Kezdőlap Címkék Kaczinsky

Címke: Kaczinsky

A lengyelek nem követik el Orbán hibáját

Andrzej Duda lengyel elnök kizárta annak lehetőségét, hogy újabb kezdeményezéseket tegyen az Európai Unió felé, hogy kitörjön a 35,4 milliárd eurós (35,2 milliárd dolláros) pandémia utáni segély kiadása körüli holtpontról.

„Nem hiszem, hogy a másik oldal elvárásainak való megfelelés további kísérletei bármilyen eredményt hoznának” – mondta Duda a Seci magazinnak a wpolityce.pl weboldalon közzétett interjúrészletek szerint. 

„Úgy gondolom, hogy Lengyelország már túl sok jóakaratot tanúsított.”

Duda elmondta, hogy „legjobb tudomása szerint” Lengyelország teljesítette az összes feltételt ahhoz, hogy megkapja a pénzeszközöket, miután a bizottság jóváhagyta a világjárvány utáni segélyek kiadási tervét, bár bizonyos feltételekkel A kormány azt tervezi, hogy heteken belül hivatalosan kéri a kifizetéseket.

Az Európai Bizottság kitart amellett, hogy Varsó nem tett eleget a segélyek elnyeréséért, miután az ország olyan törvényt fogadott el, amely visszafordítja az igazságszolgáltatásban néhány vitatott változtatást.

A pénz fontos a lengyel kormány számára, amely több mint két évtizede legmagasabb hitelfelvételi költségeivel és szoros versenyfutással néz szembe a 2023 októberében várható általános választások előtt. 

Jaroslaw Kaczynski, a Kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője szombaton kijelentette, biztos abban, hogy Lengyelország megkapja a támogatást pártja győzelme után.

Arra is figyelmeztetett, valós a veszély, hogy a konfliktus odáig fajuljon, hogy Lengyelország gyakorlatilag elveszíti eurómilliárdokhoz való hozzáférését, amellyel Magyarország jelenleg Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt szembesül. 

„Ma Orbánnak különféle, messzemenő engedményeket kell tennie az EU-ban, mert gazdasága egyszerűen összeomlik” – mondta Kaczynski.

„Mi nem követhetünk el ilyen hibákat.”

Polexit a láthatáron?

Bár Varsónak is óriási szüksége lenne rá, de a kormánypárt vezére közölte: vége az engedményeknek! Az ellenzék attól tart, hogy a jobboldali kormány az Európai Unió elhagyására készül – írja a brüsszeli Politico.

Lengyelország kisodródhat az Európai Unióból, mert egyelőre senki sem tudja:

Mi lesz Varsó  35 milliárd eurós uniós pénzével?

Véget kell vetni annak, hogy a németek és a franciák kiskirályként vezessék az Európai Uniót! – írja Mateusz Mazowiecki miniszterelnök az Euroactivban. Szerinte meg kell őrizni a vétójogot az uniós döntéshozatalban. A lengyel kormány most azzal fenyegetőzik, hogy vétózással akadályozza az uniós döntéshozatalt mindaddig amíg meg nem kapja az uniós eurómilliárdokat.

“Maximális jóindulatot mutattunk, de az engedményeinkkel nem értünk el semmit. Minthogy az Európai Unió nem teljesíti a kötelezettségeit, ezért semmi okunk sincsen arra, hogy mi teljesítsük a vállalásainkat”

– jelentette ki Jaroslaw Kaczynski. Lengyelország erős embere egy kormánypárti portálnak, a Siecinek nyilatkozott.

A brüsszeli bizottság azt követelte Lengyelországtól, hogy mondjon le a bírák politikai ellenőrzéséről, és garantálja az igazságszolgáltatás függetlenségét. A lengyel parlament meg is szavazott “néhány engedményt” a múlt hónapban, de nem eleget – ahogy erre Ursula von der Leyen asszony rámutatott. A brüsszeli bizottság elnöke két tűz között van, mert az Európai Parlament csak nemrég mondott le arról, hogy beperelje az Európai Bíróságon azért, mert nem elég határozott a jogállamiság kritériumait megsértő tagállamokkal: Lengyelországgal és Magyarországgal szemben.

A lengyel kormány napi 1 millió eurós büntetéssel néz szembe, mert nem teljesítette az Európai Bíróságnak a lengyel bíróságokkal kapcsolatos döntését. Miután a jogsértés már 280 napja tart, ezért Lengyelország már 280 millió euróval  tartozik.

Kaczynski előállt régi elméletével, a német-orosz hatalmi összeesküvéssel. Amikor az Északi Áramlat 2 épült, akkor a Hitler-Sztálin paktumra emlékeztetett, amely Lengyelország felosztásához vezetett 1939-ben. Most ezt nyilatkozta:

”a brüsszeli bizottság meg akarja törni Lengyelországot és teljesen alárendelni Németországnak. Nem illünk bele abba a német-orosz tervbe, hogy ők irányítsák Európát. Számukra egy független, gazdaságilag és katonailag erős Lengyelország akadályt jelent.”

Német-orosz közös tervről beszélni az Ukrajnában folyó háború kellős közepén értelmetlennek tűnhet külföldön, de a lengyel közvélemény egy része számára valószínűleg eladható. Jövőre választások lesznek Lengyelországban, és a nacionalista közvéleménynek Kaczynski ezt üzente:

“ha az Európai Unió a falnak nyom bennünket, akkor nincs más választásunk mint elővenni az összes ágyut, és tüzet nyitni Brüsszelre.”

Mit jelent ez a gyakorlatban? Krzysztof Sobolewski, a legnagyobb kormánypárt, a PiS főtitkára elmondta a közszolgálati rádióban.

“Szemet szemért  fogat fogért” – ez az új irányvonal Brüsszellel szemben. A lengyel kormány kész arra, hogy beperelje a brüsszeli bizottságot, ha nem kapja meg az uniós eurómilliárdokat. “Semmilyen akciót sem zárunk ki a jövőben” – hangsúlyozta a legnagyobb kormánypárt főtitkára.

Polexit a láthatáron?

A lengyel ellenzék attól tart, hogy a jobboldali kormány új kemény vonalas politikája ide is elvezethet. A Polgári Platform egyik vezetője, Grzegorz Schetyna szerint Kaczynski fenyegetőzése egyre nevetségesebb.

“Kaczynski minél inkább ijesztgetésre használja az Európai Uniót annál jobban nevetségessé teszi magát hiszen a lengyeleknek szegénységet hoz eurómilliárdok helyett. A törvénytelenség, az igazságszolgáltatás függetlenségének megszüntetése Polexithez vezethet.”

Sobolewski, a PiS főtitkára rádiós interjújában azt mondta, hogy “nem akarjuk elhagyni az Európai Uniót hanem át akarjuk azt alakítani, hogy a nemzetek uniója legyen.” Ez a magyar kormány retorikája. Magyarország és Lengyelország egyelőre egyaránt kimarad a helyreállítási alapból. Ezen a címen Brüsszel már több mint 100 milliárd eurót osztott ki a tagállamoknak – emlékeztet a Politico.

Lengyel- orosz gázháború

Az oroszok leállították a gáz szállítást a Jamal-Európa vezetéken, amely évtizedeken keresztül meghatározó szerepet játszott Lengyelország földgáz ellátásában. Lehet, hogy csak átmeneti leállásról van szó, melyet figyelmeztetésnek szánnak.

Varsó szeptemberben közölte, hogy felmondja a gázszállítási egyezményt. Jövőre járna le a Gazprom és a lengyel gázkereskedelmi vállalat, a PGNiG szerződése. A varsói kormány a balti vezetéken érkező norvég földgázzal kívánja kiváltani a keletről érkezett orosz szállítmányokat.

Mi lesz télen?

A norvég földgáz csak jövőre érkezhet, ezért az idei télre nem jelenthet megoldást. Ráadásul Dánia környezetvédelmi aggodalmait jelezte, és emiatt késlekedhet a balti vezeték építése. Ennek átadási dátuma jövő október. Mi lesz addig?

A varsói kormány már Brüsszelhez fordult, hogy állapítsák meg: a Gazprom visszaél erőfölényével a gáz piacon. Ha az Európai Unió ezt meg is állapítja, attól még nem lesz földgáz idén télen Lengyelországban.

Csizsov nagykövet, aki Brüsszelben képviseli Oroszországot nyíltan meg is fenyegette az Európai Uniót: „ha nem békültök ki velünk, akkor fázni fogtok a télen!”

Putyin játszmája

Az orosz elnök barátai jól járnak: Magyarország hosszútávú földgáz szerződést írt alá Oroszországgal, és ezzel biztosította a fűtést télire, és a rezsi csökkentés fenntartását, amely politikai szempontból létfontosságú Orbán Viktor számára.

Orbán Putyin barátja, de Jaroslaw Kaczynski az ellensége. Lengyelország erős embere személyes ellenségének tartja Putyin elnököt , akit ikertestvérének meggyilkolásával vádol. Bár a tények ezt nem támasztják alá, de Jaroslaw Kaczynski változatlanul úgy véli, hogy ikertestvérének repülőgépe Putyin parancsára zuhant le miközben Katyin felé igyekezett.

A hagyományosan rossz lengyel-orosz viszony most gáz háborúvá változhat, ha Putyin nem szállít gázt a Jamal vezetéken Lengyelországba. Ez nyílt zsarolás, de egyáltalán nem idegen Oroszország majd mindenható urától, aki meg akarja mutatni nemcsak a lengyeleknek, de egész Európának: változatlanul függenek az orosz földgáztól annak ellenére, hogy gyors ütemben fejlesztik az alternatív energia termelő rendszereket illetve megpróbálnak földgázt importálni máshonnan.

Lengyelországnak van már olyan kikötője, amely alkalmas a cseppfolyósított földgáz fogadására, de ennek kapacitása korlátozott. Az amerikaiak pedig előszeretettel adják el a cseppfolyósított földgázt inkább Ázsiában, ahol a kínaiak vagy a délkoreaiak többet fizetnek érte.

Magyarországot, Lengyelországot és Törökországot felfüggesztheti a NATO 

A New York Times-ban mondja el véleményét Robert Gates, az USA egykori hadügyminisztere. Gates republikánus és demokrata elnök alatt is szolgált vagyis kifejezi a washingtoni konszenzust, mely Trump előtt nem pártosan ítélte meg az Egyesült Államok stratégiai érdekeit.

Az első számú célpont Erdogan

A törökök populista vezérének Robert Gates elsősorban azt veti a szemére, hogy az oroszoktól vásárolt rakéta elhárító rendszert, mely nem kompatibilis a NATO-val. Ráadásul azzal jár, hogy az orosz kiképző tisztek megjelennek a törökök katonai támaszpontjain, ahol amerikai gépek is állomásoznak. Ez olyan lehetőséget teremt az orosz hírszerzőknek, melyet az USA mindenképp el akar kerülni. Trump egy darabig mentegetni próbálta Erdogant, de végül a szankciók mellett döntött.

A török „szultán” ahogy hívei nevezik ezenkívül katonailag igen aktív külföldön is: Szíriában, Líbiában, Hegyi Karabahban. Mindez nehezen egyeztethető össze a NATO érdekeivel. Arról nem is beszélve, hogy a Földközi tengeren potenciális katonai konfliktus alakulhat ki, ha a törökök flottája továbbra is erővel próbálja meg Törökország tengeri jogait védelmezni a Ciprus körüli tengeralatti földgáz lelőhely térségében.

Magyar-lengyel párhuzam

Washingtonban eddig sohasem kezelték hasonló módon Erdogan elnököt, Orbán Viktort és Jaroslaw Kaczynskit. Azzal, hogy a veterán ex hadügyminiszter párhuzamot von közöttük , komoly fenyegetést fogalmaz meg a magyar és a lengyel kormánnyal szemben.

Erdogan ellen a török hadsereg puccsot kísérelt meg- nem is nagyon titkolt amerikai támogatással. A puccs központja az incirliki légitámaszpont volt, ahol az USA harci gépei is állomásoznak. Erdogan emberei leverték a puccsot, és épp nemrégiben ítélték el életfogytiglanra a magas rangú katonai szervezőket.

Robert Gates utal arra, hogy Joe Biden külpolitikája a jövőben fokozottan kíván támaszkodni a nem katonai eszközökre.

Példaként említi azt, hogy Németországot felelősségre akarják vonni az Északi áramlat 2 orosz földgáz vezeték miatt. Vagyis az orosz kapcsolatokat jóval szigorúbban ítélik meg mint Trump idején. Ez pedig rossz ómen Orbán Viktornak, aki épp nemrég fogadta a Roszatom vezetőjét Budapesten.

Az USA stratégiai ellenfélnek tekinti Oroszországot és Kínát. Lengyelország esetében ez kisebb probléma hiszen Varsó külpolitikája mindig is követte a washingtoni vonalat. Ámde Budapesten más a helyzet. Pompeo külügyminiszter hiába járt Magyarországon: nem sikerült a magyar kormányt lebeszélni arról, hogy a Huawei vezesse be az 5G rendszert. A magyar-kínai kapcsolatok igen intenzíven a diplomáciában és a pénzügyekben. A magyar nemzeti bank elnöke évente többször is felkeresi Kínát – és erről nemigen tájékoztatja sem a közvéleményt sem pedig a szövetségeseit. Trump idejében mindez nemigen jelentett gondot, de Joe Biden változást hoz a téren. Erre figyelmeztet Robert Gates ex hadügyminiszter a New York Timesban.

Mit lehet tenni a renitens államok ellen? Fel lehet őket függeszteni a NATO-ban! Magyarországot már eddig is gyakran kihagyták a fontos beszélgetésekből, ha az Oroszországot érintette, mert az USA-ban nem bíznak abban, hogy nem szivárognak ki ily módon információk. A magyar diplomáciának tehát a jövőben ugyancsak nehéz dolga lesz, ha meg akarja őrizni jó kapcsolatait Moszkvával és Pekinggel miközben fő szövetségese, az USA szemben áll Oroszországgal és Kínával.

Meleg volt-e Chopin?

A zenetörténeti kérdés politikai vitává vált Lengyelországban, ahol a konzervatív kormányzat az EU ellen azzal is kampányol, hogy az támogatja a homoszexuális mozgalmakat.

Chopin a legismertebb lengyelek közé tartozik: a kétszeres Nobel díjas Marie Curie és II. János Pál mellett. Ezért amikor egy svájci zenetörténész rádió műsorában azt állította , hogy Chopin meleg volt, elszabadultak az indulatok a lengyel sajtóban.

Még az ellenzéki Gazeta Wyborcza is arról írt, hogy „a Nyugat akarja ránk erőltetni azt, hogy nagy zeneszerzők meleg volt.” Moritz Weber, svájci zenetörténész Chopin levelezésének alapos elemzése során jutott arra a következtetésre, hogy a zseniális zongorista és zeneszerző a saját nemét kedvelte. Elsősorban jó barátját egy lengyel fiatalembert, Titus Woyczehowskit, akihez sok szerelmes levelet írta. „Csak férfiaknak írt szerelmes leveleket, nőkhöz egyet sem!” – érvel a svájci zenetörténész.

A lengyel zenetörténészek viszont azzal érvelnek, hogy George Sand-dal, a híres írónővel állt viharos kapcsolatban. Levelezésük csak töredékesen maradt fenn.

Mindenütt másutt ez a történészek vitája lenne, de Lengyelországban kiélezett politikai kérdés.

„Szivárvány pestis fenyeget!”

Így prédikál Krakkó érseke, a katolikus egyház egyik legbefolyásosabb vezetője Lengyelországban. Ahol az ország területének egyharmadán ünnepélyesen deklarálták: itt nem élnek homoszexuálisok! Az Európai Unió ezt nehezményezte hiszen az emberi jogok megsértésének számít.

Ennek ellenére Kaczynski miniszterelnökhelyettes, a konzervatívok erős embere kijelentette: a homoszexuális szervezetek az állam ellenségei!

Mindeközben Fryderyk Chopin szíve a Szent Kereszt templomban van Varsóban eltemetve. A főváros repülőtere pedig Chopin nevét viseli…

A magyar kormány számára katasztrófa  lehet Biden

Legalábbis ez a véleménye Slawomir Sierakowskinak, a Krytyka Polityczna mozgalom alapítójának,  aki a Project Syndicate portálon fejtette ki a véleményét.

A független globális hatalmak mint Oroszország, Brazília vagy Törökország számára nem jelent feltétlenül tragédiát Biden megválasztása, de Lengyelország, Magyarország és Szerbia vezetői számára ez valóságos katasztrófa!

„Az Obama korszakban a magyar kormány folyamatosan kioktatások, vádak és támadások célpontja volt” – mondta Szijjártó Péter, aki nyilvánvalóan attól tart, hogy Obama egykori alelnöke folytatja ezt az irányvonalat. Ezért támogatta Orbán Viktor miniszterelnök Trump megválasztását már 2016-ban is – szemben az európai vezetők többségével.

Vucsics szerb elnök nyíltan meg is fogalmazta: „nem jöttem ki jól Bidennel amikor Szerbiába látogatott mint Obama alelnöke. Most se jövök ki jól vele, de azért gratuláltam a megválasztásához.” Vucsicsnak marad Putyin…

Orbán persona non grata volt

Washingtonban a demokraták nem fogadták a magyar miniszterelnököt, akit többször is bíráltak. Trump mindezen változtatott: nemcsak, hogy fogadta Orbán Viktort, de jó kapcsolatot épített ki a magyar miniszterelnökkel. Akinek nemcsak, hogy elnézte a CEU kipaterolását Budapestről hanem azt is, hogy a magyar kormány jó kapcsolatokat ápol Kínával és Oroszországgal is.

Tegyük hozzá, hogy ezt a magyar miniszterelnök Németország jóváhagyásával tette hiszen Európa legnagyobb exportőre így is meg tudta kerülni az amerikai szankciókat Kína és Oroszország ellen. Ezért is maradhatott meg a Fidesz az Európai Néppártban, ahol a németeknek döntő szavuk van.

Kaczynski a legfőbb vesztes

Az USA és Lengyelország olyan védelmi egyezményt írt alá, amely Trump számára biztosított egy sziklaszilárd európai szövetségest és nagy fegyver eladásokat míg Kaczynski erőteljes támogtaást kapott nemcsak Putyin Oroszországa, de az EU ellen is! Trump távozása után felértékelődik a német kapcsolat. Ezt kockáztatja a lengyel kormány azzal, hogy vétóval fenyegeti az uniós költségvetést. A 750 milliárd eurós válságkezelő alap nem igényel 100%-os támogatást vagyis ott a vétózás lehetősége nem áll fenn! Az uniós pénzek azonban nagyon kellenek Lengyelországnak éppúgy mint Magyarországnak. Ha szövetséges nélkül maradnak a nemzetközi színtéren, akkor legfeljebb csak egymásra számíthatnak, de nagy kérdés , hogy meddig …

Kaczynski: Budapestet akarok Varsóban!

Lengyelországban javában zajlik a választási kampány, melyben a PiS Orbán Viktor receptjét követi Brüsszelben és otthon is – állapítja meg a Politico.

A lap szerint a kormánypárt fő célja az, hogy maximális mértékben kihasználja az uniós forrásokat. Minthogy erről mostanában döntenek majd Brüsszelben, ezért a lengyel kormány konciliáns magatartást tanúsít miközben otthon minden eszközt bevet annak érdekében, hogy amiképp Jaroslaw Kaczynski fogalmazott „Varsóból Budapest legyen!” Íme egy példa arra, hogy miképp képzeli ezt el a varsói kormányzat , melynek jogi reformját Brüsszel bírálja:

Lemondott az igazságügyi miniszterhelyettes , aki gyűlölet kampányt irányított bírák ellen

„Nem akarom kockáztatni az igazságügyi reform sikerét!” – ezzel indokolta meg villámgyors lemondását Lukasz Piebiak, aki a Brüsszelből bírált reform egyik fő irányítója volt Varsóban. Az Európai Unió azzal vádolja Lengyelországot, hogy az igazságügyi reformmal veszélybe sodorja a bírák függetlenségét a politikai hatalomtól, pedig ez fontos kritériuma a demokráciának. Sok bíró is osztja Lengyelországban Brüsszel véleményét. Ellenük indított kampányt a kormányzat, mely mögött teljes mellszélességgel ott áll a PiS. A kormánypárt, mely szisztematikusan alkalmazza azt az internetes gyűlölet kampány technikát, melyet az Egyesült Államokban fejlesztettek ki Trump emberei a 2016-os elnökválasztási kampányban. Az álhírek/fake news- ok szisztematikus alkalmazása a politikai ellenfelek ellen már halálos áldozatot is követelt Lengyelországban: egy fanatikus megkéselte Gdansk városának ellenzéki polgármesterét. Feleségét az európai választáson megválasztották: Brüsszelben épp azt tekinti fő feladatának, hogy harcoljon a gyűlölet beszéd ellen. De miért is mondott le az igazságügyi miniszterhelyettes Varsóban?

A miniszterhelyettes rendszeresen informálta „Emiliát”

A kedves Emília pedig átfogó internetes gyűlölet kampányt folytatott azok ellen a bírák ellen, akik ellenezték az igazságügyi reformot. Mindezt megírta az Onet.pl portál hozzátéve, hogy a miniszterhelyettes maga is bíró volt nemrég, és a gyűlölet kampányban olyan információkat is felhasznált, amelyekhez a minisztériumban jutott hozzá!

„Ez nemcsak undorító, de törvénytelen is” – nyilatkozta a francia közszolgálati rádiónak , az rfi-nek Paulina Kieszkowska-Knapik ügyvédnő Varsóból. A miniszterhelyettes egyébként rágalmazásért beperelte a portált. Lengyelországban októberben választásokat tartanak, és a lengyel kormány mindent bevet, hogy hatalmon maradhasson. Nagyszabású családtámogatási csomagtervet fogadtak el még az európai választás előtt, melyet a PiS megnyert annak ellenére, hogy az egész ellenzék összefogott ellene Lengyelországban.

Egészség és biztosítás

0

Egyre több magán-egészségügyi biztosítást kötnek a lengyelek. Tavaly már Rekordszámban kötnek biztosítást a lengyelek magán-egészségügyi szolgáltatóknál: tavaly 2,6 millióan vettek igénybe ilyen biztosítást – idézte a Rzeczpospolita a Lengyel Biztosítók Kamarájának adatait. Ez 23 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Erősen nő az az összeg is, a melyet erre a célra fordítanak: 2018-ban 821,1 millió zlotyt ami kb. 60 milliárd forintot költöttek magán-egészségügyi biztosításra. Az egy évvel korábbiakhoz képest (679 millió zlotyt) jelentős növekedésnek számít.

A magánellátás előnye, hogy gyorsabban hozzá lehet jutni az egészségügyi szolgáltatásokhoz, miközben az állami ellátásban folyamatosan nő a várakozási idő minden egészségügyi területen – mondja az Orvosi Kamara képviselője.

A vizsgálatokban megkérdezettek 60 százaléka meg akarja tartani azt az egészségügyi csomagot, amelyet munkaadója biztosít, és arra is kész, hogy beszálljon a finanszírozásába. A magánbiztosítás nagy részét ugyanis a munkaadók fizetik. A kisvállalkozások esetében erre nem lehet számítani, mert az ezeknél dolgozó alkalmazottak 34 százalékának drága ez a megoldás. A munkaadók többsége egyre szívesebben köt csoportos magánbiztosítást dolgozóinak, hogy azoknak így is kedvezzen, illetve minél kevesebb legyen a cégnél a betegszabadság.

FAZ: Nem elég fényesek a jobbos szelek

0

Matteo Salvini az európai választás után a német AfD-vel közösen meg akarja alakítani az Európai Parlamentben a jobboldali populisták új frakcióját, de egyelőre hiányzik ehhez a elégséges támogatás.

  • Salvini a májusi választások megnyerésért tűzte célként
  • Európa megmentése és a teljes foglalkoztatottság víziója az elsődleges győzelmük után
  • Jörg Meuthen, az AfD EP-lépviselője: bejelentette egy EANP elnevezésű frakció megalakítását(Bárminek is a rövidítése ez.)
  • Május 18.-án nagy kampányzárót tartanak, ahol már számítanak a többi szélsőjobbos pártra is

A Ligán kívül három párt vett részt a milánói találkozón: az AfD mellett egy finn és egy dán szervezet. Matteo nem csak azért legfajsúlyosabb személyiség közöttük, mert a jelentős Olaszország miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere, hanem azért is, mert ő mintegy az összes európai „szuverenista” csúcsjelöltje. Salvini ugyan beismerte, hogy a nacionalista mozgalmak között számos nézeteltérés és eltérő geostratégiai felfogás létezik, de úgy vélte, hogy ezeket elsimítja az „identitás és a hagyományok kérdésében vallott nézeteik, így mégis egymásra találhatnak egy »nacionalista internacionáléban«”.

Salvini Milánóban kifejezetten a májusi választásokon aratandó győzelmet nevezte meg célként, vagyis azt, hogy az „új európai állam megvalósításához” megszerezzék a mandátumok többségét. Ezek nagy szavak, és – legalábbis az ő szempontjából – túlzóan derűlátó feltételezések, de Salvini nem szokott a részletekkel foglalkozni. Kifejtette: a jelenlegi Európa rémálom, amelyet a tagállamokra és népeikre a brüsszeli bürokraták vezérlés és egyenlősdire irányuló hatalmi őrület, valamint a pénzügyi óriások kapzsisága szülte.

A megújított Európa alapjaként Salvini a maastrichti szerződést nevezte meg, amely „végső soron célként megjelölte a teljes foglalkoztatottságot”. Milánóban Salvini szerint az „Európa megmentését” célzó misszió vette kezdetét, egy olyan Európa felépítése, amely meghozza „a nemzetek biztonságát, a terrorizmus elleni harcot, a jól fizetett állásokat és a gyermekeink jobb jövőjét”.

Ennél konkrétabban szólt Jörg Meuthen, az AfD EP-lépviselője: bejelentette egy EANP elnevezésű frakció megalakítását. A rövidítés pontos tartalma egyelőre homályban maradt, de Meuthen Emberek és Nemzetek Európai Szövetségéről beszélt. Angolul „People and Nations”, vagyis lehet Népek és Nemzetek is, amint Meuthen a Twitteren írta. Mindenesetre az EANP az EP „minden szabadságpárti, konzervatív és hazafias erejének” ernyőszervezete kíván lenni, amely Meuthen szerint nem látja szívesen „a szocialistákat, a kommunistákat, az ökofasisztákat és a szélsőségeseket”. Jelenleg az Európai Parlamentben a legszélesebb értelemben vett nemzeti konzervatív pártok három kisebb frakcióban vannak jelen, és Orbán Viktor pártja egyenesen az EPP tagja. Mind Salvini, mind Meuthen azt reméli, hogy az egyelőre elég kicsi milánói ernyő alatt a megjelenteken kívül mások is csatlakoznak. Őket nem említették név szerint, de mindenki számára világos, hogy kikről van szó: Le Pen francia, Kaczyński lengyel és Orbán Viktor magyar pártjáról, az Osztrák Szabadságpártról, valamint több hollandiai, belgiumi, spanyol, cseh és szlovák pártról. Csakhogy ők Milánóban nem jelentek meg, meglehet, hogy csak egyelőre. A jelenlévők meghívták a lehetséges partnereket, elítélték a multikulti ideológiát, a szabályozatlan migrációt, óvtak a Merkel és Macron tervei szerinti centralizált európai államtól, és felszólítottak az európai kulturális örökség védelmére. Az összejövetel Salvini és egyben Olaszország európai választási kampányának nyitánya volt, és a résztvevők azt tervezik, hogy a választás időpontja előtt még további közös lépéseket tesznek majd. Ugyanakkor az új szövetség nem kíván hivatalosan csúcsjelöltet állítani. Végül Salvini bejelentette: május 18-án nagy kampányzárót rendez, és azt reméli, hogy ezen jóval több potenciális szövetséges vesz majd részt, köztük nagy nevek is.
(A cikk még nem olvasható a neten.)

Politico: Timmermans célpontjai

0

Franz Timmermann, az európai szociáldemokraták elnökjelöltje fő fegyverként az Orbán Viktor elleni küzdelmet választotta  az EP-választásokra. Szerinte a szélsőjobbot segítheti hatalomra Brüsszelben, ha bárki a jobboldali riválisra, Manfred Weberre, illetve a Néppártra szavaz. Timmermans, aki jelenleg Juncker első helyettese, a jelek szerint azzal akarja leginkább támadni konzervatív vetélytársát, hogy az túl elnéző a magyar kormányfővel, és mindazokkal, akik illliberális nézeteket hangoztatnak a pártcsaládon belül. Kijelentette, hogy a maga részéről soha nem paktálna le a szélsőséggel, még ha ezen múlik a tisztség elnyerése is. Megjegyezte, hogy riasztó irányzatokat tapasztal az EU-ban, illetve több tagállamban, és jó volna, ha mindenki felismerné a veszélyt.

A portál hozzáteszi, hogy ha az előrejelzések szerint a két nagy frakció – elegendő képviselő híján – nem tud újból többségi koalíciót alkotni, ezért rákényszerülhet, hogy a jobboldal szélén keressen támogatást. Ideértve a lengyel PiS-t, valamint a flamand szeparatista pártot. Timmermans úgy látja, hogy a Néppárt és Weber megalkudott Orbánnal, az pedig egyben Kaczynski elfogadását is jelenti. Márpedig a szélsőjobb vissza akarja forgatni a történelem kerekét. Lengyel diplomaták ugyanakkor azzal vádolják a politikust, hogy az a Bizottság alelnökeként pontosan kampánymegfontolásokból forszírozza a jogállami eljárást Varsó ellen.

Timmermans arra emlékeztetett, hogy a szélsőjobb sikere nagyban függ attól, miként kezeli Európa a migránskérdést, amelyet a jobboldal a maga javára igyekszik manipulálni, kiaknázni. Csakhogy – tette hozzá – ha Olaszország úgy érzi magára maradt a bevándorlók ügyében,  ezért nem az EU a felelős, hanem Salvini barátai: Orbán és Kaczynski. Azt meg külön aggasztónak nevezte, hogy az olasz vezetés nap mint nap támadja Franciaországot, Macront.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!