Kezdőlap Címkék Hősök tere

Címke: Hősök tere

Varga Judit európai álom melót bukott – legkevesebb 300 millió forintot  veszített

Az ex igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt az európai választásokra vagyis biztosan bekerült volna az Európai Parlamentbe.

Az ötéves parlamenti képviselet Varga Judit esetében legkevesebb 304 millió forintot hozott volna a konyhára, de ehhez még jöhettek volna a pótlékok és a napidíjak. Azután pedig a csinos nyugdíj, amely egy parlamenti periódus után is jár. Ezért tartják álom melónak ezt a parlamenti állást Brüsszelben illetve Strasbourgban, ahol ráadásul nem kell túlságosan sok mindent tenni ezért hiszen az Európai Parlament határozatai nem kötelező érvényűek. Megbukni csak korrupció következtében lehet, ahogy ezt Eva Kaili görög szocialista képviselőnő esete is mutatja, illetve az olyan erkölcs botrányok jelenthetik a véget mint Szájer József esetében, aki egy meleg partiról próbált menekülni az ereszcsatornába kapaszkodva a pandémia kijárási tilalma idején. Lebukott és eltűnt. De hát ő jóval idősebb mint Varga Judit, akinek még kezdeni kell valamit magával, és Novák Katalinnal szemben a magyar államtól nem számíthat semmire sem. 9 millió forintos végkielégítést már felvett amikor távozott az igazságügyi minisztérium éléről.

“Ne legyen Majdan a Hősök terén!”

Ezt mondták fideszes vezetők Török Gábor politológusnak, aki elsőként jelezte Novák Katalin bukását. A politológus szerint a Fidesz vezérkarában az az összeesküvés elmélet uralkodik, hogy nyugati hatásra szervezték az influenszerek pénteki tüntetésüket a Hősök terén.

Kijevben a Majdanon tiltakoztak évekig a nyugatbarát erők az oroszbarát helyi vezetés uralma ellen, és végül sikerült is menekülésre késztetni Janukovics ukrán elnököt, aki azóta is Oroszországban várja a visszatérést. Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes Kijevben elárulta, hogy az USA 5 milliárd dollárt költött arra, hogy Ukrajna irányt váltson: a kijevi kormányzat nyugati irányt kövessen. A Fidesz ellenzékben még támogatta a Majdan lázadókat, de azután éles irányváltás következett: Orbán 2009-ben találkozott Putyinnal Szentpéterváron, és valamiféle paktumot köthettek, mert 2010 óta a magyar miniszterelnök oroszbarát politikát folytat.

A Fideszben azt gyanítják, hogy az USA nagykövetsége áll a tiltakozó kampány mögött.

Ez persze lehet fedőszöveg is, mert egyáltalán nem kizárt, hogy maga Orbán Viktor áldozta be Novák Katalint és Varga Juditot annak érdekében, hogy LMBTQ témák uralják a választási kampányt nem pedig az, ami a választópolgárokat igazán érdekli: a stagnáló illetve sokak számára csökkenő életszínvonal, mely éles kontrasztban áll azzal, hogy Mészáros Lőrinc tavaly 150 milliárd forinttal lett gazdagabb.

Hóra a Hősök terén

0

Szólt a román népzene, kiterítették a piros-sárga-kék lobogót, és eljárták a beszterce-naszódi táncrendet, s az Egyesülés hóráját román fiatalok a budapesti Hősök terén. Megtehették, hiszen a magyar törvények szavatolják, hogy az ország területén élő etnikai közösségek akár a hétköznapokon is háborítatlanul használhassák nemzeti jelképeiket. Ez a törvény pedig nem csak papíron létezik, hanem élni is lehet vele.

A budapestiek tetszéssel és tapssal fogadták a román fiatalokat, az eseményről tudósító román nyelvű sajtó, például a Corbii Albi portál is tudósított arról, hogy néhányan a nézők közül maguk is befogóztak a táncba.

Történt mindez a románok egyesülésének centenáriumi évében, előre mutatva arra, hogy a rossz szomszédság hamis érzetét a múlt sebeinek állandó feltépése, a régi sérelmek állandó felemlegetése helyett a kultúra, a fiatalokra általában jellemző nyitottság, befogadás által oszlathatjuk fel.

A Hősök terén történt esemény része volt Servus Europa kulturális projektnek, amelyet a kolozsvári televízió kezdeményezett. Célja, hogy román fiatalok és a tévé stábja bejárják azokat az országokat, ahol jelentős számú román kisebbség él, megismerkedjenek, illetve tudósítsanak a hazaiaknak nemzettársaik életéről, helyzetéről. Bemutassák a külhoni román intézményeket, dokumentálják, hogyan őrizték és őrzik a román közösségek anyanyelvüket, szokásaikat, hagyományaikat együtt élve a többségi, nem román közösségekkel. A kolozsvári RTV eddig Szerbiában, Bulgáriában, Moldovában és Ukrajnában járt, idén elérkezett Magyarországra. Élményeikről, tapasztalataikról a kolozsvári televízióban, illetve a nemzeti adó csatornáin számoltak be. És bizonyára lesz amiről, túl azon a szívélyes fogadtatáson is, amely Budapesten várta őket, például a gyulai, méhkereki románok mindennapjairól.

A Servus Europa magyarországi rendezvényeiről a Corbii Albi-nak tudósító – a magyarországi Battonyán románként élő – Andrei Sebastian Csiplo megjegyzi, hogy még a román zászló kifeszítése a Hősök terén  sem váltott ki elutasító, tiltakozó magatartás a budapesti magyar nézőkben, akik együtt vigadtak, nevettek a fellépőkkel. Ezt a toleráns magatartást Csiplo azzal magyarázza, hogy a magyar törvények szerint is szabad a román nemzethez való tartozást szimbolizáló zászló használata, az nem számít a hatóságok provokálásának.

Ami – fűzzük hozzá – a román törvények szerint, de főként a gyakorlatban nem teljesen így van. Gondoljunk csak a Kovászna megyei prefektus által keltett magyar zászló hisztériákra!

Ám maradjunk derűlátók. Talán hamarosan írhatunk arról, hogy a bukaresti diadalívnél a fővárosiak tapssal jutalmazták a magyar zászlóval felvonuló, kuruc nótákat éneklő, szatmári táncot járó magyar fiatalokat.

Budapesten kiderült, ez nem is olyan lehetetlenség, ha a jövőbe kívánunk tekinteni.

Ambrus Attila (Maszol)

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK