Kezdőlap Címkék Despacito

Címke: Despacito

Ezekre kerestünk rá legtöbbször a Google-ban az idén

0

Elkészítette szokásos összeállítását a Google arról, hogy milyen témákra kerestek rá a legtöbbször az internetezők az elmúlt évekhez képest idén. Többek között a bitcoin, az Irma hurrikán és Harry herceg menyasszonya érdekelte 2017-ben a világot.

A 2017-es legfelkapottabb keresőszavak listáját az Irma hurrikán vezeti, amely majdnem a 2005-ös Katrina hurrikánhoz hasonló pusztítást végzett Amerikában, szeptember elején. A második és a harmadik helyen a két idén megjelent iPhone-t találjuk. Az iPhone 7 szeptemberben, a tizedik évfordulóról megemlékező X pedig novemberben jött ki. Természetesen a szexuális zaklatási botrányok is sok Google-keresést generáltak, így került az amerikai tévés műsorvezető, Matt Lauer a 4. helyre a listán. November végén derült ki, hogy Lauert felfüggesztette az NBC, mivel egyik kolléganője arról számolt be, hogy a műsorvezető szexuálisan zaklatta a 2014-es téli olimpia idején, Szocsiban, majd utána New Yorkban is. A következő napokban több másik vád is érkezett Lauer ellen. Az ötödik helyre a színésznő Meghan Markle került, aki a brit királyi sarj, Harry herceg menyasszonya: az eljegyzést november 27-én jelentették be.

Emberek

Ha csak a személyek toplistáját nézzük, akkor egyértelmű, hogy a szexuális zaklatási botrányok miatt alakultak így a keresések. Lauer mellett Harvey Weinstein és Kevin Spacey is bekerült a top 5-be. A nagyhatalmú producer, Weinstein ügyei voltak azok, amelyek az egész botrányt kirobbantották októberben, majd a Spacey elleni vádak kavartak hatalmas botrányt. A második helyen természetesen Meghan Markle áll.

A kép forrása: Flickr

Hírek

A globális hírek kategóriájában a listát szintén Irma vezeti, utána következik a legfontosabb digitális fizetőeszköz, a bitcoin, amely hatalmas árfolyamváltozásokat élt meg az idén. A decemberi meredek emelkedés után pár napja mélyrepülésbe kezdett a bitcoin, amelyet sok bizonytalanság övez. Egyesek hatalmas üzletet és a jövő fizetőeszközét látják benne, míg mások szerint jelentősen túlértékelt a digitális valuták jelentősége. A harmadik helyre az egész világot megrázó október 1-jei Las Vegas-i lövöldözés került, amelyben 58 ember halt meg, és több mint ötszázan megsérültek. A top 5-be még a nukleáris programjával a világot rettegésben tartó Észak-Korea, és az idén Amerikából látható teljes napfogyatkozás került be.

Filmek, sorozatok

A filmes toplistát a Google keresések tekintetében egyértelműen a szuperhősmozik dominálják: a Wonder Woman, a Logan és Az Igazság Ligája is benne van a top 5-ben, igaz, az első helyre a Stephen King regényéből készült bohócos horror, az Az került. A tévéműsoroknál a Stranger Things című, a 80-as években játszódó sci-fi/horror/drámasozat került, de a Trónok harca is benne van természetesen az első ötben.

Slágerek

Itt nincs meglepetés: a listát a Despacito vezeti, ami minden szempontból az év legnagyobb slágere lett – jelenleg több mint 4,5 milliárd megtekintésnél jár a YouTube-on, ezzel a valaha volt legnézettebb anyag a videómegosztón. A második és harmadik helyen Ed Sheeran két dalát, a Shape of You-t és a Perfectet találjuk. A top 5-be még Camila Cabello Havana és Taylor Swift Look what You Made Me Do című slágere került be.

Hogyan kell…

Ebben a listában találjuk a legtöbb érdekességet, és talán a legmeglepőbbeket. Itt gyűjti a Google a “how to” kifejezéssel indított kereséseket: tehát amikor az emberek megpróbálják kideríteni valamiről, hogy hogyan készül. Az első helyen a listán a slime áll, amit magyarra nehéz lefordítani. Gyakorlatilag egyfajta gyurmaszerű, csak annál lágyabb állagú, általában színes dologról van szó, amelynek előállítására számtalan recept található a YouTube-on. Igazából nem való semmire, de a gyerekek és a felnőttek is előszeretettel játszanak vele, illetve készítenek belőle különböző dolgokat. A második helyre a napfogyatkozáshoz használatos szemüvegek előállítása került, de a bitcoin-láz is megjelenik ebben a listában is. A harmadik legtöbbször arra keresett rá a Föld lakossága, hogy hogyan lehet bitcoint vásárolni. Utána a hogyan lehet nézni a Mayweather vs McGregor meccset (az év bokszmeccsének tartott mérkőzést), és a hogyan csináljunk fidget spinner-t (az év másik nagy játékőrülete a slime mellett) került.

Luis Fonsi koncertje a kötelező rossz volt a Despacito mellé

0

A Budapest Park is felült a Despacito-vonatra: elhozták a nyár, és talán az egész 2017-es év legnagyobb slágerének előadóját Magyarországra. Luis Fonsi koncertjére az elővételes jegyek pillanatok alatt elfogytak, és a kérdés már csak az volt, hogy mennyire lehet egy 4 perc 42 másodperces dallal kitölteni egy másfél órás koncertet.

Elspoilerezzük a választ: nagyon kevéssé, bár ez elsősorban nem Luis Fonsi hibája, akiről kiderült, hogy nagyon jó hangja van, és előadónak is profi, mégsem működött igazán a hétfő esti fiesta.

A Budapest Park kifejezetten úttörő dologra vállalkozott, hiszen Fonsi csak júliusban kezdte meg a Despacito sikere miatt életre hívott Love+Dance című turnéját, ráadásul mindössze néhány országban lép fel Európában, mielőtt Amerika felé venné az irányt. A Puerto Ricó-i énekes Spanyolországból érkezett hozzánk, ahol több mint egy tucat koncertet adott. Két portugál és egy olasz fellépés volt még a háta mögött, tehát mondhatjuk, hogy Budapesten ő is számára ismeretlen terepre merészkedett.

Valószínűleg a magyar rajongókat nem zavarta volna, ha Fonsi csak a Despacitót tolja végtelenítve, esetleg különböző verziókban, hiszen a budapesti Morrison’s klubban például sikeresen építettek erre egy egész bulit. De Luis Fonsi komoly zenei múlttal rendelkezik, így azzal nem volt gondja, hogy összeszedjen egy koncertnyi programot. Azzal viszont már inkább, hogy ezt hogyan rendezze össze, mivel számait a nézők nagy része úgysem ismeri. Így a leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy a setlist összeállításakor milyen stratégiát követtek Fonsiék.

Minden koncerten vannak ugyanis olyanok, akik csak a legnagyobb slágerek miatt jönnek, de Latin-Amerikán kívül Luis Fonsinak csak egy slágere van, a Despacito. Igaz, ez jelenleg a legnagyobb az egész világon. Csak januárban jelent meg, de

augusztus 4-én már nemcsak a legnézettebb videó lett a YouTube-on,

hanem azzal a lendülettel át is lépte a 3 milliárdos letöltést a videómegosztón, ami történelmi tett.

Előzenekarként többek között a punkból lett latinzenész, Csordás Tibi és a magyar youtube-ozók körében kifejezetten népszerű, milliós letöltéseket produkáló Horváth Tamás volt hivatott beizzítani a népet Fonsinak. Ez egyébként elég jól is sikerült, a közvetlenül Fonsi előtt fellépő Horváthnak rengetegen ismerték a közönségből a dalait, ráadásul nagyon élvezte, hogy egy világsztár előtt játszhat. Utána a Sláger TV latin válogatását élvezhette a közönség, míg elérkezett a negyed 9, mikor a program szerint Fonsinak a színpadra kellett volna lépnie.

Viszont erre még több mint húsz percet kellett várni, és már gyanús lett, hogy Fonsi a csúszást is arra használja, hogy kitöltse a koncertre szánt időkeretet. De nem így lett. Zenekarával lelkiismeretesen játszottak egészen 10 óráig, így tényleg majdnem másfél óráig színpadon voltak, bár maradandó nyomot valószínűleg ebből csak néhány perc hagyott az emberekben.

A közönség természetesen hatalmas ovációban tört ki, mikor Fonsi megjelent, de ahogy elmúlt a nagy találkozás varázsa, és elkészültek az énekesről a kötelező fotók, elég látványosan elkezdtek unatkozni az emberek. Fonsi ugyanis nem tette meg azt a szívességet, hogy a koncert elején bekezdjen a Despacitóval. Nagyjából a harmadik számig tartott a jelenlétéből fakadó lelkesedés, utána az emberek lassan rájöttek, hogy

annyira nem nagy buli egy olyan koncert, ahol egyáltalán nem ismerik az elhangzó számokat.

Luis Fonsi ebben a kritikus lélektani pillanatban végre megszólította a jelenlévőket. Elmondta, hogy milyen klassz dolog először játszania Magyarországon, de azt is leszögezte, hogy itt nem lesz ám egész estés Despacito. Arról beszélt, hogy valószínűleg a legtöbben nem ismerik az ő számait, pedig sok van neki, ezért itt a remek alkalom arra, hogy megismertesse magát a közönséggel. Hozzátette, hogy reméli, ezzel egy hosszú barátságot tud megalapozni a magyar rajongókkal, akik erre persze lelkes üdvrivalgással reagáltak, de kábé mindenre ugyanez volt a reakció, még arra is, amikor az énekes azt kérdezte, hogy ki tud spanyolul.

Luis Fonsi tehát tovább folytatta a közönség számára tök ismeretlen saját számai előadását, szépen variálva az akusztikus gitárral megtámogatott balladákat és a bulizósabb nótákat, amelyre négy táncosa lelkesen rázta vele együtt, illetve mögötte. De hiába volt minden, az emberek a Despacitóra vártak a pénzükért, aminek egyesek hangot is adtak: amikor Fonsi a kislányának írt lassú dalt énekelte, néhányan bele is fütyültek. Mások csak rezignáltan nyugtázták, hogy hát akkor megint nem a nagy sláger következik. Ráadásul az emberek sörért és pisilni is alig mertek elmenni, nehogy lemaradjanak a lényegről.

Fotó: Facebook

Ez így ment a koncert feléig, mikor Fonsi levonult egy időre a színpadról, és következett egy rövid instrumentális blokk, amelyből kiderült, hogy elég jó zenészek érkeztek vele. Az intermezzo után Fonsi és táncosai új színpadi öltözékben jelentek meg, és végre, negyven perc után elérkezett a nagy pillanat. Igaz, hogy

Fonsi olyan lassan kezdte el énekelni a Despacitót, hogy csak a legkeményebb rajongóknak esett le, hogy ez most az,

de szerencsére ők kevésbé tájékozott társaikat is figyelmeztették, hogy „most jön, most jön!”. És tényleg: Luis Fonsi élőben énekelte Budapesten a Despacitót, igaz, a számban közreműködő honfitársa, Daddy Yankee nélkül, aki egyébként nála jóval nagyobb névnek számít, és ezért az egy számért érthető módon nem csatlakozott a turnéhoz. A Despacito így is meghozta az eufóriát a közönségnek, amely egyébként igen vegyes életkori összetételt mutatott. Az ötvenen felüli pároktól az alsó tagozatos gyerekekig minden korosztály képviseltette magát, ami csak azért volt kicsit meglepő, mert Fonsi világslágere a szexről szól. Ha ez valakinek eddig, mondjuk nyelvismeret híján nem esett volna le, akkor nyilvánvalóvá válhatott a mozdulatokból, amelyeket Fonsi a táncoslányokkal közösen bemutatott a szám alatt.

A Despacito jelentette rövid, de annál nagyobb katarzis után Fonsi folytatta tovább az ismeretlen dalokkal, köztük egy újjal, aminek a címét sajnos nem tudjuk, de a setlist leginkább despacitós dala volt a Despacito után. Ezt érezhetően hálásabban is fogadta a közönség – már azok, akik nem szivárogtak el a csúcspont után. A legtöbben egyébként kitartottak, valószínűleg egy repetában reménykedve, ami a koncert vége felé egyre kínosabbá vált. Fonsi ugyanis többször is lement a színpadról, hogy visszatapsoltassa magát, a közönség pedig mindig rákezdte, hogy desz-pá-szító, de az énekes konokul ragaszkodott az előre összeállított setlisthez.

Vajon tudja, hogy erre senki sem kíváncsi? – kérdezte valaki ekkor a közönségben, és a válasz erre az, hogy igen, Luis Fonsi valószínűleg tisztában volt ezzel. Éppen ezért voltak tiszteletre méltóak az arra irányuló erőfeszítései, hogy ilyen alacsony elvárások mellett is normális koncertet adjon.

Csak a show végén ütött be nála a haknifaktor,

amikor előadott valami értelmezhetetlen feldolgozásegyveleget, és a legutolsó visszatapsolás után pedig nagy kegyesen újra elénekelte a Despacito rövidített verzióját. Így legalább a közönség jó érzésekkel távozhatott, de abban azért nem vagyunk biztosak, hogy gyakori vendég lesz nálunk Luis Fonsi, hacsak nem ír még néhány hasonló csodát.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK