Kémkedés miatt kiutasítanak egy orosz diplomatát Bécsből

0
494
youtube.com

“Az orosz diplomata megsértette a bécsi konvenció előírásait” – közölte a külügy szóvivője az osztrák fővárosban. A bécsi konvenció szabályozza a diplomaták működési rendjét.

Hol a határ a diplomácia és a hírszerzés között? Ezt senki sem tudja pontosan megállapítani. A bécsi lapok szerint az orosz diplomata ipari kémkedést folytatott Ausztriában.

Vége az orosz-osztrák idillnek?

Putyin orosz elnök még nem is oly rég táncolt az osztrák külügyminiszterasszony esküvőjén. Csakhogy a miniszterasszonyt akkor a Szabadságpárt jelölte a kormányba. Ennek a pártnak kiváló moszkvai kapcsolatai vannak. Ebbe is bukott bele a Szabadságpárt korábbi elnöke, aki alkancellár is volt. Azóta viszont a néppárti Kurz kancellár a zöldekkel alakított kormányt, és egyértelműen irányt vett Európa felé.

Az USA szeretné térségünket eltávolítani Oroszországtól

Az amerikaiak nemrég katonai szerződést kötöttek Lengyelországgal épp a Hitler-Sztálin paktum napján. Mind Varsó mind pedig Washington az orosz veszéllyel indokolta a katonai szerződést, melynek értelemében növelik az amerikai katonák számát Lengyelországban.

Washington Bécsnek szánja a regionális koordinátor szerepet – vissza utalva a Habsburg hagyományokra. Kurz kancellár maga is külügyminiszter volt, és egyáltalán nem idegen tőle az ilyen szerepvállalás. Az amerikai elképzelés szerint Ausztrián kívül a visegrádi államok, Szlovénia, Horvátország és Románia alkotná azt az ország csoportot, amely a jövőben kulcsszerepet játszhatna “az orosz fenyegetéssel szemben”.

A magyar diplomácia dilemmái

Kérdés, hogy miképp reagál a washingtoni elképzelésre a magyar diplomácia hiszen Orbán Viktor miniszterelnök nem nagyon hisz az orosz fenyegetésben. Ukrajna nemzeti ünnepen mindenesetre sietett hangsúlyozni, hogy Magyarország mindig is kiállt Ukrajna szuverenitása mellett. Arról megfeledkezett, hogy a magyar diplomácia blokkolja Ukrajna közeledését a NATO-hoz a nyelvtörvényre hivatkozva, amely hátrányosan érinti a 140 ezres magyar kisebbséget Kárpátalján. Kijevben úgy vélik: a magyar diplomácia Putyin kérésére blokkolja Ukrajna közeledését a NATO-hoz. Belarusz ügyében is kétértelmű a magyar álláspont hiszen Orbán Viktor júniusban találkozott Lukasenko elnökkel Minszkben. A magyar kormány egyáltalán nem sieti el a belügyi terror elítélését Belaruszban.

Trump diplomáciája is kétértelmű Oroszországgal kapcsolatban, így a magyar diplomácia nincs lépés kényszerben, mert a nagyhatalmak sem döntöttek még arról, hogy valójában milyen Kelet-Közép Európát akarnak a válság után?…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .