Kezdőlap Címkék Mi vagyunk a többség

Címke: Mi vagyunk a többség

Tüntetési nagyüzem Budapest szívében

0

Tüntetni akar, de kevés az ideje, és az is be van osztva? Nem gond, olyan széles a demonstrációk palettája a hét első két napján a Kossuth téren és környékén, hogy mindenki megtalálhatja a szívének leginkább valót. De a tréfát félretéve: elvben már vasárnap hajnalban megkezdődött, s kedden este 11 óráig jelentettek be demonstrációkat a térre. Az már más kérdés, hogy melyik megmozdulást sikerül a Kossuth téren megtartani – ugyanis három vonalon is kordonokkal védik a teret.

Az Országgyűlési Őrség – amelyet, mint emlékezhetünk rá, Kövér László házelnök az elmúlt parlamenti ciklusban alaposan felfegyverzett – magát a Parlament épületét, a rendőrség hétfő estétől a rakpartot és a környezőutcákat, a TEK pedig éjjeltől kedd délelőtt 11 óráig egy nagyon széles körzetre terjeszti ki a felügyeletét.

Forrás: TEK

Igaz, a lezárás nem lesz teljesen hermetikus: annyiban legalábbis nem, hogy – nem kis részt a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezetnek köszönhetően – a tüntetőket átengedik azoknak a demonstrációknak az idejére, amelyeket a lezárások eldöntése előtt jelentettek be  hivatalosan.

Ilyen tüntetés kezdődik majd kedden reggel 10-kor, s a tervek szerint tart délután 3-ig a „Nem akarjuk ezt a Parlamentet és kormányt!”, mégpedig a  Civil Ellenzéki Kerekasztal szervezésében: Ők végül az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán megtarthatják a megmozdulásukat, igaz, valamivel majd csak később kezdhetnek a tervezettnél, azután, hogy beengedik őket a számukra kijelölt helyszínre.

Addigra elvben véget ér majd az az élőlánc, amelyre e sorok írásakor még csak gyülekeztek a Kossuth téren az emberek, a Jogállamot szervezésében hirdetett akcióra. Az Élőláncot a Parlament köré! című akció 7-én estétől 8-án reggel 10 óráig tart majd.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az élőlánc még egyben lesz, amikor holnap reggel – a Jobbiktól szerzett információink szerint valamikor reggel 8 és 10 óra között – a Jobbik parlamenti frakciójának a tagjai megkezdik a kordon lebontását. Amiről egyébként – e cikk írása idején – még azt sem lehetett tudni, hogy milyen kordont vonnak az ország háza köré. Úgy tudjuk, éjjel fognak majd a kordon kialakításának – ez nem feltétlenül lesz fémkordon, lehet akár élő kordon is.

Közben – 9 órától – lesz egy ráhangoló akció is az esti fő „attrakcióra”: az Indítsuk újra Magyarországot, állítsuk helyre az állami jogfolytonosságot nevű csoportosulás szervezésében „Alternatíva ismét a 3.0-ás többségre! Megoldással, tervvel” – című – eléggé rejtélyesnek tűnő – akciót este 11 óráig tervezik tartani

A Mérce információi szerint reggel 9-kor a Kossuth tér sarkán a Nyomtassteis! fogja osztogatni 41. lapszámát, terveik szerint 10 ezer példányt szórnak szét a tüntetők között a nap során.

Ha lesznek résztvevők, akkor azok csatlakoznak majd a Kossuth téren este hat órakor kezdődő, „igazi” megmozdulásra: a 3.0 Mi vagyunk a többség – Tüntetés a demokráciáért gyűlésre. A már két nagy százezres, illetve közel százezres demonstrációt megtartott szervezők már hétfő délután, a tér lezárása előtt lehetőséget kaptak a színpad kiépítésére.

Petíció a pártoknak Közben nem csak a Kossuth téren, de a Kossuth térre, pontosabban a Parlamentre fókuszálva a Civil Ellenzéki Kerekasztal kedden délután 5 órától kirajzottak az ellenzéki pártok székházaihoz, petíciót adva át nekik. Ebben azt kérik, hogy az ellenzéki képviselők ne tegyék le az esküt.

Alternatív, utcai ellenzéki erő alakulhat

Május 8-án, az újjáválasztott Országgyűlés megalakulásának első napján hajnali 2 órától egészen éjjel 11 óráig lesznek demonstrációk a Kossuth téren, amelyek iránt folyamatosan élénkül az érdeklődés. A teret azonban jó eséllyel egy időre le fogják zárni. Somogyi Zoltán szerint nem valószínű, hogy a tömeg erőszakossá válna, már csak azért sem, mert „nincs arra alapos bizonyíték, hogy nagyon súlyos csalás történt volna a választáson”. Ám ha kitart az elmúlt tüntetéseken érzékelhető lendület és hangulat, akkor egyszer csak erre megszerveződhet egy alternatív, utcai ellenzéki erő. 

 

Szerda reggelig négy különféle szervezet is hirdetett akciót május 8-ára. Lesz élőlánc az Országgyűlés körül, tüntetések beszédekkel – legalábbis, ha a hatóságok végül engedélyt adnak ezekre.

Kérdés, mi lesz, mi lehet a hatásuk.

„Ha megvalósul az élőlánc és sok tüntető lesz a Parlament előtt május 8-án, az elsősorban nem Orbán Viktornak és a kormánypártoknak lesz kínos, hanem az ellenzéknek, amelytől a tüntetők azt követelik, hogy ne üljenek be az Országgyűlésbe”

– véli Somogyi Zoltán szociológus, a Political Capital alapító tulajdonosa. Bár ő maga ugyan „végsőkig az alkotmányos rendszer híve”, a tömeg azt szeretné, hogy az ellenzék ne vegyen részt a parlament munkájában, és május 8-a lesz az a nap, amikor az új képviselők felesküdnek majd..

Ami az ilyen és hasonló tüntetések hatását illeti, Somogyi Zoltán szerint láthatóan a kormánypártokat is meglepte, hogy kétszer egymás után ekkora tömeg vonult az utcára. Ez szerinte abból is látszik, hogy nem is nagyon minősítették a demonstrációkat. Orbán Viktor is csak annyit reagált egy nekiszegezett kérdésre, hogy „jöjjenek, várjuk őket”, ám azt már nem részletezte hogy hova menjenek. Ezt vélhetően zavarában mondta a kormányfő – tette hozzá.

Azt valóban meglepőnek tartja, hogy nem csak az első, de a második tüntetésre is nagyon sokan mentek ki. Ez ugyanis azt mutatja, hogy az emberek ráébredtek arra, nincsenek egyedül.

Nem egy-egy tüntetésnek, hanem annak lehet komoly hatása, ha ez a sokaság kitart. Már csak azért is, mert ez a magyarországi tüntetési kultúrának egy új vonása lenne: nálunk ugyanis sorra kifulladtak az ilyen demonstrációk.

Mindenesetre ezeknek a tüntetéseknek most az az alaphangulata, hogy „ha nincs megfelelő kormányunk, s nincs rendes ellenzékünk, amely hajlandó intézni a dolgokat  akkor

a saját kezünkbe kell venni az irányítást”.

Ha kitart ez a lendület és a hangulat, marad a tömeg, akkor egyszer csak erre megszerveződhet egy alternatív, utcai ellenzéki erő.

Ilyen már volt, például a spanyoloknál hasonló utcai tüntetésekből szerveződött két fontos politikai csoportosulás, egy baloldali és egy liberális, mely közül az utóbbi (a Ciutadans) ma Spanyolország legnépszerűbb politikai ereje. Az is a nevük, hogy civilek (polgárok).

Budapest, 2018. április 21. A 2.0 Mi vagyunk a többség – újabb tüntetés a demokráciáért! MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Május 8-án reggel élőláncos tüntetők igyekeznek majd akadályozni a régi/új képviselőket abban, hogy bejussanak a Parlamentbe: legalábbis az a terv, hogy már hajnali két órától ott lesznek a tüntetők a főváros szívében.  A „Csak a testünkön keresztül” mottóval is hirdetett Élőláncot a Parlament köré! akció három magánszemély szervezőjének a célja, hogy összegyűljön tízezer ember, aki körbe veszi a Parlamentet már a 1­0 órára meghirdetett alakuló ülés előtt. Úgy vélik, hogy ha május 8-án csak az eredetileg meghirdetett, s délután 5 órakor kezdődő Mi vagyunk a többség 3.0 rendezvényre mennek el a tüntetők, akkor

„már csak egy üres épületnek tudnak majd demonstrálni. Addigra a megalakult országgyűlés tagjai rég otthon/másutt lesznek.” Ezért született meg a gondolat, hogy már hajnalban gyűljenek össze az emberek, s „némi hideg élelemmel, sátrakkal (…stb.), vegyék körbe a Parlamentet”.

Ez az eddigieknél

„hatékonyabb módszer lenne, továbbá méltó megkoronázása, tetőpontja a választások után kialakult demonstrációhullámnak”

– szögezik le a szervezők. A közösségi oldalon található profilja szerint vegyészmérnökként dolgozó Sz Ádám, a profilja alapján a turizmusban dolgozó, szintén diplomás Horváth László, valamint Virág Réka által szervezett élőláncra szerda kora reggelig már 920-an ígérték a részvételüket, és 5500-an érdeklődtek. Az akciót este 11 órakor tervezik befejezni.

Hajnali 2-től délelőtt 10 óráig a fenti felhívásra oda érkezők lesetnek majd jelen a téren, és hozzájuk csatlakoznak majd azok (e cikk írásakor 1300 ember jelezte részvételét és 5800-an érdeklődtek az esemény iránt), akik a Civil Ellenzéki Kerekasztal „Nem akarjuk ezt a Parlamentet és kormányt!” című akcióján kívánnak jelen lenni. A nyolc órásra hirdetett demonstráció felhívása szerint

a többség nem akarja, hogy a csalással megválasztott új Parlament és kormány felálljon!,

ezért „Gyere el, ha Te is így gondolod!”.  Lesznek beszédek is, ezekről egyelőre annyi tudható, hogy „közismert civilek mondják el terveiket, elképzeléseiket a jövőről, a közösségi összefogásról, a rendszerváltás lehetőségeiről, módszereiről, eszközeiről”. A két szervező, a CEKA vezetője, Ujhelyi Sándor és Juhász Zoli – Shepherd fenntarthatósági szakértő, blogger és több civil kezdeményezés kiötlője, vezetője.

A fenti demonstráció még javában tart majd, amikor elkezdenek gyülekezni a választások óta már két nagy tüntetést is összegründoló civilek – Lányi Örs, Gyetvai Viktor, Szilágyi Kristóf, Homonnay Gergely és Mark Dietrich – által meghirdetett 3.0 Mi vagyunk a többség – Tüntetés a demokráciáért résztvevői. A felhívásban – amelyre e sorok írásáig 7200-an jelezték részvételüket és 20 ezren érdeklődésüket – a többi között az áll, hogy „A Fidesz az ország problémáinak megoldása helyett a civileket akarja támadni. Ebből elég! Foglalkozzanak a valódi problémákkal.

Propaganda helyett szabad sajtót, tisztességes közmédiát akarunk!”

A tüntetés tervek szerint este 8 órakor ér majd véget.

Erre a demonstrációra szervez résztvevőket a Színes a Szegény Emberek Pártja, „Csatlakozzunk , Mi vagyunk a többség!” felhívással. Eddig is már több mint négyszázan jelezték, hogy részt vesznek a demonstráción, és 2300-an érdeklődtek iránta. A szervező, a Színes Magyarország Párt néven is futó, önmagát politikai pártként aposztrofáló szervezet elsődleges céljaként a következőt rögzíti: “a konzervatív, szabadelvű, liberális, a nemzeti és európai értékek hiteles képviselete és terjesztése Magyarországon és a roma és nem roma értékeinek kisebbségi, nemzetiségi hiteles  képviselete.”

Az őrség közbelép

A teret egy időre lezárnák – derül ki abból a levélből, amelyet a merce.hu hozott le, s amelyben az Országgyűlési Őrség arról értesíti a szervezőket, hogy reggel 06.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb délután 14.00 óráig” körbezárják a Parlamentet, kiszorítva a tüntetőket a Kossuth térről. Ezt azzal indokolták, hogy máskülönben „nem lenne biztosítható a hazai védett személyek, az országgyűlési képviselők, a rendszeresen érkező diplomáciai küldöttségek, illetve a külföldi védett személyek szabadon mozgása” .

Forrong a vidék is – tüntetések a hétvégén

A forrongó indulatokat jelzi: nem csak Budapesten, a vidéki nagyvárosokban is szerveződnek demonstrációk immár második hete a választások óta. Ezeken helyi szinten mérve sokan vesznek részt, és az ellenzéki pártok csak technikai segítséget nyújtanak a megszervezésükben a civileknek, akik között van négygyerekes anyuka, érettségiző fiatal és a húszas éveit taposó aktivista is. A három legfontosabb üzenet is egyforma: sajtószabadság, az ellenzéki pártok együttműködése és a gyűlölet-stop. Közös még az is, hogy mindezt békésen akarják elérni. Ami eltérő: a folytatás mikéntje.

 

A hét végén újabb város csatlakozik rá az április 8-i választás után megkezdődött tüntetéssorozatra: ezúttal Székesfehérvárott is lesz demonstráció, amellett, hogy Debrecenben másodjára hívták az utcára az embereket. Budapesten a Mi vagyunk a többség 2.0 szombaton; rá egy nappal, vasárnap lesz Székesfehérvárott az ugyanilyen néven futó, de helyi szervezésű demonstráció, valamint Debrecenben a Tüntetés egy szabad Magyarországért.

A vidéki rendezvények szervezői is civilek, magánemberek, a jelszavak, célok is hasonlítanak a budapestihez, de nem egy összefogott országos mozgalomról beszélünk.

A múlt hét végi nagysikerű rendezvény után egyelőre Pécsett nem lesz több ilyen demonstráció, ám a pécsiek sem maradnak ki teljesen a sorból: ők is beszálltak a telekocsik szervezésébe, hogy megkönnyítsék a fővárosba utazást és a tüntetésen való  részvételt. Ezt egyébként mások, más városokból is megteszik a Facebookon.

 

„Az elsőn részt vettek 2500-an, a másodikra eljönnének 1500-an, utána 700-an, majd már csak negyvenen. Ugyanis az emberekből elfogyna a lelkesedés, hiszen a hétköznapjaikat nem a politika irányítja, hanem a saját problémáik. Éppen ezért egy idő után elsorvad az a kedv, hogy utcára járjanak tüntetni. Más utakat-módokat kell találni a céljaink eléréséhez” – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Fülöp Eper Flóra, a múlt vasárnapi pécsi tüntetés szervezője. (A vele készített nagyinterjúnkat a későbbiekben olvashatják.)

Debrecenben más utat választottak: legalábbis egyelőre, hiszen másodjára is megszervezi a tüntetést az idén első szavazóként mélységesen csalódott Könnyű Hella, aki leszögezte: ők sem akarnak majd minden héten az utcára menni, akkor sem, ha a budapestiek igen.

Nem akarnak mozgalmat ebből, viszont szerintük is tenni kell, ezért más módon folytatnák a munkát, ám a helyi problémákra, helyben megoldandó feladatokra, az ezt elősegítő ötletekre koncentrálva.

Konkrét példaként említette, hogy Debrecen kettészakadt, a belvárossal összehasonlítva vannak nagyon elmaradott városrészei, ezeket kellene valahogyan felhúzni. Azt még nem találták ki, hogy pontosan merre és hogyan lépnek, de ez már tipikusan civil szervezeti keretek között végezhető tevékenység, mondta. Hozzátette: az is felmerült már, hogy esetleg csatlakoznak már működő civil szervezethez.  

Az április 22-i tüntetésre már eddig több mint másfélezren jelezték érdeklődésüket, s sokat mond az is, hogy a megosztás is közelíti a négyszázat. Míg az első alkalommal náluk a politikusok, a Momentum, a Jobbik, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és az LMP helyi emberei is fent voltak a színpadon, és tartottak beszédeket, most kizárólag civilek szólalnak majd fel. De a hívószavak nem változnak:

sajtószabadság, rendszerváltás, a választási rendszer igazságossá tétele.

Az elsőn mintegy ezren vettek részt, ami a fő szervező szerint a Fidesz fellegvárában jó eredmény. A rendezvényen békésen megfért egymás mellett a különféle pártszimpátiájú, világnézetű, korú ember, túlnyomórészt azonban fiatalok voltak, köztük sok első szavazó.

Székesfehérvárott első alkalommal tartanak ilyen jellegű tüntetést, amelyen a civilek mellett politikusok is felszólalnak, de ők is civil mivoltukban – tudtuk meg a szervezőtől, Egyedné Szlávik Veronikától. A négygyermekes anyuka vasárnap 8-án éjjel úgy érezte, hogy összedől körülötte a világ, s borzasztóan fájt neki, hogy szombaton nem tudott Budapesten részt venni a tüntetésen – két hónapos gyermeke miatt ezt nem tehette meg.

Azért fogott a helyi demonstráció szervezésébe, hogy azok is ki tudják mutatni véleményüket, akiknek nem áll módjában Budapestre utazni,

hiszen „a térségben is sokan vannak, akik elégedetlenek a választások eredményével”.  

Eddig már több mint hátszázan jelezték a részvételüket, a megosztások száma a Facebookon azonban közelíti a négyszázat. A rendezvény szintén Mi vagyunk a többség néven fut, erre ő engedélyt kért a budapestiektől, akikkel kapcsolatba is lépett, de végül nem tudtak neki segíteni a szervezésben. Ugyanakkor sok segítséget – technikait – kapott a helyi ellenzéki pártok képviselőjelöltjeitől, akik közül a DK-s Ráczné Földi Judit, az MSZP-P-s dr. Márton Roland és a jobbikos Fazakas Attila fel is szólal majd, pártjaiknak még nevét sem fogják kimondani. A felszólalók között lesz egyébként diák és nyugdíjas, akik ki akarnak állni a tisztességes tájékoztatáshoz való jog mellett, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek szabadon dönthessenek. A fő mondanivalójuk:

„A Fidesz leépítette a jogállamot, beszántotta a sajtót, a közmédia egy ideje Orbán propaganda gépezete.  Ennek is köszönhető a kétharmad.  Megtévesztett emberek szavaztak rájuk, és még a választást is elcsalták.”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK