Kezdőlap Címkék Fűtési szezon

Címke: fűtési szezon

Gazprom: 60%-os gázár emelkedés várható

A téli fűtési szezonban nőhet ilyen magasra az orosz földgáz ára, mely már így is rekordokat döntöget. Ez tovább fokozhatja az energia válságot azokban az országokban, melyek orosz földgázt használnak – így Magyarországon is.

Tavaly ilyenkor 50 euró alatt volt a földgáz ára, most pedig már 220 euró fölött van. Ha további 60%-os növekedés várható, akkor ez felboríthatja az új magyar rezsirendszert is vagyis elképzelhető, hogy a kormány nem tudja biztosítani a kedvezményes árat azoknak sem, akiknek a fogyasztása átlag alatti.

A Gazprom közleménye szerint a földgáz ára elérte a 2.500 dollárt 1000 köbméterre, és meghaladhatja a 4000 dollárt ezen a télen.

Tarthatatlan lesz a rezsicsökkentés Magyarországon

102 forintba kerül jelenleg egy köbméter földgáz azoknak a fogyasztóknak, akik belül maradnak a kereteken. Ha a Gazprom jóslata bejön, akkor 1.600-1.700 forint körül lesz az orosz földgáz beszerzési ára.

Ha valaki túllépi a határt, akkor egy köbméter földgáz ára 732 forint. Ez tovább nő októberben amikor 752 forintra emelkedik.

A jövő évi piaci árat karácsony körül határozzák meg. Ez lényegesen magasabb lehet az eddiginél. Miután a földgázt felhasználják a hőerőművekben is, ezért megemelkedhet az áram ára is. Akkor pedig összeomolhat a rezsi csökkentés egész rendszere, amely pedig az Orbán kormány választási csodafegyvere volt.

Ha elszáll a gázár, akkor a családok költségvetése a téli időszakban komoly kihívás elé néz. Nemcsak a szegények, de a magyar középosztály is bajba kerülhet, mert jövedelmének az eddiginél jóval nagyobb részét kell a rezsire költenie akkor amikor az általános infláció is elszabadult vagyis egyre drágább az élelmiszer, a gyógyszer stb.

A brüsszeli bizottság javaslata lehetetlen küldetés?

Sok tagállam ellenzi az elképzelést, mely lényegében Németország téli fűtési szezonjának ellátási problémáit szeretné megoldani. A brüsszeli bizottság ezért enyhít a javaslaton, hogy meglegyen a szükséges számú szavazata a keddi szavazáson – értesült a Politico.

A kötelező spórolási kvóta alól felmentést lehetne kérni – ez a legfontosabb új javaslat, melyet a tagállamok nagykövetei hétfőn vitatnak meg. A brüsszeli bizottság eredeti javaslata arról szólt, hogy 15%-kal csökkenteni kellene a gázfogyasztást a téli fűtési szezonban – kezdetben önkéntes alapon, de később ez kötelezővé válhatna, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot. A Politico értesülései szerint a 27 tagállam közül 12 ellenzi ezt.

Az ellenzők közül a magyar kormány a leghangosabb.

A Fidesz-kormány egyáltalán nem fogadja el ezt a spórolási tervet! Közben múlt csütörtökön Moszkvába küldte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy újabb földgáz szerződést kössön. Lavrov orosz külügyminiszter egyelőre csak annyit mondott, hogy “tanulmányozzák a magyar kérést”. Korábban a magyar kormány azt közölte, hogy még 700 millió köbméter földgáz hiányzik ahhoz, hogy biztonságos legyen a téli fűtési szezon Magyarországon.

Vétózni ebben az esetben nem lehet, mert csak minősített többségre van szükség: 15 tagállam, amely képviseli az összlakosság  65%-át. Egyelőre ez sincsen meg, ezért egy uniós diplomata lehetetlen küldetésnek nevezte a közös gázspórolási tervet.

Mikor válna kötelezővé a spórolás?

Az eredeti javaslat szerint már három tagállam is megnyomhatná a vészcsengőt, és akkor a spórolás kötelezővé válna vagyis a tagállamoknak át kellene adniuk “fölös készleteiket” azoknak, melyek vészhelyzetbe kerültek. Az új javaslat szerint már öt tagállam kellene ahhoz, hogy szigorítsák a rendszert. Ezenkívül felmentést kérhetnének azok a tagállamok, ahol földgázból állítják elő a villamos energia nagyrészét.

A 27 tagállam energia miniszterei kedden dönthetnek az ügyben, de addig még sok változtatás képzelhető el a brüsszeli bizottság javaslatán, mert jelenleg még nincsen meg szükséges számú szavazat a minősített többséghez sem.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK