Kezdőlap Címkék Halhatatlanság

Címke: halhatatlanság

120 évig élhetünk, ha…

A dollármilliárdosok halhatatlanságra vágynak: Kaliforniában és Nagy Britanniában egyre másra alakulnak a startup cégek, melyek az élet meghosszabbítását ígérik 120 évig. A BBC összeállításából kiderül: a genetika és a mesterséges intelligencia sikeres kombinációja jelentheti a megoldást.

“Potenciálisan 120 évig élhetünk, ha helyes életmódot folytatunk, és jó volt a genetikai kódunk. A szegény emberek sejtjei gyorsabban öregszenek, mert több káros hatás éri őket mint azokat, akik jómódban élnek: környezeti ártalmak, gyenge táplálkozás, stb. Ahogy öregszünk, a problémák sokasodnak, gyulladások következhetnek be a szervezetben, melyeket korábban leküzdött az immunrendszer, de az öregek immunrendszere is gyengül, ezért már nem tudják mindig védeni a szervezetet” – magyarázza Lynne Cox, az Oxfordi egyetem tanára.

Egyáltalán, hogy működik az emberi szervezet órája?

Steve Horvath német-amerikai genetikus fedezte fel az emberi órát amikor kimutatta a szövettani változásokat a DNS-ben. Ennek alapján működik egy öregedés kutató cég Nagy Britanniában, melyet a Cambridge-i egyetem egykori kutatói alapítottak. A Shift Biosciences megkísérli a sejtek újraprogramozását. A tudományos igazgató papája a cég pénzügyi főnöke, aki így magyarázta el a folyamatot laikusoknak:

”géneket visznek be a sejtekbe, és azt próbálják elérni, hogy ennek eredményeképp ne csak leállítsák a sejtek öregedését, de hogyha lehetséges, akkor fiatalítsák azokat.

Így akarják megszüntetni az öregedés legfőbb okát.”

Míg Nagy Britanniában még a kísérletezés stádiumában vannak addig az Egyesült Államokban már előrébb járnak, mert sikerült dollármilliárdosokat bevonni az öregedés elleni küzdelembe. Sok dollármilliárdos hisz valamiféle fiatalító varázs italban, és hajlandó pénzt is áldozni erre. Közülük is a leghíresebb a világ egyik leggazdagabb embere, Jeff Bezos, aki nemrég újra nősült. Az Amazon alapító atyja felhagyott a cég vezetésével viszont szívesen támogat olyan startup cégeket, melyek hosszú boldog életet ígérnek. Jeff Bezos az Altos Labs fő támogatója, de ezenkívül San Franciscoban nagy pénzt ad a Unity Biotechnologynak is. Itt társra lelt egy másik dollármilliárdosban: Peter Thiel a Pay-pal alapító atyja szintén szívesen áldoz erre pénzt.

A Unity Technology arra koncentrál, hogy a szenilis sejteket kicserélje más, fiatalabb sejtekkel – így késleltetve az öregedést.

Sam Altman, az OpenAI főnöke is beszállt az öregség bizniszbe, ő a Retro Biosciensces-be fektetett csinos összeget. Az OpenAI a ChatGPT fejlesztője és tulajdonosa, így érthető, ha a mesterséges intelligencia itt különösen nagy szerepet játszik. A Retro Biosciensciencies nem kevesebbre vállalkozik mint a sejtek újra programozására, hogy így visszafordítsa az öregedést vagy legalábbis megállítsa, lelassítsa azt.

Ugyanerre törekszik a New Limit startup Kaliforniában, ahol a kripto kereskedésből meggazdagodott Sam Armstrong a fő szponzor. Nagyon sok pénzt emésztenek fel ezek a kutatások, így nem csoda, ha Nagy Britanniában jóval kevesebb a startup mint Kaliforniában, ahol sok dollármilliárdos él. Ennek ellenére az öregedés elleni küzdelem egyre jobb üzlet: 2030-ban már 2 milliárd dolláros biznisz lehet Nagy Britanniában.

Miben reménykedhetnek azok , akik nem dollármilliárdosok?

Például kerékpározhatnak: 125 amatőr biciklista adatait vizsgálta a londoni King’s College laboratóriuma. A biciklisták 55-79 évesek voltak. Szinte mindennap kerékpároztak, volt aki száz kilométert is megtett egy hét alatt.

“Nagyon meglepődtünk az eredmények láttán, mert kiderült, hogy ezek az idős kerékpárosok egyáltalán nem híztak el! Nem veszítettek az izomzatukból, és a csont tömegük sem csökkent jelentős mértékben” – mondja Janet Lord professzor, aki a Lordok házának egészségügyi tanácsadója. Nyilatkozatában hangsúlyozza , hogy nem a karcsúság volt a leginkább meglepő a kerékpárosoknál hanem az, hogy “a T sejtek száma nem csökkent náluk lényegesen a korral! A thymus – csecsemő mirigy – sejtek a fehér vérsejtek előállításában játszanak döntő szerepet, és a számuk általában csökken a kor előrehaladtával. A szorgos biciklisták viszont ebben a tekintetben fiatalok maradtak! Ez azért nagyon fontos, mert a T sejtek az immunrendszert erősítik.  Ezért halt meg oly sok idős ember a pandémia során.”

A professzor asszony most azt kutatja Birmingham egyetemén, hogy milyen sportban mennyit kell naponta gyakorolni ahhoz, hogy a kívánatos eredményt elérjék a T sejt termelésben.

A másik kutatási irány a genetika. Kaliforniában már fölfedezték harminc évvel ezelőtt, hogy egyes bogarak esetében a gének cseréje kétszeresére növelheti az életkort. Sajnos hamar kiderült, hogy emberek esetében ez egyelőre így nem működik.

A Genflow Biosciences most azon dolgozik Londonban, hogy kicserélje a hibás géneket a DNS-ben. Olyan emberek génjei adják a mintát, akik száz évnél tovább éltek.

“Mi azt szeretnénk elérni, hogy ez ne csak néhány szerencsés ember privilégiuma legyen hanem mindenkinek nyíljon  rá esélye”

– nyilatkozta a BBC-nek Eric Leire, a Genflow Biosciences alapító igazgatója.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK