Kaczynski: Budapestet akarok Varsóban!

0
210

Lengyelországban javában zajlik a választási kampány, melyben a PiS Orbán Viktor receptjét követi Brüsszelben és otthon is – állapítja meg a Politico.

A lap szerint a kormánypárt fő célja az, hogy maximális mértékben kihasználja az uniós forrásokat. Minthogy erről mostanában döntenek majd Brüsszelben, ezért a lengyel kormány konciliáns magatartást tanúsít miközben otthon minden eszközt bevet annak érdekében, hogy amiképp Jaroslaw Kaczynski fogalmazott “Varsóból Budapest legyen!” Íme egy példa arra, hogy miképp képzeli ezt el a varsói kormányzat , melynek jogi reformját Brüsszel bírálja:

Lemondott az igazságügyi miniszterhelyettes , aki gyűlölet kampányt irányított bírák ellen

“Nem akarom kockáztatni az igazságügyi reform sikerét!” – ezzel indokolta meg villámgyors lemondását Lukasz Piebiak, aki a Brüsszelből bírált reform egyik fő irányítója volt Varsóban. Az Európai Unió azzal vádolja Lengyelországot, hogy az igazságügyi reformmal veszélybe sodorja a bírák függetlenségét a politikai hatalomtól, pedig ez fontos kritériuma a demokráciának. Sok bíró is osztja Lengyelországban Brüsszel véleményét. Ellenük indított kampányt a kormányzat, mely mögött teljes mellszélességgel ott áll a PiS. A kormánypárt, mely szisztematikusan alkalmazza azt az internetes gyűlölet kampány technikát, melyet az Egyesült Államokban fejlesztettek ki Trump emberei a 2016-os elnökválasztási kampányban. Az álhírek/fake news- ok szisztematikus alkalmazása a politikai ellenfelek ellen már halálos áldozatot is követelt Lengyelországban: egy fanatikus megkéselte Gdansk városának ellenzéki polgármesterét. Feleségét az európai választáson megválasztották: Brüsszelben épp azt tekinti fő feladatának, hogy harcoljon a gyűlölet beszéd ellen. De miért is mondott le az igazságügyi miniszterhelyettes Varsóban?

A miniszterhelyettes rendszeresen informálta “Emiliát”

A kedves Emília pedig átfogó internetes gyűlölet kampányt folytatott azok ellen a bírák ellen, akik ellenezték az igazságügyi reformot. Mindezt megírta az Onet.pl portál hozzátéve, hogy a miniszterhelyettes maga is bíró volt nemrég, és a gyűlölet kampányban olyan információkat is felhasznált, amelyekhez a minisztériumban jutott hozzá!

“Ez nemcsak undorító, de törvénytelen is” – nyilatkozta a francia közszolgálati rádiónak , az rfi-nek Paulina Kieszkowska-Knapik ügyvédnő Varsóból. A miniszterhelyettes egyébként rágalmazásért beperelte a portált. Lengyelországban októberben választásokat tartanak, és a lengyel kormány mindent bevet, hogy hatalmon maradhasson. Nagyszabású családtámogatási csomagtervet fogadtak el még az európai választás előtt, melyet a PiS megnyert annak ellenére, hogy az egész ellenzék összefogott ellene Lengyelországban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .