A Fidesz kisebbségből is megveszi a többséget? – avagy egy kirúgás anatómiája

0
666

A teljes kalocsai önkormányzati testület megszavazta, hogy Angeli Gabriellát eltávolítsák bizottsági helyeiről. Az eredmény azért meglepő, mert a grémiumban a baloldaliak vannak többségben, a polgármester is baloldali támogatással nyert négy évvel ezelőtt. A képviselőnő bűne az volt, hogy nyilvánosságra hozta az OLAF levelét, amelyet az önkormányzatnak írt, és amelyből elég egyértelműen kiderül a bűncselekmény gyanúja, azaz, hogy kormányzati manipuláción keresztül jutott megrendelésekhez a miniszterelnök veje által képviselt cég, az Elios Zrt. Angeli Gabriella, a Független Hírügynökségnek nyilatkozva azt is elmondta, noha kirúgták az állásából is, egyáltalán nem bánja, hogy kinyitotta a száját. 

Mennyire volt felkészülve arra, hogy ilyen következményekkel jár a bátorsága?

Az állásommal kezdjük, vagy a bizottsági helyekkel?

Az állásával, mert az mégis csak egzisztenciális kérdés.

Kalocsa Központ Kulturális Iroda és könyvtár vezetőjével, hozzá tartoztunk ugyanis, többször beszéltünk arról, hogy mik is lennének az Ökopont iroda, ahol dolgoztam annak irányítójaként, hogy mik is lennének a feladataim. Ketten végeztük a munkát kezdetben, aztán magamra maradtam, ezért kértem, hogy biztosítson számomra egy kulturális közmunkást, ám ezt megtagadta.

Ezek szerint a mostani kirúgásának lehet az is az előzménye, hogy vitában voltak egymással.

Nem gondolnám, mert ezek szakmai konfliktusok voltak, és soha nem került szóba, hogy az irodából távoznom kell. Ha valóban szakmailag lett volna velem elégedetlen, akkor nem átszervezéssel próbál engem eltávolítani, hanem magához hív, és próbál megállapodni velem a közös megegyezéses távozásról.

Azzal tisztában volt, hogy ha nyilvánosságra hozza az Elios ügyet, akkor annak az lesz a következménye, hogy kirúgják?

Nem. Nem gondoltam, hogy ez lesz belőle. Már csak azért sem, mert a munkám nincs, és nem lehet összefüggésben az önkormányzati képviselőségemmel.

Annak ellenére, hogy az Ökopont az önkormányzat intézménye?

Annak ellenére.

Ha tudja előre, hogy ez lesz a sorsa, akkor eszébe nem jut nyilvánosságra hozni az Elios-levelezést?

Akkor is megtettem volna. Majd legfeljebb keresek egy másik munkahelyet.

A kalocsai önkormányzat testületélben milyenek a pártarányok?

Van négy fideszes, egy jobbikos, két szocialista, a többiek függetlenek, de a baloldal támogatásával kerültek a testületbe. A polgármester, Dr. Bálint József is a baloldal támogatásával nyert.

Akkor miként lehetséges, hogy a baloldali többség ellenére felállították a jogi bizottság éléről, és visszahívták a közbeszerzési bizottságból?

Igen, ha összefognánk mi heten, akkor biztosítanánk a többséget. Én 2014-ben mindkét említett bizottságnak az elnöke voltam, két éve azonban, polgármester úr kérésére lemondtam a közbeszerzési bizottság vezetéséről.

Miért kérte?

Mert egy kompromisszum eredményeként a kereszténydemokrata képviselőnek ígérte oda a posztot. Ugyan nem értettem, hogy ez a megegyezés mire jó, én biztos, hogy nem mentem volna bele egy ilyen alkuba, de mert a polgármester kérte, megtettem, hogy lemondok. Annyit kértem, hogy maradhassak elnökhelyettes, hogy ugyanolyan rálátásom legyen az ügyekre, mint előtte.

Még mindig nem értem, hogy ha önök többségben vannak, miként alakulhatott úgy a szavazás, hogy leváltották?

Arra Bálint József tudna válaszolni, hogy miért döntött így. Az kétségtelen, hogy elég sokat vitatkoztunk polgármester úrral az utóbbi két évben, olyan dolgokról, amelyekről nekem az volt a véleményem, hogy az ő döntései nem a város érdekeit szolgálják, és hogy túlságosan kiszolgáljuk a fideszesek igényeit.

Szavaztak egyébként önről?

Igen, a csütörtöki testületi ülésen.

És hogy alakult a szavazás?

Tizenegyen arra szavaztak, hogy engem leváltsanak és a bizottságokból visszahívjanak, én voltam az egyetlen, aki magam mellett szavaztam.

Tehát teljesen egységesen távolítottak el önt?

Igen.

Netán azért, mert ön egy összeférhetetlen személy?

Nem vagyok összeférhetetlen, de a véleményemet szabadon ki szoktam mondani. Természetesen hajlandó vagyok én is kompromisszumokra, de ha azt látom, hogy valami nem a város érdekeit szolgálja, akkor ellenállok. Én nem vagyok az a képviselő, akit meg lehet venni, akármilyen kedvezménnyel.

Ez a szavazási arány egyben azt is jelenti, hogy a képviselőtársai közül senki nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok a dokumentumok, amelyek az Elios-szerződést, illetve az esetleges visszaéléseket visszaigazolják?

Igen, ez így lehet. Polgármester úr már tavaly októberben beszámolt arról, hogy kaptunk egy levelet OLAF-tól, de amit elmondott, annyira semmitmondó volt, hogy nem gondoltuk azt, hogy kellene vele foglalkoznunk. Nekem is csak akkor szúrt szemet, amikor idén januárban megérkezett a második OLAF levél is, amelyben az szerepelt, hogy a vizsgálati anyagot átadják, ajánlással. Akkor kezdtem érdeklődni a polgármestertől, hogy voltaképpen mik is olvashatók ezekben a levelekben. Furcsa módon rajtam kívül senkit nem érdekelt ez a dolog.

Mit jelentett az, hogy ajánlással adják át?

Említettem, hogy októberben érkezett az első levél, ammelyre önkormányzatunk észrevételeket tett, és erre jött válaszként januárban az a levél, amelyben leírják, hogy a az OLAF úgy határozott, a vizsgálat eredményét ajánlással zárja le. Ez ugye a lámpák élettartamára vonatkozó megállapításokról szólt, többek között, tudja azt írták le, hogy nincs bizonyíték arra, valóban százezer órát bírnak a lámpák, vagy arról, hogy rögzített áras karbantartási szerződést ajánlott az Elios az önkormányzatnak, meg hogy három nappal a pályázat beadás előtt módosították a táblázatot, meg hogy ugyanaz a három cég adott árajánlatot, mint másutt, ráadásul ugyanazzal a számítási hibával, meg hogy csak az Elios Zrt. pályázott nálunk…

Vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal leveleiből egyértelműen kiderült, hogy nem a lóláb, hanem maga ló lógott ki az ügyletből…

Igen.

És ez a képviselőtestület többi tagját, beleértve a polgármestert, egyáltalán nem zavarta.

Én nem láttam erre utaló jeleket. Senki nem kérte ki a leveleket, senki nem akarta elolvasni.

Amikor kikérte a leveleket, akkor konzultált a polgármesterrel, hogy ezt meg fogja tenni?

Igen. Hivatalosan kikértem tőle a dokumentumokat, amelyeket ő zokszó nélkül ki is adatott. Akkor találkoztam ezekkel a nem nyilvános jelentéseket.

A kérdésem az volt, hogy amikor úgy döntött, hogy ön mégis a nyilvánosság elé tárja ezeket a leveleket, akkor konzultált-e Bálint Józseffel?

Nem. Nem mondtam neki, hogy nyilvánosságra hozom, de sejtenie kellett, hogy ez fog történni, mert amikor bármilyen dokumentumot kikértem tőle, azt mindig nyilvánosságra is hoztam.

Amikor megtette, akkor kapott szemrehányást?

Nem.

Hanem azonnal bevitték a testület elé az ön leváltását.

Így van. Az ülést egyébként eredetileg 28-án tartották volna, de sietve előrehozták.

Ön szerint a kisebbségben lévő Fidesznek van befolyása a testület többi tagjára? Tudnak nyomást gyakorolni rájuk?

Azt gondolom, hogy igen. A polgármester úrral folytatott vitáim többsége is azért robbant ki, mert úgy éreztem, hogy egyre nagyobb a Fidesz befolyása a képviselőkre és a testület munkájára.

Mondja, nem fél?

Nem.

Miért nem?

Mert sok mindent már nem tudnak velem kezdeni. Állásom most már nincs, a képviselőségről lemondatni nem tudnak, a bizottsági munkáimtól már megfosztottak, túlsok mindent már nem tudnak velem kezdeni.

Megírtuk, hogy még egy évre szól a szerződése, amit most ki kellene fizetnie a munkaadónak. Történt ez ügyben valami?

Igen, az intézményvezető asszony azt írta nekem, hogy a jövő héten ülünk le és tárgyalunk.

Mi lesz önnel?

Attól függ, hogy mikortól szüntetik meg a munkaviszonyomat. Ha március elsejével, akkor a kampányomra koncentrálok, ha április elejével, akkor még addig dolgoznom kell, ami miatt kicsit nehezebben tudom a kampányt folytatni. Nehezebb lesz, de remélem nem eredménytelen. Reménykedem, hogy képes vagyok megnyerni az országgyűlési választásokon az egyéni körzetet, ahol az MSZP-Párbeszéd-DK közös jelöltje vagyok. Nem vagyok párttag, de ennek itt vidéken nincs is túl nagy jelentősége.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .