Forrong a vidék is – tüntetések a hétvégén

0
3493

A forrongó indulatokat jelzi: nem csak Budapesten, a vidéki nagyvárosokban is szerveződnek demonstrációk immár második hete a választások óta. Ezeken helyi szinten mérve sokan vesznek részt, és az ellenzéki pártok csak technikai segítséget nyújtanak a megszervezésükben a civileknek, akik között van négygyerekes anyuka, érettségiző fiatal és a húszas éveit taposó aktivista is. A három legfontosabb üzenet is egyforma: sajtószabadság, az ellenzéki pártok együttműködése és a gyűlölet-stop. Közös még az is, hogy mindezt békésen akarják elérni. Ami eltérő: a folytatás mikéntje.

 

A hét végén újabb város csatlakozik rá az április 8-i választás után megkezdődött tüntetéssorozatra: ezúttal Székesfehérvárott is lesz demonstráció, amellett, hogy Debrecenben másodjára hívták az utcára az embereket. Budapesten a Mi vagyunk a többség 2.0 szombaton; rá egy nappal, vasárnap lesz Székesfehérvárott az ugyanilyen néven futó, de helyi szervezésű demonstráció, valamint Debrecenben a Tüntetés egy szabad Magyarországért.

A vidéki rendezvények szervezői is civilek, magánemberek, a jelszavak, célok is hasonlítanak a budapestihez, de nem egy összefogott országos mozgalomról beszélünk.

A múlt hét végi nagysikerű rendezvény után egyelőre Pécsett nem lesz több ilyen demonstráció, ám a pécsiek sem maradnak ki teljesen a sorból: ők is beszálltak a telekocsik szervezésébe, hogy megkönnyítsék a fővárosba utazást és a tüntetésen való  részvételt. Ezt egyébként mások, más városokból is megteszik a Facebookon.

 

„Az elsőn részt vettek 2500-an, a másodikra eljönnének 1500-an, utána 700-an, majd már csak negyvenen. Ugyanis az emberekből elfogyna a lelkesedés, hiszen a hétköznapjaikat nem a politika irányítja, hanem a saját problémáik. Éppen ezért egy idő után elsorvad az a kedv, hogy utcára járjanak tüntetni. Más utakat-módokat kell találni a céljaink eléréséhez” – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Fülöp Eper Flóra, a múlt vasárnapi pécsi tüntetés szervezője. (A vele készített nagyinterjúnkat a későbbiekben olvashatják.)

Debrecenben más utat választottak: legalábbis egyelőre, hiszen másodjára is megszervezi a tüntetést az idén első szavazóként mélységesen csalódott Könnyű Hella, aki leszögezte: ők sem akarnak majd minden héten az utcára menni, akkor sem, ha a budapestiek igen.

Nem akarnak mozgalmat ebből, viszont szerintük is tenni kell, ezért más módon folytatnák a munkát, ám a helyi problémákra, helyben megoldandó feladatokra, az ezt elősegítő ötletekre koncentrálva.

Konkrét példaként említette, hogy Debrecen kettészakadt, a belvárossal összehasonlítva vannak nagyon elmaradott városrészei, ezeket kellene valahogyan felhúzni. Azt még nem találták ki, hogy pontosan merre és hogyan lépnek, de ez már tipikusan civil szervezeti keretek között végezhető tevékenység, mondta. Hozzátette: az is felmerült már, hogy esetleg csatlakoznak már működő civil szervezethez.  

Az április 22-i tüntetésre már eddig több mint másfélezren jelezték érdeklődésüket, s sokat mond az is, hogy a megosztás is közelíti a négyszázat. Míg az első alkalommal náluk a politikusok, a Momentum, a Jobbik, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és az LMP helyi emberei is fent voltak a színpadon, és tartottak beszédeket, most kizárólag civilek szólalnak majd fel. De a hívószavak nem változnak:

sajtószabadság, rendszerváltás, a választási rendszer igazságossá tétele.

Az elsőn mintegy ezren vettek részt, ami a fő szervező szerint a Fidesz fellegvárában jó eredmény. A rendezvényen békésen megfért egymás mellett a különféle pártszimpátiájú, világnézetű, korú ember, túlnyomórészt azonban fiatalok voltak, köztük sok első szavazó.

Székesfehérvárott első alkalommal tartanak ilyen jellegű tüntetést, amelyen a civilek mellett politikusok is felszólalnak, de ők is civil mivoltukban – tudtuk meg a szervezőtől, Egyedné Szlávik Veronikától. A négygyermekes anyuka vasárnap 8-án éjjel úgy érezte, hogy összedől körülötte a világ, s borzasztóan fájt neki, hogy szombaton nem tudott Budapesten részt venni a tüntetésen – két hónapos gyermeke miatt ezt nem tehette meg.

Azért fogott a helyi demonstráció szervezésébe, hogy azok is ki tudják mutatni véleményüket, akiknek nem áll módjában Budapestre utazni,

hiszen „a térségben is sokan vannak, akik elégedetlenek a választások eredményével”.  

Eddig már több mint hátszázan jelezték a részvételüket, a megosztások száma a Facebookon azonban közelíti a négyszázat. A rendezvény szintén Mi vagyunk a többség néven fut, erre ő engedélyt kért a budapestiektől, akikkel kapcsolatba is lépett, de végül nem tudtak neki segíteni a szervezésben. Ugyanakkor sok segítséget – technikait – kapott a helyi ellenzéki pártok képviselőjelöltjeitől, akik közül a DK-s Ráczné Földi Judit, az MSZP-P-s dr. Márton Roland és a jobbikos Fazakas Attila fel is szólal majd, pártjaiknak még nevét sem fogják kimondani. A felszólalók között lesz egyébként diák és nyugdíjas, akik ki akarnak állni a tisztességes tájékoztatáshoz való jog mellett, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek szabadon dönthessenek. A fő mondanivalójuk:

„A Fidesz leépítette a jogállamot, beszántotta a sajtót, a közmédia egy ideje Orbán propaganda gépezete.  Ennek is köszönhető a kétharmad.  Megtévesztett emberek szavaztak rájuk, és még a választást is elcsalták.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .