Kezdőlap Címkék Anna frank

Címke: anna frank

A holland államvasutak kártérítést fizet az elhurcolt zsidók hozzátartozóinak

0

Ezt jelentette be a Nederlandse Spoorvegen elnöke a közszolgálati televízióban Hollandiában. Erről komoly vita bontakozott ki az elmúlt időszakban, mert az Ajax Amsterdam klub egyik masszőrje beperelte az államvasutakat amiatt, hogy hasznot húztak a zsidók elhurcolásából a holokauszt idején. Salo Mullernek mind az édesapját mind az édesanyját Auschwitzban ölték meg a világháború idején.

Hollandia 140 ezer zsidó polgárából csak 30 ezer élte túl a holokausztot

A nácik 1940 májusában rohanták le Hollandiát. Az SS azonnal megkezdte a zsidók összegyűjtését és elszállítását a kelet-európai lágerekbe. Westerbork vasútállomása mellett volt a tranzit láger. 107 ezer fogoly zsidót gyűjtöttek itt össze majd Auschwitzba illetve Sobiborba szállították őket, ahol a döntő többségük meghalt.

Anna Frank volt a leghíresebb áldozat

A 14 éves Anna Frankot is ezen az úton szállították a haláltáborba. A lány naplója megrázta az egész világot, mert a zsidók üldözésének a hétköznapjait mutatta be egy civilizált országban, mely korábban a tolerancia mintaképének számított. Korábban sok spanyol és portugál zsidó menekült Hollandiába az inkvizíció elől. Ők is éppúgy az áldozatok közé kerültek éppúgy mint azok a német zsidók, akik a nácik elől Hollandiában próbáltak menedéket keresni.

Mi volt az államvasutak szerepe?

A nácikkal a holland állam kollaborált és ennek megfelelően az államvasutak készségesen biztosították a szerelvényeket a zsidók elhurcolására. A nácik játszották az úriembert és fizettek a szállítmányokért. Mai áron 2,5 millió eurót zsebelt be ezen a címen a vasút társaság. Ezért most a társaság elnöke bocsánatot kért és egyben megígérte az áldozatok hozzátartozói kárpótlást kapnak. Összeget nem közölt. Az egész botrány kirobbantója, az Ajax Amsterdam klub masszőrje elégedetten nyilatkozott mondván – oly sok év után az államvasút társaság végre elismerte a felelősségét, és ezzel tisztelgett a szülei emléke előtt, akiket a nácik Auschwitzban kivégeztek.

Németországra is átterjedt az antiszemita futballbotrány

0

Anna Frankot a Schalke 04 mezében fényképezték le és a közösségi oldalakon terjesztették a fotót.

A Bild bulvárlap szerint elképzelhető, hogy a vetélytárs focicsapat, a Borussia Dortmund egy neonáci ultrája készítette a képet.

Olaszországban a Lazio körül robbant ki hasonló botrány, amelynek szurkolói között sok a vállaltan fasiszta. Ott

13 ultrát ki is tiltottak a stadionból,

miután Anna Frankot az ősellenségnek számító Roma mezében ábrázolták.

Anna Frankot Hollandiában, a bujkálás alatt írt naplója tette világhírűvé, de a Gestapo elfogta és haláltáborban halt meg. Németországban most szupergyorsvonatot neveznek el róla: az országban szokás, hogy a vonatokat ismert emberekről nevezik el, mint például Albert Einsteinről és Karl Marxról.

Antiszemita botrány a Lazio körül

0

13 törzs szurkolót kitiltottak a Lazio stadionjából, mert antiszemita magatartásukkal szégyent hoztak a római klubra.

Mindez az Anna Frank ügy legújabb fordulata Itáliában, ahol nem csillapul a botrány amiatt, hogy a holocaust során meggyilkolt hollandiai zsidó lányt az ősellenség a Roma csapatának mezében plakátolták ki a Lazio szurkolói.

A fasizmus idején a Roma zsidó csapatnak számított éppúgy mint az Internazionale Milánóban.

Velük szemben állt a “nemzeti” Lazio és a Milan. Silvio Berlusconi egykori csapata. Amikor Olaszország leggazdagabb embere Itália miniszterelnöke volt, akkor Rómában a Lazio stadionjába járt ki, és ott fogadta futballrajongó vendégeit. A többi között Orbán Viktor miniszterelnököt …

De ez már a múlt. A törzsközönség fasiszta szimpátiái mindenki előtt köztudott voltak, és ez a stadionokban fajgyűlölő üvöltözésben csúcsosodott ki. Manapság a feketék és a migránsok a törzsközönség kedvenc ellenségei, de mint kiderült az antiszemitizmus is kísért a Lazio stadionban. A klub persze sietett bocsánatot kérni. Játékosai olyan mezben játszottak, melyen Anna Frank volt. Emlékére koszorút dobtak a Tiberisbe nem messze Róma központi zsinagógájától.

A klub vezetése megígérte: évente 200 fiatal szurkolót Auschwitzba küldenek, hogy a saját szemükkel láthassák: mit is jelentett a holocaust!

A Lazio törzsszurkolói már sokszor hozták kínos helyzetbe a csapatukat. Rengeteg büntetést kaptak már. A legkínosabb azonban nem ez hanem az, hogy a Lazio a futball pályán egyáltalán nem bizonyít. Többet írnak a Lazio-ról a fajgyűlölő és antiszemita kampányok miatt mint futball sikerek miatt. Azok ugyanis általában elmaradnak…

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK