A kutyák és a Covid 19

0
908
Facebook

Egy tanulmány szerint a kutyák gyorsabban észlelik a COVID-19-et, mint bármelyik gyorsteszt.Rengeteg korábbi irodalom támasztja alá, és kevésbé invazívak és közvetlenebbek, mint a gyorstesztek.

Megbízhatóbban tudja kimutatni kutyája a COVID-19-et, még a tünetmentes eseteket is, mint egy gyorsteszt? Egy új, lektorált akadémiai tanulmány szerint, amelyet a PLOS ONE-ban tettek közzé, úgy tűnik, ez a helyzet – természetesen feltételezve, hogy kutya megfelelően képzett.

Kutyák és COVID

A járvány kezdete óta sokan kíváncsiak voltak arra, hogy az ember talán legjobb barátja képes-e kimutatni az ember legújabb ellenségének, az új koronavírusnak a jelenlétét.

Ennek számos oka van, nem utolsósorban kutyatársaink híres szaglása.
A COVID-19 tesztelése nehéz lehet. A tesztelő központok gyakran hatalmas sorokkal néznek szembe a PCR-tesztelés során, míg az otthoni gyorstesztek gyakran invazívak, kényelmetlenek, és ami még fontosabb, nem mindig pontosak.

Ennek megfelelően a halálos vírus világszerte elterjedt fertőzésének megállításához hatékony és nem tolakodó módszerre van szükség annak kimutatására.

Mancs-rior kutatás

Nem ez az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálja, hogyan segíthetnek a kutyák a COVID-19 kimutatásában.

A Forensic Science International: Synergy tudományos folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a kutyák, ha egy hónapos képzésben részesülnek,
73–93%-os pontossággal képesek kimutatni a pozitív COVID-19 eseteket.
Ezt követte egy másik tanulmány, amelyet a BMJ Global Health szaklapban publikáltak, és a finn Helsinki-Vantaa nemzetközi repülőtéren a COVID-19 kimutatására használt kutyákat vizsgálták . A tanulmány kimutatta, hogy a kutyák 92%-ban sikeresek voltak.

Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány 82-94%-os pontosságot adott a kutyáknak.

De ez az új tanulmány azt állítja, hogy közel 100%-os pontosságot ért el.

A tanulmány

A kutatók öt olyan kutyát vizsgáltak meg, akiket a COVID-19 kiszaglására képeztek ki, és megvizsgálták a pozitív és negatív teszteket is, hogy kiderüljön, meg tudják-e mondani.

Ami a pozitív teszteket illeti, a kutyák nagyon pontosak és gyorsak voltak. A negatív tesztek kevésbé voltak pontosak, mindössze 91%-os pontossággal, de ez annak is köszönhető, hogy a kutyák látszólag képesek voltak kimutatni a fertőzést, mielőtt a PCR-teszt pozitívnak találná.

Hogy működik ez?

Léteznek bizonyos vegyi anyagok, úgynevezett illékony szerves vegyületek, amelyek olyan gázok, amelyek levegő, verejték vagy nyál formájában távoznak a testből. A COVID-19 illékony szerves vegyületeket tartalmaz, és koronavírus-fehérjéket tartalmaz.

Nos, ezeket egy átlagos ember lehetetlen észlelni. A kutyák azonban egy másik történet, köszönhetően a Jacobson-szervnek, amely segít észlelni a látszólag szagtalan szagokat.

Maga az edzés azonban nehéz lehet, és bonyolíthatja, hogy egy valódi személy illata mennyiben különbözik a minta illatától.

A tanulmány azonban még mindig sok ígéretet mutat, különösen azért, mert rengeteg korábbi irodalom támasztja alá, és mivel kevésbé invazívak és közvetlenebbek, mint a gyorstesztek ezért gyorsabb eredményt mutatnak.

A kutatók olyan helyeken javasolják a használatát, mint például idősotthonok, repülőterek, sportesemények és iskolák.

Azonban további kutatásokra és tesztekre lesz szükség annak megállapítására, hogy egy napon lesz-e őrkutyánk a COVID-19 ellen.

JP.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .