Kezdőlap Címkék Egységes Oroszország

Címke: Egységes Oroszország

Putyin lánya a csúcsra tör?

Oroszország betegeskedő elnöke azt fontolgatja, hogy kisebbik lányát az Egységes Oroszország pártjának élére állítsa, és ezzel megalapozza politikai karrierjét.

Titkosszolgálati forrásokból származó értesülés szerint Putyinnal közölték az orvosai, hogy maximum három éve van hátra. Emiatt Oroszország elnöke készíti elő az utódlását. Ennek a programnak lenne a része az, hogy a 35 éves Katyerina Tyihonova, aki matematikus és szabad idejében eddig táncosnőként produkálta magát, ezentúl a parlamenti élet egyik meghatározó figurája lenne Oroszországban. Az Egységes Oroszország párt Putyin mozgalma, amely a politikai hátteret biztosítja számára Moszkvában. A valódi hatalom persze nem itt van hanem a Védelmi Tanácsban, melynek elnöke maga Putyin.

Tyihonova politikai karrierje

A titkosszolgálati forrás szerint Putyin kisebbik lányának politikai karrierje már tavaly is felmerült, de akkor “nem kapott megfelelő támogatást.” Most viszont állítólag igen. A külföldi hírszerző szolgálatok között egyetértés van abban, hogy amennyiben Putyin meghalna vagy olyan állapotba kerülne, hogy képtelen lenne folytatni a kormányzást, akkor utóda Nyikolaj Patrusev tábornok, a Védelmi Tanács titkára lenne. Ő Putyinnal együtt a KGB-ben futott be karriert Szentpéterváron, melyet a szovjet időkben Leningrádnak hívtak. Putyin Patrusevnek adta át az FSZB irányítását amikor Oroszország kormányfője majd elnöke lett. Patrusev fia, a 44 éves Dmitrij is komoly hatalmi tényező lett. Jelenleg ő Oroszország agrárminisztere.

Putyin lánya aligha lehet utód egy olyan hatalmi szervezetben, amelyet a titkosszolgálat tábornokai irányítanak, de politikai hátteret biztosíthat a Putyin utáni rendszernek mint az átmenet arca. Putyin lánya nemrég plasztikai műtéten járt Münchenben. Különben érzelmi szálak is kötik őt a bajor fővároshoz. Szeretője, az 52 éves Igor Zelenszkij a legutóbbi időkig a bajor állami balettegyüttes vezetője volt.

Az ukrajnai háború végzetes lehet Putyin hatalmára

Évekig is elhúzódhatnak a harcok Ukrajnában – jelentette ki egy nyugalmazott vezérezredes, aki jelenleg Duma képviselő. Vlagyimir Samanov tudhatja, hogy miről beszél, mert a csecsenföldi háborúk idején ő volt az orosz ejtőernyősök parancsnoka. Ekkor nevezték el “Csecsenföld mészárosának”, mert az orosz elit alakulatok hihetetlen brutalitással állították helyre a rendet a muzulmán autonóm köztársaságban, amely szembeszállt Moszkvával.

A hadsereg soraiban mind többen elégedetlenek Putyin ukrajnai háborújának menetével. Eddig már tíz orosz generális veszítette életét Ukrajnában miközben az orosz hadsereg kevés értékelhető eredményt ért el. A hadsereg nincs képviselve a Védelmi Tanácsban, ahol Sojgu hadügyminiszter üldögél. Ő Putyin egykori KGB-s cimborája, akinek az volt a feladata, hogy figyelje a tisztikart: elég lojális-e Putyinhoz?

A „magyar modell” működhetett Moszkvában

Mandátumainak egyharmadát elvesztette Putyin pártja Moszkvában, de a jelek szerint a „magyar modellt” választották. A kormánypárt „függetlenként” indította jelöltjeit, az ellenzék koordináltan a legerősebb támogatását kérte. A számok alapján Putyin simán hozta országosan az önkormányzati választást.

Végleges adatok még nincsenek, de az eddigi számok alapján Vlagyimir Putyin Egységes Oroszország (JeR) pártja valószínűleg mind a 16 most megrendezett oroszországi kormányzóválasztást megnyerte. A nem hivatalos eredmény szerint a moszkvai képviselő-testületben azonban a kormányerőnek csak mandátumai mintegy harmadát elveszítve sikerült megőriznie többségét. Jól látható a tendencia: Putyin népszerűsége lefelé tart országszerte.

A moszkvai városi dumában a Reuters jelentése szerint képviselői helyeinek egyharmadát elvesztette a JeR. Öt éve 28 helyet szerzett saját nevében, további tízet támogatott függetlenekkel. Most a 45-ből valószínűleg 26 helye lesz a JeR-nek.

Mintha minket másolnának

A brit hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy működött az Alekszej Navalnij vezette ellenzék taktikája. Azt javasolták híveiknek, hogy azokra a jelöltekre szavazzanak, akik képesnek látszanak legyőzni a JeR embereit. Akik nem is voltak olyan könnyen azonosíthatók, mert a kormánypárt jelöltjei színleg „függetlenként” indultak Moszkvában.

A JeR helyzetét erősíti azonban a Kommunista Párt és a Tisztességes Oroszország, amelyek Putyin szövetségeseinek tekinthetők. Előbbi 5 helyett valószínűleg 13, utóbbi három helyet kaphat. Három képviselője lehet a Liberális Jabloko pártnak.

Az eredmény annak tükrében azért figyelemre méltó, hogy

Putyin nem válogatott a módszerekben, hogy lehetetlenné tegye ellenzéke indulását és szereplését.

A választási bizottságok sorra zárták ki a jelölteket, letartóztatások és börtönbe zárások kísérték a hetek óta tartó tüntetéssorozatot.

A kormányzóválasztások győztesei közül hárman teljes jogkörrel, tízen pedig ideiglenes ügyvivőként az általuk elnyert tisztséget eddig is betöltötték. A szavazatok 89,61 százalékának megszerzésével a Bajkálontúli területet irányító Alekszandr Oszipov aratta a legnagyobb győzelmet, a leggyengébben pedig a távol-keleti Szahalinon Valerij Limarenko szerepelt 56,15 százalékkal. A nyertesek között van a Szentpétervárt eddig kinevezettként kormányzó Alekszandr Beglov is, aki függetlenként, de az Egységes Oroszország támogatásával állt rajthoz.

Az oroszországi választások keretében 16 régió vezetőjéről, 13 regionális törvényhozás képviselőiről, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőiről és 3 ilyen központ vezetőjéről döntöttek. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartottak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeztek.

Választottak Oroszországban

0

Az előzetes adatok szerint Oroszországban mind a 16 kormányzóválasztást az Egységes Oroszország párt jelöltje nyerte meg vasárnap, a hatalom pártja ugyanakkor a főváros, Moszkva több kerületében is elveszthette többségét az önkormányzati képviselőtanácsban. A végleges eredményeket várhatóan kedden teszik közzé.

Az ellenzéki liberális Jabloko párt hétfőn közölte, hogy Moszkvában a mintegy 1500 helyi képviselő mandátumból 180-at sikerült elnyernie, és 125 kerületi képviselőtanács közül hétben többségbe került. Ennek elsősorban a jövő évi polgármester-választás szempontjából van jelentősége, mert egy 2012-ben bevezetett szabályozás értelmében a jelölteknek át kell menniük a „helyhatósági szűrőn”, vagyis az indulásukhoz össze kell gyűjteniük 110 képviselői aláírást – emlékeztet az MTI moszkvai tudósítása.

Elemzők szerint a helyi szinten elért moszkvai ellenzéki siker a Kremlt nem igazán nyugtalanítja.

A részvételi arány szakértők szerint megfelel a helyi választások „régiós átlagának”, amíg a fővárostól mintegy félezer kilométerre keletre fekvő Mordvin Köztársaságban a nem végleges adatok szerint a szavazásra jogosult polgárok 71 százaléka adta le voksát, addig Moszkvában csak 14-15 százalék élt választójogával.

Időközi is volt

A szövetségi parlament alsóházában megtartott két időközi választás közül az egyiken szintén az Egységes Oroszország jelöltje, Szergej Jahnyuk vezet, és valószínűleg megszerzi a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) élére kinevezett volt házelnök, Szergej Nariskin mandátumát. A másik körzetben, ahol a kormánypárt nem állított jelöltet, a jelek szerint a liberális demokrata Borisz Pajkin győzött.

A Központi Választási Bizottság és az orosz belügyminisztérium szerint sehol sem történt olyan jelentős szabálysértés, amely a végeredményt befolyásolhatta volna. Országosan több száz szabálysértésről érkezett bejelentés.

Oroszország 85 régiójából 82-ben tartottak vasárnap helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztást, az 5800 – különböző szintű – voksolás keretében 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzdött meg. A választók 16 kormányzó személyéről és hat regionális törvényhozás összetételéről dönthettek, Moszkvában pedig több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa dől el. A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület versengett egymással.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK