Kezdőlap Címkék DNP

Címke: DNP

Ez volt ma – 2017. november 21.

0

Mi a Kremlnek dolgozunk

Az RT adása a UPC kínálatában
Fotó: FüHü

Bekerült az RT nevű, angol nyelven sugárzó orosz csatorna a UPC kábeltévés csomagjába. A hírrel önmagában nem lenne érdemes sokat foglalkozni, azonban az RT nem egy egyszerű hírcsatorna. Sőt, valójában egyáltalán nem az: sokkal inkább az orosz kormány által pénzelt propagandaeszköz, amely rendszeresen álhíreket terjeszt.

A Buzzfeednek a csatorna több egykori alkalmazottja azt mondta, hogy már az első munkanapjukon rá kellett jönniük: amit csinálnak, az nem újságírás, hanem propaganda. Például az adásoknak két szerkesztője volt: egy angol anyanyelvű, jellemzően egy brit, aki átvette a szöveget, de egy orosz is, aki az alapján nézte át az anyagokat, hogy illeszkednek-e a csatorna irányvonalához.

Az RT éves költségvetése már két éve is több mint 300 millió dollár volt. Volt olyan (egyébként magyar származású) bemondójuk is, aki élő adásban mondott fel

Saját magát az RT független, alternatív forrásnak nevezi. Ugyanakkor az Európai Parlament sem tekinti független hírcsatornának: egy tavaly novemberben elfogadott határozatban meg is nevezik, mint az orosz kormány által használt propagandaeszközök egyikét.

A Fidesz kormány saját szavazóinak is hazudik

wikimedia

Hazaárulás alapos gyanúja miatt feljelentést tesz az eddig ismeretlen Demokratikus Nemzeti Néppárt (DNP) több európai uniós képviselő ellen. Az ügyészséghez forduló törpepárt szerint Szanyi Tibor, (MSZP), Niedermüller Péter (DK), Molnár Csaba (DK), valamint Jávor Benedek (Párbeszéd) „bűne” az, hogy az Európai Parlamentben éltek szavazati jogukkal, elfogadtak egy javaslatot, amely kapcsolatba hozható a kötelező elosztási kvótával. Érdekes módon a DNP nem kezdeményezett eljárást azok ellen a Fideszes képviselők ellen, akik ugyancsak megszavazták a migrációt érintő előterjesztést.

A Független Hírügynökségnek nyilatkozó Molnár Csaba, a Demokrata Koalíció képviselője szerint nem lenne meglepő, ha a feljelentést tevő kispárt, a DNP a Fidesz zsoldjában állna. Közölte: Magyarországon az igazságszolgáltatás jelentős része már a Fidesz kezében van, de bíróságok nagy része még őrzi a függetlenségét. Nyilván, azért nem a kormányzó pártok jöttek elő ezzel az iszonyatos blődséggel, mert ennek nagy bukás lesz a vége. Inkább felbéreltek erre valami kamupártot. De ez most mindegy.

„Úgy szavaztam, ahogy a magyarok kétharmada tőlem kérte. Én biztosan nem árultam el, sőt, én képviseltem a hazát.”

Kíváncsiskodik az LMP

Szél Bernadett. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az LMP közérdekű adatigénylést nyújt be, hogy megtudja, miről tárgyalt Orbán Viktor főtanácsadója, Megyesy Jenő és Donald Trump amerikai elnök munkatársa, Carter Page tavaly szeptemberben Budapesten. A megbeszélésről készült hivatalos feljegyzést szeretné megkapni az ellenzéki párt. Page, mint a republikánus elnök egykori kampánystábjának tagja, érintett lehet abban az amerikai hírszerzési vizsgálatban, amely a Trump-kampány és Oroszország közötti esetleges összejátszást vizsgálja.

Szél Bernadett a párt miniszterelnök-jelöltje pedig a nemzetbiztonsági bizottságon kéri napirendre venni az ügy kivizsgálását.

 

Csernobil óta sem változott semmi?

Atomenergia-ellenes tüntetés Lausanne-ban a csernobili atomkatasztrófa 30. évfordulóján. (MTI/EPA/Cyril Zingaro)

A helyzet 30 éve, Csernobil óta nem változott. Az orosz atomtechnológia nem biztonságos, egy nukleáris balesetre pedig a Roszatom első reakciója nem a kockázat csökkentése, az esetleg veszélybe került emberéletek megóvása, hanem a felelősséget elhárítani próbáló hazudozás. Erre figyelmeztet a Demokratikus Koalíció közleménye, amelyet annak apropóján adtak ki, hogy bebizonyosodott: hazugság volt a Roszatom közleménye, mely szerint az orosz légkörben csak Szentpétervár környékén találtak egy kevés radioaktív ruténium-106 izotópot.Az oroszok először tagadtak, majd a Roszgidromet végül elismerte, hogy először és legnagyobb koncentrációban két dél-oroszországi ponton észlelték a ruténium-106 –ot, mindkettő 100 kilométernél közelebb van a Roszatom Majak nevű üzeméhez.

Lengyelország és Románia is Patriot rakétákat vásárol Amerikától

Mihai Fifor román hadügyminiszter a szenátus védelmi bizottsága előtt elmondta: Románia 3,9 milliárd dollár értékben vásárol Patriot rakétákat az Egyesült Államoktól 2019-ben. A rakétákat 2020-ban állíthatják rendszerbe Romániában. A hadügyminiszter az orosz fenyegetéssel indokolta meg a 3,9 milliárd dollár értékű fegyvervásárlást.

Varsó nemrég jelentette be, hogy 10,5 milliárd dollárért vásárol rakétavédelmi rendszert az USA-tólWashington számára pedig két ország fontos térségünkben: Lengyelország és Románia.

Putyin Asszaddal találkozott Szocsiban

Bassár el-Aszad szíriai elnök (MTI/EPA/SANA)

Vlagyimir Putyin orosz elnök a dél-oroszországi Szocsiban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, akivel megvitatta a háború utáni politikai rendezés aktuális kérdéseit – közölte a Kreml. Putyin a találkozóról szóló beszámoló szerint a szíriai kormányerők terrorizmus elleni harcban elért sikereit méltatta (Oroszország a több mint hat éve tartó háborúban Aszad elnököt támogatja Szíriában). Az orosz elnök szerint a katonai szakaszról most már át kell térni a politikai rendezésre, és korábban ugyanerről adott ki közleményt Putyin és Trump az ázsiai és csendes-óceáni vezetők csúcsértekezletén Vietnamban. Putyin jelezte, hogy miután beszélt Aszad elnökkel Szocsiban, felhívja Trumpot, hogy ismét egyeztessen vele a Közel-Keletről.

Gyerekszegénység: Magyarország hátulról a negyedik

Elkeserítő adatokat mutat az Eurostat legfrissebb gyermekszegénységi statisztikája. Több mint félmillió, azaz minden harmadik magyar gyerek szegénységben él, vagy fenyegeti a szegénységbe süllyedés. Az Európai Unióban továbbra is hazánkban az egyik legmagasabb a gyermekszegénység.

Az egyszülős családokban nevelkedő gyermekek 66 százaléka él szegénységben. Ezzel a most megjelent 2016-os adatok szerint 27 tagállam közül a 4. legrosszabb helyet foglalja el Magyarország. Csak Romániában, Bulgáriában és a válság sújtotta Görögországban rosszabb a helyzet (Írországra nem publikáltak adatot).  S bár a szegénységben élők aránya a világgazdasági válság időszakához képest valamelyest csökkent nálunk is, az országok rangsorában elfoglalt 4. hely változatlansága arra utal, hogy ez elsősorban a világgazdasági környezet javulására vezethető vissza.

Gyengén teljesítenek a magyar diákok

Ungvár. Simon-Árpa Zsuzsanna magyar nyelvórát tart a 9.a osztály tanulóinak az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvû Középiskolában.
MTI Fotó: Nemes János

Az együttműködő probléma-megoldásban is roppant lesújtó képet fest a hazai diákok teljesítményéről a PISA-teszt új felmérése. A térség legtöbb országa megelőz minket. Az OECD-országokban a gyerekek 7,9 százaléka csúcsteljesítményű, Magyarországon 8,7 százalék a leggyengébbek közé tartozik.

Átlag alatti a magyar diákok teljesítménye az úgynevezett együttműködő problémamegoldás terén – derül ki az iskolások képességeit összegző nemzetközi program (PISA) 2015-ös felméréséből, amelynek kedden tette közzé újabb kötetét az OECD.

Mint ismeretes, a 2015-ös teszten matematikából, szövegértésből és természettudományos kompetenciákból is sokkal gyengébben teljesítettek a magyar diákok, mint 2012-ben.

Válogasson a Budapesti Tavaszi fesztivál programjai közül!

Fotó: BTF

Közzétették a Budapesti tavaszi fesztivál programját. Közel 40 helyszínen, több mint 150 program várja az érdeklődőket 2018. március 30-tól április 22-ig  a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A kulturális tavasz jövőre is a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján kezdődik, és három héten át tart majd. Már most lehet válogatni a programok közül.

 

Váratlanul lemondott a zimbabwei elnök

Lemondott Robert Mugabe zimbabwei elnök, ezt a parlament elnöke, Jacob Mudenda-ra jelentette be. A bejelentés meglepő volt, mivel a képviselők éppen arról tárgyaltak, hogyan tudják megfosztani a hatalmától a 93 éves elnököt. Korábban Mugabe azt jelezte, hogy nem hajlandó lemondani, annak ellenére sem, hogy a hadsereg fellépett ellene, emberek tízezrei az utcákon követelték a távozását, s pártja is leváltotta a Zanu-PF éléről.

Több mint ötven halott egy nigériai merényletben

Felrobbantotta magát egy tinédzser fiú kedden egy nigériai mecsetben a reggeli ima ideje alatt, a halálos áldozatok száma ötvennél is több. Valószínűleg a Boko Haram áll a merénylet mögött, amely az északkelet-nigériai Mubi város mecsetében történt. Több mint negyvenen a helyszínen meghaltak, és rengetegen szenvedtek életveszélyes sérülést, a halálos áldozatok száma pedig a legfrissebb jelentések szerint már több mint ötven. A sebesültekről egyelőre nincs információ.

 

A Fidesz kormány saját szavazóinak is hazudik

Hazaárulás alapos gyanúja miatt feljelentést tesz az eddig ismeretlen Demokratikus Nemzeti Néppárt (DNP) több európai uniós képviselő ellen. Az ügyészséghez forduló törpepárt szerint Szanyi Tibor, (MSZP), Niedermüller Péter (DK), Molnár Csaba (DK), valamint Jávor Benedek (Párbeszéd) „bűne” az, hogy az Európai Parlamentben éltek szavazati jogukkal, elfogadtak egy javaslatot, amely kapcsolatba hozható a kötelező elosztási kvótával. Érdekes módon a DNP nem kezdeményezett eljárást azok ellen a Fideszes képviselők ellen, akik ugyancsak megszavazták a migrációt érintő előterjesztést. A Független Hírügynökségnek nyilatkozó Molnár Csaba, a Demokrata Koalíció képviselője szerint nem lenne meglepő, ha a feljelentést tevő kispárt, a DNP a Fidesz zsoldjában állna.

 

Mit szól ahhoz, hogy önt, és valamennyi ellenzéki uniós képviselőt hazaárulás miatt feljelentette egy eddig teljesen ismeretlen kispárt, ugyanis pár napja önök valamennyien megszavaztak egy uniós javaslatot?

Boldogan lennék az ügy vádlottja, hisz a közelmúltban készült Euro barométeres kutatás szerint a magyar választópolgárok kétharmada azt szeretné, ha a migrációs költségeket az európai intézmények fizetnék, s nem pedig a magyar költségvetés. Mi pont ezt a javaslatot támogattuk. Az általunk megszavazott tervezet értelmében rövidesen meg is kezdődhet a terhek átvállalásának folyamata az unió által. Ezt akartuk, ezt támogattuk. Szerintem nehéz úgy hazaárulónak lenni, ha az emberek kétharmadának véleményét képviseljük, fogadtatjuk el.

Tehát kimondható az, hogy az a tervezett korrekciós mechanizmus, amely a menekültek későbbi elosztását hivatott szolgálni, az nem tekinthető kötelező kvótának?

Nem a kötelező kvóta, semmi köze nincs hozzá. De még csak ahhoz sincs, amit a Fidesz felső korlát nélküli kvótának nevez. Sem tartalmilag, sem formailag nincs ehhez köze.  Ugyanis semmilyen döntés nem született, mindössze azt fogadta el az európai parlament, hogy a témáról kezdődjenek tárgyalások a tagállami kormányokkal. Tehát mindössze egy folyamatot elindító határozat született, a végső döntést – mint az unióban minden döntést – az Európai Parlament, illetve az Európai Tanács, vagyis az európai állam és kormányfők mondják ki.

Vagyis az elvetemült kormányzati propagandával szemben nem létezik „Brüsszel”, de még „Európai Bizottság” sem, amivel Orbán aljas módon fenyegeti a magyarokat. Ezzel szemben az európai jog úgy születik, hogy arról mindene esetben szavaznak a tagállamok is. Orbánnak mindenhol lehetősége van elmondani a véleményét, képviselni az álláspontját és szavazni is.

Ön azt mondja, hogy nincs döntés a felső korlát nélküli kvótáról sem. Itthon a kormánypárti propaganda viszont azt dübörgi, hogy az európai parlament elfogadta a „kötelező kvótát”. Mi ebből az igaz?

Egyetlen szó, egyetlen betűnyi igazság sincs benne. Migrációs ügyben a Fidesz folyamatosan hazudik. A kormányzó pártok taktikája szerint Brüsszel és Strasbourg, vagyis általában az európai intézmények jó messze vannak, ezért aztán könnyű a saját szavazókat félrevezetni. Ugye emlékeznek rá, hogy Orbán Viktor az elmúlt év második felében népszavazást kezdeményezett a kötelező kvóták ellen, de még az év első felében, az Európa Tanács ülésén megszavazta a kötelező kvótákat. Egészen elképesztő, hisz Brüsszelben megszavazta, majd hónapokon keresztül megpróbálta azt tagadni. Persze szembesítettük az igazsággal, az Európa Tanács elnöke, Donald Tusk kérésemre írásban megerősítette, hogy egyhangú döntés született, vagyis a tanácsban Orbán Viktor is megszavazta a kötelező kvótákat. Itthon persze a kormánysajtó hónapokig tagadta, hogy a miniszterelnök voksával fogadták el. Amikor ennek bizonyítékát megszereztem akkor elhallgattak, most is ezt történik. Gondoljunk bele, mennyire arcátlan dolog: a Fidesz itthon népszavazást kezdeményezett az ellen, amit az unióban Orbán Viktor támogatott!  Ebből az következik, hogy a mai kormány mindenben hazudik, minden áron megpróbál bennünket átverni, leginkább saját híveit vezeti az orránál fogva. Orbán valójában egy igazi kis politikai törpe. Itthon veri a mellét, nagyfiúnak mutatja magát, Brüsszelben pedig igazi kis senkiként csúszik-mászik a többiek előtt. Mindig ezt csinálja.

Ön azt mondja, hogy mindössze egy folyamatot elindító határozat született, szó sincs újabb migrációs döntésről. Ha így van, akkor elvileg a Fidesz képviselői is megszavazhatták a javaslatot. Ez történt?

Nézze, az Európai Parlament nagyon nagy többséggel fogadta el az eljárást megindító határozatot. A bal- és a jobboldali frakciók között teljes volt az egyetértés. A mérsékelt pártok, köztük a kereszténydemokraták, a szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek megszavazták. A javaslat ellen csak a szélsőjobboldal, tehát a nácik szavaztak, és velük tartottak a magyar Fidesz képviselők. Néhányan talán közülük is támogatta az előterjesztést, de gondolom véletlenül.

A strasbourgi döntés mennyire van összhangban az uniós joganyaggal, illetve a Genfi menekültügyi egyezménnyel?

Nézze az a határozat, ami egyetlen mondatból áll: „kezdjük el tárgyalni a tanáccsal”, az nem sérthet egyetlen egyezményt sem. Tudja, az a probléma, hogy ezt az egész cáfolatot csak nagyon bonyolultan lehet elmagyarázni, ezért nehéz követni, miközben a Fidesznek elég azt az ordenáré hazugságot harsogni, hogy „megszavazták a kötelező kvótát”. Mondanak egy könnyen érthető hazugságot, amit nekem muszáj cáfolnom a bonyolult igazsággal. Ezzel élnek vissza.

Visszatérve a feljelentésre, amely önöket hazaárulásért akarja az igazságszolgáltatás kezére adni.  Ön szerint mennyire vehető ez komolyan?

Az igazság az, hogy az engem állítólag feljelentő párt nevét soha életemben nem hallottam. Egy dolgot viszont tudok. Van ma Magyarországon egy legfőbb ügyész, Polt Péternek hívják, akinek kétféle dolga van. Egyrészt koncepciós pereket indítani az ellenzéki politikusokkal szemben, másrészt elfedni a kormánypárti politikusok valódi bűncselekményeit.

Egyébként az uniós parlament gyakorlatában előfordult már, hogy valakit azért állítottak nemzeti bíróság elé, mert képviselőként élt a szavazati jogával?

Ne vicceljen már uram! Ez elő nem fordulhat. De egy pillanatig nem csodálkoznék, ha Magyarországon Polt Péter, Orbán Viktor szolgálatában megpróbálna eljárást indítani ellenünk. És nagyon büszke lennék, ha ez megtörténne. Képviseltem a magyar emberek kétharmadának a véleményét, és ha engem ezért meg akarnak támadni, akkor boldog leszek.

Az viszont igaz, hogy önöket nem a Fidesz jelentette fel, hanem egy törpepárt, amelynek létezéséről eddig kevesen tudtak. Viszont ön a Fidesz bosszújáról beszél, gondolja, hogy a feljelentő párt mögött a Fidesz van, csak nem merték vállalni, hogy több uniós magyar képviselőt feljelentenek?

Tudja, a Fidesz környékén annyi kamupárt, annyi álcivil egyesület, van, hogy egyáltalán nem csodálkoznék, ha a bennünket hazaárulásért feljelentő párt is a Fidesz zsoldjában működne.

A Fidesz úgy szokta csinálni, hogy minden hazugságuk rejt egy pici igazságot, de a mostani gyakorlatuk eltér ettől, mert ebben az állításban egy morzsa igazság sincsen. Amikor azt állítják, hogy döntöttük kötelező kvótáról felső korlát nélküli kvótáról abban a mondatban szemernyi igazság sincs. A Fidesz hazugságainak nincsenek már korlátai ebben az országban. Egy olyan országban, ahol a társadalomnak még működik az immunrendszere a hazugságokkal szemben ott Orbán Viktort első nap kiröhögnék, a második nap leváltanák. Ez persze nem történt meg Magyarország.

Képviselő úr, tudja, hogy ha hazaárulásért büntetnék önöket, annak 15-20 év börtön a büntethetősége?

Magyarországon az igazságszolgáltatás jelentős része már a Fidesz kezében van, de bíróságok nagy része még őrzi a függetlenségét. Nyilván, azért nem a kormányzó pártok jöttek elő ezzel az iszonyatos blődséggel, mert ennek nagy bukás lesz a vége. Inkább felbéreltek erre valami kamupártot. De ez most mindegy. Úgy szavaztam, ahogy a magyarok kétharmada tőlem kérte. Én biztosan nem árultam el, sőt, én képviseltem a hazát.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK