordulnak, hogy antitesteket kereskedelmi méretekben állítsanak elő” – írja a „Times of Israel”. 

Arról viszont nem számoltak be, hogy a kifejlesztett oltást embereken tesztelték-e.

Számos izraeli tudós foglalkozik a Covid-19 betegek lehetséges kezelési megközelítéseivel is. A világ minden részén található kutatók felgyorsították erőfeszítéseiket a Sars Cov 2 vírus elleni megfelelő vakcina megtalálására a lehető leghamarabb, hogy megállítsák a járványt.

Kivándorlásra buzdítja a francia zsidókat a diaszpóra miniszter Izraelben

0

Erkölcsi kötelesség a francia zsidók befogadása – hangsúlyozta Naftali Bennett miniszter, aki előzőleg egyeztetett Benjamin Netanjahu kormányfővel. Európa legnagyobb zsidó közösségét buzdítják alijára arra hivatkozva, hogy a zűrzavaros viszonyok Franciaországban nem kedveznek a zsidó kisebbségnek.

A nagy iszlamista terrorakciók idején Benjamin Netanjahu Párizsba sietett és személyesen invitálta a francia zsidókat Izraelbe mondván ott biztonságban vannak! Az akkori francia elnök nyersen közölte a francia állam képes megvédeni zsidó polgárait! Jelenleg is rendőrök őrzik a fontosabb zsidó intézményeket nehogy olyan akciók következzenek be mint 2015-ben és 2016-ban amikor iszlamista merénylők zsidókat gyilkoltak Franciaországban. Tegyük hozzá, hogy már 2012-ben is volt egy hasonló merénylet sorozat, amikor egy Algériából származó iszlamista terrorista zsidó gyerekeket gyilkolt egy iskola előtt Franciaországban. Európa legnagyobb zsidó közössége él Franciaországban, de a gyarmati múlt miatt

Európa legnagyobb muzulmán közösség is!

A több mint ötmillió muzulmán közük csak 1-2% hajlamos a fanatikus iszlamista propaganda befogadására, de egy terrorakcióhoz nem kell túlságosan sok ember. Ráadásul még mindig nem tudja senki sem világosan ki támogatja az iszlamista terrort Európában?

A francia zsidók között egyre nagyobb a bizonytalanság, mert a hétköznapi antiszemitizmus sok helyen fokozódik. Egyre növekszik az alijázó zsidók száma Franciaországból, de ez távolról sem elég Izraelben, ahol azzal a problémával kell szembenézni, hogy a palesztinok jóval inkább szaporodnak mint a zsidók. Ezért adta feladatul a francia zsidók alijázását Benjamin Netanjahu miniszterelnök a diaszpóra miniszternek, Naftali Bennettnek. Franciaország természetesen elutasítja ezt a megoldást, mert nem akar lemondani egy igen aktív és kreatív közösségről, mely évszázadok óta gazdagítja a francia kultúrát és civilizációt.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!