Kezdőlap Címkék Indonézia

Címke: Indonézia

Rengetegen meghaltak a földrengés és szökőár miatt Indonéziában

0

A legutolsó adatok szerint 832-en meghaltak, 540-en pedig megsérültek, miután földrengés rázta meg az indonéziai Celebesz szigetét, majd szökőár is pusztított.

Az áldozatok száma még nőhet, mert a sérültek közül sokan súlyos állapotban vannak, sok ember pedig eltűnt. A halálos áldozatok többsége a tengerparti területről való, mivel

a földrengés idején épp fesztivált tartottak a strandon,

így sokan voltak ott.

Egy nőt sikerült élve kimenteni egy szálloda romjai alól, de még legalább 60-an lehetnek ott. Egy bevásárlóközpontnál százak kutatnak túlélők után.

A helyi katasztrófavédelem szerint a földrengést követő szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel száguldott a nyílt tengeren.

A partra több mint három méter magas hullámok csaptak le.

A hatóságok és a civil szervezetek egy halászfalu miatt is aggódnak, onnan ugyanis nem érkeznek hírek, a megrongálódott utak és a távközlés rossz állapota miatt.

MAJOR TSUNAMI hit Palu, Indonesia

MAJOR TSUNAMI hit Palu, Indonesia after M 7.5 earthquake today, Sept 28! Report: Alerta Roja

Közzétette: Severe World Weather – 2018. szeptember 28., péntek

A sérülteket nehezen látják el, olyan sokan vannak, és mert a kórházak is megrongálódtak. Sok embert a szabad ég alatt ápolnak.

Az is kiderült, hogy az egyik börtön falai is ledőltek a földrengésben, így több száz rab megszökött.

Pénteken először egy 5,9-es, majd egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg a szigetet. A térségben azóta több tucat utórengés is volt.

Minden pillanatban kitörhet a vulkán

0

A legmagasabb szintre emelték az indonéz hatóságok a riadókészültséget Balin, az Agung kitörése miatt. Bármely percben kitörhet a vulkán, ma hajnalban már komoly jelei voltak ennek.

A vörös riasztás azt jelenti, hogy 8-10 kilométeres körzetben mindenkinek el kell hagynia a térséget – jelentette a BBC. Lezárták a repülőteret, aminek következtében turisták ezrei ragadtak a régióban.

A hegy már  sűrű, sötét füstöt ont magából, és a hegycsúcs fölé 3400 méter magasan lövell ki hamut. A kitöréseket 12 kilométernyi távolságról is hallani, s helyszíni beszámolók szerint egész éjjel lángokat lehetett látni.

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy 1200 ember életét vesztette.

 

Hitler-szobor miatt van botrány Indonéziában

0

Jogvédő szervezetek tiltakoztak, mert egy indonéz viaszmúzeumban Hitler-szobor mellett szelfizhettek a turisták, méghozzá az auschwitzi haláltábor fotója előtt, ahol több mint egymillió embert gyilkoltak meg a nácik.

https://www.instagram.com/p/BXjjo1sAhFK/

Indonézia a második világháború idején holland gyarmat volt. Hollandiát a németek szállták meg, Indonéziát pedig Hitler szövetségesei, a japánok. Hitlerrel kapcsolatban így nincs közvetlen történelmi tapasztalatuk, ezért

kuriózumnak számít.

A népirtás viszont létező emlék Indonéziában: a hatvanas évek közepén csaknem egymillió – jórészt kínai származású – kommunistát mészároltak. A kínaiak különben is állandó célpontjai az iszlamistáknak, akik egyre többen vannak Indonéziában is.

Hitler szobra tehát rossz üzenet, ezért követelték jogvédők az eltávolítását, hiába szerepelt a kiállításon három éve. A múzeum végül eltávolította a szobrot.

Korábban egyébként egy olyan kávézó miatt volt botrány Indonéziában, ahol a pincérek SS-egyenruhában szolgáltak fel.

Sikkasztott és szeretőt tartott… ja, és katolikus püspök… volt

0

A Vatikán elfogadta Hubertus Leteng indonéz püspök lemondását – jelezte egy szűkszavú közlemény Rómában, hogy véget ért egy kínos ügy a katolikus egyház számára.

Bár Indonézia muszlim többségű állam, de sok keresztény és buddhista is él ott, akik gyakran vallási megkülönböztetés áldozatai. Hubertus Leteng érsek is erre hivatkozott amikor olyan vádak érték, hogy szeretőket tart, méghozzá a katolikus egyház pénzéből.

Azután a Vatikán vizsgálatot rendelt el a kellemetlen ügyben és kiderült: hiányzik több, mint 100 ezer euró a kasszából. Ebből

eredetileg a szegények oktatását kellett volna fedezni,

de a pénz valahogy nem oda került ahova eredetileg szánták…

A püspök látván, hogy szorul a hurok, lemondott tisztségéről. Hubertus Leteng püspök még csak 58 éves – vagyis elvben még lett volna 17 éve hátra. A katolikus egyház szabályai szerint ugyanis egy püspöknek 75 éves korában kell felajánlania lemondását a pápának, és a Vatikánban döntenek, hogy elfogadják-e ezt vagy sem.

Az indonéz püspök lemondási kérését szó nélkül elfogadták, és egy szóval sem kommentálták azokat a vádakat, melyek szerint az egyház pénzén tartott szeretőket.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK