Kezdőlap Címkék Kurz kancellár

Címke: Kurz kancellár

Orbán magára marad

“Rengeteg uniós pénzt fogunk kiosztani. Az nem lehet, hogy ezt ne ellenőrizzük!” – Ezt hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki a vétózó államok gyenge pontjára tapintotta rá: mind a budapesti mind a varsói kormány politikai szándékokkal vádolja az Európai Uniót.

Az osztrák kancellár viszont az uniós pénzek elköltésére kérdez rá, amely különösen Magyarországon igen kényes kérdés. Miért is nem lépett be Magyarország az európai ügyészségbe?

A magyar miniszterelnök Soros Györgyöt vádolja és a migráns politikáról beszél, de az EU valójában azt szeretné tudni: mire is költik el a pénzét? Erre a kérdésre a magyar kormányzat nemigen szeret válaszolni …

Orban kontra Orbán

Ludovic Orban román miniszterelnök, aki a brüsszeli Politico-nak nyilatkozott, felszólította a magyar és a lengyel miniszterelnököt: vonják vissza a vétót! Európa minden államát sújtja a vírus, minden országnak nagy szüksége van az uniós pénzekre beleértve Magyarországot és Lengyelországot is – hangsúlyozza a román miniszterelnök.

Románia adja az európai ügyészség vezetőjét: Codreanu-Köves korábban a korrupcióellenes ügyészség vezetője volt Bukarestben. A román elit sok tagját börtönbe juttatta korrupció miatt.

Ludovic Orban kormányfő nem tart attól, hogy Románia kapcsán is kérdések merülhetnek fel a jogállamiság terén. A Transparency International korrupciós listáján Bulgária és Románia megelőzi Magyarországot.

Bulgáriában hetek óta tüntetnek a kormányzat korrupciója miatt, de Brüsszel nem indít vizsgálatot. Miért? Mert az Európai Néppártnak nagy szüksége van a bolgárok szavazataira – írja a brüsszeli Politico. Egyáltalán nem kizárt, hogy Magyarország kapcsán is ez az oka Merkel kancellár visszafogott viselkedésének.

Kémkedés miatt kiutasítanak egy orosz diplomatát Bécsből

“Az orosz diplomata megsértette a bécsi konvenció előírásait” – közölte a külügy szóvivője az osztrák fővárosban. A bécsi konvenció szabályozza a diplomaták működési rendjét.

Hol a határ a diplomácia és a hírszerzés között? Ezt senki sem tudja pontosan megállapítani. A bécsi lapok szerint az orosz diplomata ipari kémkedést folytatott Ausztriában.

Vége az orosz-osztrák idillnek?

Putyin orosz elnök még nem is oly rég táncolt az osztrák külügyminiszterasszony esküvőjén. Csakhogy a miniszterasszonyt akkor a Szabadságpárt jelölte a kormányba. Ennek a pártnak kiváló moszkvai kapcsolatai vannak. Ebbe is bukott bele a Szabadságpárt korábbi elnöke, aki alkancellár is volt. Azóta viszont a néppárti Kurz kancellár a zöldekkel alakított kormányt, és egyértelműen irányt vett Európa felé.

Az USA szeretné térségünket eltávolítani Oroszországtól

Az amerikaiak nemrég katonai szerződést kötöttek Lengyelországgal épp a Hitler-Sztálin paktum napján. Mind Varsó mind pedig Washington az orosz veszéllyel indokolta a katonai szerződést, melynek értelemében növelik az amerikai katonák számát Lengyelországban.

Washington Bécsnek szánja a regionális koordinátor szerepet – vissza utalva a Habsburg hagyományokra. Kurz kancellár maga is külügyminiszter volt, és egyáltalán nem idegen tőle az ilyen szerepvállalás. Az amerikai elképzelés szerint Ausztrián kívül a visegrádi államok, Szlovénia, Horvátország és Románia alkotná azt az ország csoportot, amely a jövőben kulcsszerepet játszhatna “az orosz fenyegetéssel szemben”.

A magyar diplomácia dilemmái

Kérdés, hogy miképp reagál a washingtoni elképzelésre a magyar diplomácia hiszen Orbán Viktor miniszterelnök nem nagyon hisz az orosz fenyegetésben. Ukrajna nemzeti ünnepen mindenesetre sietett hangsúlyozni, hogy Magyarország mindig is kiállt Ukrajna szuverenitása mellett. Arról megfeledkezett, hogy a magyar diplomácia blokkolja Ukrajna közeledését a NATO-hoz a nyelvtörvényre hivatkozva, amely hátrányosan érinti a 140 ezres magyar kisebbséget Kárpátalján. Kijevben úgy vélik: a magyar diplomácia Putyin kérésére blokkolja Ukrajna közeledését a NATO-hoz. Belarusz ügyében is kétértelmű a magyar álláspont hiszen Orbán Viktor júniusban találkozott Lukasenko elnökkel Minszkben. A magyar kormány egyáltalán nem sieti el a belügyi terror elítélését Belaruszban.

Trump diplomáciája is kétértelmű Oroszországgal kapcsolatban, így a magyar diplomácia nincs lépés kényszerben, mert a nagyhatalmak sem döntöttek még arról, hogy valójában milyen Kelet-Közép Európát akarnak a válság után?…

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK