Kezdőlap Címkék Kalocsa

Címke: kalocsa

Mit titkosított a kormány Kalocsán?

Bő egy hete, hogy Kalocsán testületi ülésen megfosztották bizottsági tisztségeitől, tagságaitól Angeli Gabriella független képviselőt, ezen felül pedig az önkormányzat által működtetett hivatali állásából is elbocsátották. A szavazáson, amelyen az önkormányzaton belül viselt funkcióitól fosztották meg, valamennyi képviselő ellene szavazott, ami csak azért meglepő, mert a testületben a baloldal van többségben, és maga Angeli is baloldali támogatással jutott be a grémiumba. A szankciókat, ha netán valaki elfeledte volna, azért kellett elviselnie, mert nyilvánosságra hozta azt a levelet (leveleket), amelyet az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal írt Kalocsának, értesítve őket arról, hogy milyen visszásságokat, lényegében bűncselekményeket tapasztalt a város és az Elios nevű, egy időben Tiborcz István által tulajdonolt cég szerződésében, a közvilágítás átalakítására vonatkozóan.

Az Elios-ügy azóta sem került le napirendről, egymás után derülnek ki, hogy visszásságok történtek országszerte, hogyan manipulálták a közbeszerzéseket egyfelől, mégpedig a miniszterelnök vejének kedvében járva, és milyen silány munkát végeztek Tiborczék, másfelől. És ez akkor is így van, ha Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter – Elios-ügyben amúgy különösen érdekes szerepet játszva – azt állította a kormányinfón, hogy azért nem tudta elvégezni az őt amúgy némi alkohol elfogyasztása után feszítő dolgát, mert a Tiborcz-féle lámpák olyan világosságot árasztanak Hódmezővásárhelyen, hogy képtelenség elbújni. Magyarul: nem tudott a miniszter odapisilni az út szélére.

No de távolodjunk el egy picit Lázár János vizelési problémáitól, és térjünk vissza Kalocsára. Arra a helyre, amelyről azóta méltatlanul megfeledkeztünk. Hiába, az újabb botrányok és események felülírják a régieket, különösen a Hódmezővásárhelyen bekövetkezett váratlan kormányzati vereség.

Angeli Gabriella az utolsó, Független Hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy az állás ügyében a főnöknőjével kell tárgyalnia: miként, milyen határidővel és milyen végkielégítéssel kell otthagynia a munkahelyét. Nos, azóta megvolt a megegyezés: március 1-étől nincs már állásban, és bár hivatalosan egy esztendőnyi járandóságot kellett volna kifizetni számára, végül megegyeztek egy ennél alacsonyabb összegben.

Így most teljes mértékben tudok a kampányomra koncentrálni – fogalmazott a Független Hírügynökségnek – Politikai karriert szeretnék, nem akarok bíróságra járni – tette hozzá, utalva arra, hogy most országgyűlési képviselő-jelöltként szeretne az önkormányzatról a parlamentre váltani. – Tudja, fogalmazott, nem akarnám, hogy azt terjesszék rólam, megtámadtam a saját városomat.

Említett a múltkoriban egy titkos jelentést, azzal most mi van?

Az az Eutaf-jelentés, az Európai támogatásokat auditáló főigazgatóságé, amely négy dokumentumban rögzített szabálytalanságokat Kalocsával kapcsolatban, valamint egy pénzügy korrekció szükségességéről számol be. Sajnos ennél többet nem mondhatok róla, mert tíz évre titkosították.

Ki titkosította?

Az van ráírva, hogy a Miniszterelnökség, ha jól emlékszem. Úgy tudom ez egy önállóan működő, de a kormányzathoz tartozó költségvetési szerv, amely az Európai Unióhoz tartozó pályázatokat vizsgálnak.

Arról nem beszélhet, hogy mi a négy dokumentum tartalma?

Legfeljebb a címüket mondhatnám meg, azzal meg nem sokra megy, mert a címekből nem lehet a tartalomra következtetni. Annyit lehet mondani talán, hogy ez a főigazgatóság általában szabálytalanságokat tár fel, tehát itt sem történt más.

Azt sem mondhatja el, hogy az iratok tartalmaznak valamilyen szankciót is?

A korrekció általában szankciót is jelent.

Visszatérve önre: az kiderült már, hogy az a két szocialista képviselő, aki tagja a testületnek, miért szavazott ön ellen?

Erről hadd ne beszéljek.

Az ön helyzete romlott, vagy javult az eset óta?

Mindenki meg van döbbenve azon az eljáráson, amelyet velem szemben lefolytattak. Ha darabonként fosztottak volna meg az állásomtól, meg a bizottsági tagságaimtól, elosztva néhány hónapra, talán fel sem tűnt volna senkinek, így viszont…

Milyenek az esélyei az országgyűlési választáson?

Hódmezővásárhely óta bizakodnak az emberek, azt mondják, le lehet váltani a Fideszt. Az én sorsom attól függ, hogy az én választókerületemben a Jobbik mennyire erős.

A Fidesz kisebbségből is megveszi a többséget? – avagy egy kirúgás anatómiája

A teljes kalocsai önkormányzati testület megszavazta, hogy Angeli Gabriellát eltávolítsák bizottsági helyeiről. Az eredmény azért meglepő, mert a grémiumban a baloldaliak vannak többségben, a polgármester is baloldali támogatással nyert négy évvel ezelőtt. A képviselőnő bűne az volt, hogy nyilvánosságra hozta az OLAF levelét, amelyet az önkormányzatnak írt, és amelyből elég egyértelműen kiderül a bűncselekmény gyanúja, azaz, hogy kormányzati manipuláción keresztül jutott megrendelésekhez a miniszterelnök veje által képviselt cég, az Elios Zrt. Angeli Gabriella, a Független Hírügynökségnek nyilatkozva azt is elmondta, noha kirúgták az állásából is, egyáltalán nem bánja, hogy kinyitotta a száját. 

Mennyire volt felkészülve arra, hogy ilyen következményekkel jár a bátorsága?

Az állásommal kezdjük, vagy a bizottsági helyekkel?

Az állásával, mert az mégis csak egzisztenciális kérdés.

Kalocsa Központ Kulturális Iroda és könyvtár vezetőjével, hozzá tartoztunk ugyanis, többször beszéltünk arról, hogy mik is lennének az Ökopont iroda, ahol dolgoztam annak irányítójaként, hogy mik is lennének a feladataim. Ketten végeztük a munkát kezdetben, aztán magamra maradtam, ezért kértem, hogy biztosítson számomra egy kulturális közmunkást, ám ezt megtagadta.

Ezek szerint a mostani kirúgásának lehet az is az előzménye, hogy vitában voltak egymással.

Nem gondolnám, mert ezek szakmai konfliktusok voltak, és soha nem került szóba, hogy az irodából távoznom kell. Ha valóban szakmailag lett volna velem elégedetlen, akkor nem átszervezéssel próbál engem eltávolítani, hanem magához hív, és próbál megállapodni velem a közös megegyezéses távozásról.

Azzal tisztában volt, hogy ha nyilvánosságra hozza az Elios ügyet, akkor annak az lesz a következménye, hogy kirúgják?

Nem. Nem gondoltam, hogy ez lesz belőle. Már csak azért sem, mert a munkám nincs, és nem lehet összefüggésben az önkormányzati képviselőségemmel.

Annak ellenére, hogy az Ökopont az önkormányzat intézménye?

Annak ellenére.

Ha tudja előre, hogy ez lesz a sorsa, akkor eszébe nem jut nyilvánosságra hozni az Elios-levelezést?

Akkor is megtettem volna. Majd legfeljebb keresek egy másik munkahelyet.

A kalocsai önkormányzat testületélben milyenek a pártarányok?

Van négy fideszes, egy jobbikos, két szocialista, a többiek függetlenek, de a baloldal támogatásával kerültek a testületbe. A polgármester, Dr. Bálint József is a baloldal támogatásával nyert.

Akkor miként lehetséges, hogy a baloldali többség ellenére felállították a jogi bizottság éléről, és visszahívták a közbeszerzési bizottságból?

Igen, ha összefognánk mi heten, akkor biztosítanánk a többséget. Én 2014-ben mindkét említett bizottságnak az elnöke voltam, két éve azonban, polgármester úr kérésére lemondtam a közbeszerzési bizottság vezetéséről.

Miért kérte?

Mert egy kompromisszum eredményeként a kereszténydemokrata képviselőnek ígérte oda a posztot. Ugyan nem értettem, hogy ez a megegyezés mire jó, én biztos, hogy nem mentem volna bele egy ilyen alkuba, de mert a polgármester kérte, megtettem, hogy lemondok. Annyit kértem, hogy maradhassak elnökhelyettes, hogy ugyanolyan rálátásom legyen az ügyekre, mint előtte.

Még mindig nem értem, hogy ha önök többségben vannak, miként alakulhatott úgy a szavazás, hogy leváltották?

Arra Bálint József tudna válaszolni, hogy miért döntött így. Az kétségtelen, hogy elég sokat vitatkoztunk polgármester úrral az utóbbi két évben, olyan dolgokról, amelyekről nekem az volt a véleményem, hogy az ő döntései nem a város érdekeit szolgálják, és hogy túlságosan kiszolgáljuk a fideszesek igényeit.

Szavaztak egyébként önről?

Igen, a csütörtöki testületi ülésen.

És hogy alakult a szavazás?

Tizenegyen arra szavaztak, hogy engem leváltsanak és a bizottságokból visszahívjanak, én voltam az egyetlen, aki magam mellett szavaztam.

Tehát teljesen egységesen távolítottak el önt?

Igen.

Netán azért, mert ön egy összeférhetetlen személy?

Nem vagyok összeférhetetlen, de a véleményemet szabadon ki szoktam mondani. Természetesen hajlandó vagyok én is kompromisszumokra, de ha azt látom, hogy valami nem a város érdekeit szolgálja, akkor ellenállok. Én nem vagyok az a képviselő, akit meg lehet venni, akármilyen kedvezménnyel.

Ez a szavazási arány egyben azt is jelenti, hogy a képviselőtársai közül senki nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok a dokumentumok, amelyek az Elios-szerződést, illetve az esetleges visszaéléseket visszaigazolják?

Igen, ez így lehet. Polgármester úr már tavaly októberben beszámolt arról, hogy kaptunk egy levelet OLAF-tól, de amit elmondott, annyira semmitmondó volt, hogy nem gondoltuk azt, hogy kellene vele foglalkoznunk. Nekem is csak akkor szúrt szemet, amikor idén januárban megérkezett a második OLAF levél is, amelyben az szerepelt, hogy a vizsgálati anyagot átadják, ajánlással. Akkor kezdtem érdeklődni a polgármestertől, hogy voltaképpen mik is olvashatók ezekben a levelekben. Furcsa módon rajtam kívül senkit nem érdekelt ez a dolog.

Mit jelentett az, hogy ajánlással adják át?

Említettem, hogy októberben érkezett az első levél, ammelyre önkormányzatunk észrevételeket tett, és erre jött válaszként januárban az a levél, amelyben leírják, hogy a az OLAF úgy határozott, a vizsgálat eredményét ajánlással zárja le. Ez ugye a lámpák élettartamára vonatkozó megállapításokról szólt, többek között, tudja azt írták le, hogy nincs bizonyíték arra, valóban százezer órát bírnak a lámpák, vagy arról, hogy rögzített áras karbantartási szerződést ajánlott az Elios az önkormányzatnak, meg hogy három nappal a pályázat beadás előtt módosították a táblázatot, meg hogy ugyanaz a három cég adott árajánlatot, mint másutt, ráadásul ugyanazzal a számítási hibával, meg hogy csak az Elios Zrt. pályázott nálunk…

Vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal leveleiből egyértelműen kiderült, hogy nem a lóláb, hanem maga ló lógott ki az ügyletből…

Igen.

És ez a képviselőtestület többi tagját, beleértve a polgármestert, egyáltalán nem zavarta.

Én nem láttam erre utaló jeleket. Senki nem kérte ki a leveleket, senki nem akarta elolvasni.

Amikor kikérte a leveleket, akkor konzultált a polgármesterrel, hogy ezt meg fogja tenni?

Igen. Hivatalosan kikértem tőle a dokumentumokat, amelyeket ő zokszó nélkül ki is adatott. Akkor találkoztam ezekkel a nem nyilvános jelentéseket.

A kérdésem az volt, hogy amikor úgy döntött, hogy ön mégis a nyilvánosság elé tárja ezeket a leveleket, akkor konzultált-e Bálint Józseffel?

Nem. Nem mondtam neki, hogy nyilvánosságra hozom, de sejtenie kellett, hogy ez fog történni, mert amikor bármilyen dokumentumot kikértem tőle, azt mindig nyilvánosságra is hoztam.

Amikor megtette, akkor kapott szemrehányást?

Nem.

Hanem azonnal bevitték a testület elé az ön leváltását.

Így van. Az ülést egyébként eredetileg 28-án tartották volna, de sietve előrehozták.

Ön szerint a kisebbségben lévő Fidesznek van befolyása a testület többi tagjára? Tudnak nyomást gyakorolni rájuk?

Azt gondolom, hogy igen. A polgármester úrral folytatott vitáim többsége is azért robbant ki, mert úgy éreztem, hogy egyre nagyobb a Fidesz befolyása a képviselőkre és a testület munkájára.

Mondja, nem fél?

Nem.

Miért nem?

Mert sok mindent már nem tudnak velem kezdeni. Állásom most már nincs, a képviselőségről lemondatni nem tudnak, a bizottsági munkáimtól már megfosztottak, túlsok mindent már nem tudnak velem kezdeni.

Megírtuk, hogy még egy évre szól a szerződése, amit most ki kellene fizetnie a munkaadónak. Történt ez ügyben valami?

Igen, az intézményvezető asszony azt írta nekem, hogy a jövő héten ülünk le és tárgyalunk.

Mi lesz önnel?

Attól függ, hogy mikortól szüntetik meg a munkaviszonyomat. Ha március elsejével, akkor a kampányomra koncentrálok, ha április elejével, akkor még addig dolgoznom kell, ami miatt kicsit nehezebben tudom a kampányt folytatni. Nehezebb lesz, de remélem nem eredménytelen. Reménykedem, hogy képes vagyok megnyerni az országgyűlési választásokon az egyéni körzetet, ahol az MSZP-Párbeszéd-DK közös jelöltje vagyok. Nem vagyok párttag, de ennek itt vidéken nincs is túl nagy jelentősége.

 

Átszervezésre hivatkozva kirúgták a kalocsai ellenzéki jelöltet

Angeli Gabriellát a kalocsai közgyűlés fideszes többsége leváltotta a jogi bizottság éléről és visszahívta a közbeszerzési bizottságból is. Ő volt az, aki a nyilvánosság elé tárta az Elios-botrány helyi fejleményeit.

Ahogy korábban is megírtuk, testületi ülést tartott ma Kalocsán a helyi önkormányzat. Ezen Angeli Gabriella független önkormányzati képviselőt, aki a parlamenti választáson az MSZP-Párbeszéd, a DK és az Együtt támogatásával indul, visszahívták a jogi bizottság éléről és megszüntették közbeszerzési bizottsági tagságát is.

Angeli Gabriella az, aki a nyilvánosság elé lépett a Kalocsán is lámpákat szerelő Elios ügyében, miután

kikérte a helyi apparátustól a városra vonatkozó OLAF-jelentést.

Ennek kapcsán nincs válasz arra, miért kellett újabb takarékos lámpákra szerződni az Eliosszal, és miért kellett ehhez bankkölcsönt is vállalniuk.

Angeli Gabriella azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy nem csak a bizottságokból hívták vissza,

az állását is elveszítette.

Ő ugyanis a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár részeként működő Ökopont Irodájának vezetője, de ezt a posztot átszervezésre hivatkozva megszüntetik, így április elsejével megszűnik a munkahelye.

Angeli Gabriella szerint azért április elsejével, hogy ne tudjon eljárni kampányolni a választások előtt. A Független Hírügynökségnek azt is elmondta: mivel határozott idejű, még egy évig érvényes munkaszerződése volt, ezért egy évnyi munkabérét ki kell neki fizetni. Ha ez nem történik meg, perelni fog.

Elios-ügy: mindenhonnan kitennék a kalocsai képviselőt

Minden tisztségéből és munkahelyéről eltávolítaná mai ülésén a kalocsai önkormányzat kormánypárti többsége a baloldali képviselőt, Angeli Gabriellát, aki az Elios-ügy helyi szálát tárta fel. Eközben nincs válasz arra, hogy miért kellett az energiatakarékos lámpákat idő előtt lecserélni Elios-égőkre.

Csütörtök délutáni ülésén a kalocsai közgyűlésben kezdeményezik, hogy mindkét bizottsági tisztségéből hívják vissza Angeli Gabriellát (független, az MSZP-DK-Együtt támogatottja). Emellett önkormányzati intézményben ellátott munkahelyét is megszüntetnék. Valószínű, hogy meglesz ehhez a többség – mondta a Független Hírügynökségnek Angeli, aki a jogi bizottság elnöke a legutóbbi választás óta, a közbeszerzési bizottságnak pedig tagja.

Egy további napirendi pontban a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár részeként működő Ökopont Iroda szervezői posztját akarják megszüntetni átszervezésre hivatkozva. Mivel ez az egyetlen státusz az intézményben, amelyet Angeli Gabriella tölt be, ez

egyet jelent a képviselő munkájának elvesztésével.

Angeli Gabriella az, aki a nyilvánosság elé lépett a Kalocsán is lámpákat szerelő Elios ügyében, miután kikérte a helyi apparátustól a városra vonatkozó OLAF-jelentést. Ennek kapcsán nincs válasz arra, miért kellett újabb takarékos lámpákra szerződni az Eliosszal, s miért kellett ehhez bankkölcsönt is vállalniuk.

Kalocsa egyike annak a 14 önkormányzatnak, amelyiknek akkora „szerencséje” volt, hogy a miniszterelnökség – közpénzből – kifizette az Elios által telepített LED-lámpák bekerülési költségének 15 százalékos önrészét (85 százalék uniós pénz volt), összesen 881 millió forintért.

Az alföldi város ráadásul úgy jutott hozzá az önrész 86 milliójához 2014 júniusában, hogy magát a lámpacserét csak a következő évben végezte el az Elios. Abban pedig talán egyedülálló a kalocsai eset, hogy a városnak 15 éves élő szerződése volt az áramszolgáltató Démásszal, amely az ezredforduló után takarékos lámpatesteket szerelt fel a városban. A szerződés 2016-ban járt volna le, a sietség tehát nem érthető – derült ki a Angeli Gabriella szavaiból.

Mindennek következtében a város 2014 áprilisában

bankhitelt vett fel az eliosos beruházás önrészére,

amelyet aztán két hónap múlva kiváltott az állam.

Szerettük volna megtudni Bálint József kalocsai polgármestertől, miért vált ennyire sürgőssé a 2013 elején kiírt uniós programba csatlakozás, ha rövidesen élvezhették volna a korszerű lámpákból származó előnyöket a démászos szerződés lejárta után. Ettől kezdve ugyanis hozzájuk folyt volna be a megtakarítás. A kalocsai polgármester eddig nem adott választ a kérdésünkre, ahogy arra sem, hogy a bankhitel gyors felmondásából származott-e kára a városnak.

Ez volt ma – 2018. február 19.

0

Újabb gyanús üzlethez lehet köze Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének, miközben folyamatosan derülnek ki az újabb részletek az Elios-ügyről is. A lakók töredéke vett csak részt a bulinegyedről szóló népszavazáson, álhír terjed Sylvester Stallone haláláról – összefoglaljuk a nap legfontosabb híreit

Tiborcz István újabb sötét üzlete?

Tiborcz István
MTI Fotó: Burger Barna

A vérből kinyerhető plazma felajánlói csak filléreket, a cégek viszont milliárdokat nyernek, azóta különösen, hogy Orbán Viktor veje is feltűnt a vérbizniszben. Ugyanis

egyetlen rendelettel növelték a vállalkozók profitját, miközben a véradóknak járó juttatás tovább csökkent.

A Független Hírügynökségnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő orvos szerint a vérüzlet Magyarországon igen fontos, de nagyon sötét.

Ellopott fények Kalocsán

Kalocsán is akadtak érdekes momentumok az Elios ottani tevékenysége körül – ezek részleteiről tudott meg információkat a Független Hírügynökség Angeli Gabriella kalocsai önkormányzati képviselőtől.

Érdektelenségbe fulladt a népszavazás a bulinegyedről

Az arra jogosultak mindössze 15,9 százaléka vett részt az erzsébetvárosi népszavazáson. Közülük 66 százalék szavazott igennel, 34 százalék nemmel. A népszavazás így érvénytelen. Az alacsony részvételi arány azt mutatja, hogy

az itt lakók túlnyomó többsége nem támogatja a szórakozóhelyek kötelező éjféli bezárását.

Berlusconit emlegette Orbán az évértékelőn

MTI Fotó: Miniszterelnökség/Burger Barna

„Várva várjuk” az olasz választást, többek között ezt mondta Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédében. Azt szeretné, ha újra Silvio Berlusconi, a már többször megbukott, bíróságon is elítélt volt miniszterelnök kerülne újra hatalomra. Legalábbis áttételesen, mert a bírósági ítélet miatt Berlusconi nem indulat a választáson. Arról, hogy Orbán miért szeretné ezt, milyen hasonlóságok vannak a két politikus között, ebben a cikkünkben olvashat.

Sylvester Stallone nem halt meg

Egyre többen osztják meg a magyar Facebook- és Twitter-felhasználók között is, általában sírós emojikkal kísérve, hogy prosztatarákban meghalt Sylvester Stallone.

De ez csak álhír.

Ráadásul egy már másfél éve elterjedt kamu hírt sikerül újra terjeszteni.

Őrizetbe vették a lett jegybank elnökét

Razziát tartott a korrupcióellenes hivatal Lettország Nemzeti Bankjában és a jegybankelnök házában, Ilmars Rimsevicsot pedig őrizetbe is vették. A miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze, de közölte: nincs nemzetbiztonsági kockázat Lettország pénzügyi rendszere szilárd. Este szabadlábra helyezték a bankelnököt.

Tiborcz-ügy: ellopott fények Kalocsán

Kalocsán is akadtak érdekes momentumok az Elios ottani tevékenysége körül – ezek részleteiről tudott meg információkat a Független Hírügynökség Angeli Gabriella kalocsai független önkormányzati képviselőtől.

Tovább gyűrűzik az Elios, alias Tiborcz-botrány, legfeljebb a kormány, vagy éppen Orbán Viktor érzékenységét nem éri el. Pedig, mint a legfrissebb információkból kiderül a kifejezetten kormányfői vejnek kedvező lépések nem értek véget azzal, hogy számos magyarországi városban manipulált közbeszerzésen keresztül az Elios kapta a megbízást a közvilágítás korszerűsítésére.

Így történ ez Kalocsán is, ahol szintén a bevett gyakorlathoz alkalmazkodva kapta meg a feladatot a Tiborcz István-fél cég, s jutott nem pusztán komoly anyagi hasznot hozó feladathoz – amelyet aztán elég rosszul végzett el -, hanem még egyéb segítséget is nyújtott a kormányzat.

Kalocsán a képviselő testület hozzájutott ahhoz a szerződéshez, amelyet a város az Elios-szal kötött meg, s amelyből kirajzolódnak azok a részletek, amelyeket az OLAF kifogásolt, hogy kellő udvariassággal és óvatossággal fogalmazzunk.

Angeli Gabriella kalocsai független önkormányzati képviselő elsőként arról számolt be a Független Hírügynökségnek, hogy önmagában a tény, hogy elindult a pályázaton Kalocsa városa nehezen volt érthető, hiszen élő szerződésük volt a Démász-szal, amely szerződés csak 2016-ban járt volna le.

Azért volt számomra, így utólag tanulmányozva a szerződéseket, papírokat – mondja a képviselőnő – furcsa, mert

a korábbi korszerűsítést elvégző Démász-szerződés alapján, már a város kapta volna a korábbi rendszer és a Démász-féle korszerűsítés nyomán keletkező költségek közti különbséget, vagyis a megtakarítás már Kalocsáé lett volna.

Mikor léptek kapcsolatba az Elios-szal?

2013 februárjában pályázott a város. Amiért én nem hibáztatom Kalocsa akkori vezetését.

Miért nem hibáztatja?

Hát azért, mert az látható, hogy elő volt készítve a pályázat.

De valaki szólhatott felülről, hogy induljanak el a pályázaton, hiszen élő szerződésük volt?

Azt nem tudom, hogy szólt-e valaki. De mindenképpen furcsa a történet. Mindenesetre elindultunk ezen az EU-s pályázaton, amihez a város 85 millió forint önrészt vállalt, 2014 tavaszán.

És ki is fizették?

Igen, vagy legalább is a szándék megvolt rá, de néhány hónappal később, júniusban a kormány átvállalta az önrészt, és visszaadta a hitelszerződést.

Miért volt ilyen nagyvonalú a kormány?

Most már tudjuk, hogy miért.

Az önök kezében lévő szerződésből, illetve a pályázatból mi az, ami még kiderült?

Azt, hogy a pályázat maga egy ember műve, ugyanazok a számítási adatok szerepelnek benne, mint a már nyilvánosságra került többiben, valamint az, hogy Kalocsán csak a Tiborcz-féle cég pályázott.

Milyen maga a világítás? A bírálatok ugyanis nem pusztán arról szólnak, hogy nagyon is manipuláltak voltak, de arról is, hogy maga a végeredmény, a világítás is rossz.

Van, ahol jó, elfogadható, de ahol bokrok, fák vannak, ott kifejezetten rossz és veszélyes.

Elios-ügy: Kalocsán, Szolnokon egy napon, ugyanúgy

0

Egymást másolták az Elios-győzelemmel zárult LED-világítási tendereken Kalocsán és Szolnokon. Ugyanazon a napon lehetett benyújtani a pályázatot, amelynek kiírását az utolsó pillanatban módosították. A szereplők is azonosak. Az Európai Csalás Elleni Hivatal azt javasolja a hatóságoknak, hogy vizsgálják meg azt is, fennáll-e a bűnszervezetben való részvétel gyanúja.

Ugyanaznap, 2013. február 11-én lehetett benyújtani a közvilágítás-korszerűsítési pályázatokat Kalocsán is, mint – ahogyan azt bemutattuk – Szolnokon. A kalocsai és szolnoki eset abban is közös, hogy mindkettőt az MSZP hozta nyilvánosságra. Előbbit ma sajtótájékoztatón ismertette Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes. A kalocsai ügyet ezzel párhuzamosan a Népszava részletesen leírta. A teljes OLAF-jelentés itt megtalálható.

Szó szerint egymás pályázatainak klónjai futottak a két városban.

A különbség az összegekben van, amelyeket az Elios nyert: Szolnokon közel egymilliárd forint (két ütemben), Kalocsán 410 millió.

A felrajzolt minta tehát a következő.

 • A pályázatot 2013. február 11-én lehetett benyújtani. A megelőző munkanapon, vagyis pénteken az irányító hatóság (a pályázatokat kiíró kormányszerv) módosította a kiírást, lehetővé téve, hogy az eredetileg 50 ezer órás élettartam helyett 100 ezer órával számoljanak (a gyártó 60-80 ezer órát szavatol). Ezzel papíron hosszabb a használati idő, magasabb vállalási árral számolva is kijön az elvárt megtérülés.
 • A pályázatokat három „független piaci szereplő” árajánlataihoz viszonyították, ám mindhárom cég (az SMHV Energetikai Kft, a KVIKSZ Kft és a Polar-Studió Kft ajánlatát ugyanaz a személy készítette, ugyanazzal a módszerrel, 5-7 százalékkal az Elios vállalási árai fölé célozva. (Még egy számítási hibára is rábukkantak az OLAF ellenőrei, amely mindhárom „független piaci ajánlatban” azonos formában szerepelt.)
 • A külső műszaki ellenőrök jelezték, hogy további költségek fognak felmerülni a hosszabb üzemeltetés során (a lámpatestek egy részét cserélni kell), amit csak egy 25 évre szóló karbantartási szerződés megkötésével lehetne ellensúlyozni. Ettől azonban a kalocsai önkormányzat – csakúgy, mint a szolnoki – eltekintett.
 • „Ha az irányító hatóság nem módosította volna három nappal a pályázati határidő előtt a felhívást, lehetővé téve, hogy100 ezer élettartamot vegyenek figyelembe, a projekt nem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződésben becsült értékek mellett”- állapítja meg az OLAF.
 • A „független auditor” INS Kft. végezte itt is a beruházás auditját, és nevében ugyanúgy Mancz Ivette járt el, aki az Elios közvilágításért felelős igazgatója.

Az is kiderült, hogy hat „vádpontot” sorol fel az OLAF az Elios-ügyek egyik kulcsfigurájának szerepét ismertetve. Ő Hamar Endre, Tiborcz István gyerekkori barátja és kezdetektől üzlettársa, egyik tanácsadója az eliosos közbeszerzéseknek.

Az OLAF jelentésének ez a része is közös mintát fest az Elios eljárásáról. Az erről beszámoló 24.hu írása idézi azt a megállapítást, amely szerint a tanácsadók nem csak azt

tudták, hogy megkárosítják az Európai Uniót,

hanem azt is, hogy illegálisan gazdagodnak ezzel.

Az OLAF által vizsgált 35 közbeszerzés (amelyből 17-ben talált nagyon súlyos szabályszegéseket) közül 23-ban a Sistrade, 12-ben az Eupro Projektmenedzsment Kft. működött közre: mindkettő Hamar érdekeltsége. Mindezek mellett áttételesen tulajdonos volt a tenderek győztesében, az Eliosban. Ez pedig súlyos összeférhetetlenség.

Az OLAF megállapításai:

 • Hamar Endrének közös pénzügyi érdekeltségei voltak az Eliosszal, illetve annak közvetett tulajdonosával, Tiborcz Istvánnal.
 • Hamar Endre cége, a Sistrade Kft. készítette a jelentkezésekhez használt Excel-táblákat, közösen az Elios egyik vezetőjével, Mancz Ivette-tel. Tehát a pályázat kiírását szervező cég már a pályázat beadásán is együtt dolgozott a későbbi nyertessel, miközben Hamarnak mindkét cégben volt tulajdona.
 • Ezek az Excel-táblák voltak azok, amelyek lehetővé tették, hogy az Elios felsrófolja az árat, mert megemelték az izzók élettartamát. A jelentés szerint a táblázatok fiktívek voltak. Hamar viszont ezzel az előbbiek mellett még több pénzt juttatott a később nyertes céghez, amelyben pénzügyileg szintén érdekelt volt.
 • Hamar Endre cégei több módon is részt vettek a projektek előkészítéseiben, és az ezek idején készített dokumentumokat a pályázat elbírálása alatt is használták.
 • Hamarnak lehetősége volt a pályázatok elvárásait módosítani.
 • A Hamar cégei által előkészített pályázatok elvárásai erősen favorizáltak egyetlen lámpagyártót. A pályázatok jelentős része a Tungsram-Schréder Zrt.-re voltak szabva, ez a cég pedig lényegében az Elios beszállítójává szegődött: sokkal olcsóbban adta az Eliosnak a lámpákat, sokszor a feléért annak, amit másoktól kért.

Ezen megállapítások miatt is javasolja a jelentés a magyar hatóságoknak, hogy költségvetési csalás miatt indítsanak vizsgálatot, de a csalások szervezett módja miatt vizsgálják meg azt is, fennáll-e a bűnszervezetben való részvétel gyanúja.

Búcsú a fegyverektől

1971. augusztus 2-a addigi életem legboldogabb napja volt. Aznap szereltem le ugyanis előfelvételisként a katonaságtól. Nem voltam egyedül ezzel az érzéssel, a Kalocsáról hazafelé tartó vonatot végigénekeltük, és Budapest utcáin sem hagytuk abba az ünneplést.

Sok-sok társammal együtt én is úgy éreztem, mintha rabságból szabadultunk volna. Valamennyire így is volt. Nem részletezem az előfelvételisként eltöltött 11 hónap eseményeit, katona történeket sem fogok mesélni. (Van belőlük jó néhány).

Csupán egyet, mert ez valamennyire megmagyarázza, miért éreztük úgy, hogy nem csupán egy új fejezet kezdődik az életünkben, de valójában újból megszülettünk.

A sorkatonaság annak idején arról szólt – és gyanítom, ma sem szólna másról – minthogy a fiatal embereket minél jobban megtörjék. Kiöljék belőlük a szabadság iránti vágyat, az önálló gondolkodás képességét, és engedelmes, a mindenkori hatalomnak szót fogadó zombikat neveljenek. Velünk is ez történt, nem rajtuk múlott, hogy sokunk esetében nem jártak sikerrel.

És akkor a történet: néhány nappal a leszerelésünk előtt eligazítást tartott a politikai tiszt. Közölte velünk, hogy mi, előfelvételis katonák, a seregnél emelt szintű politikai képzésben részesültünk, és arra kért bennünket, hogyha bekerülünk az egyetemre, ne éljünk vissza a másokénál több tudásunkkal.
Mondta mindezt azok után, hogy gyakorlatilag egy éven keresztül egyedüli sajtótermékként csak az akkori (1971-et írtunk) Népszabadságot olvashattuk, melynek színvonala és vonalassága a mai Magyar Időknek, vagy a Magyar Hírlapnak felel meg.

Cinizmus? Hatalmi gőg? Ostobaság? Máig sem tudom eldönteni, miből volt a legtöbb a politikai tiszt megnyilatkozásában.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK