Kezdőlap Címkék Alapérték

Címke: alapérték

Itt az új uniós média szabályozás, melyet Orbán nem vétózhatott meg

Az ideiglenes szabályozás ellen csakis a magyar diplomácia hadakozott, mindenki más egyetértett azzal, hogy a média szabadság az Európai Unió alapértékei közé tartozik.

Orbán Viktor inkább a putyini modellt követi az utóbbi időben: az újságíró fogyóeszköz, aki bírálja a rendszert az hazaáruló! Az új Szuverenitásvédelmi Hivatal már ennek a logikának az alapján jött létre, de egyelőre szoft változatban.

Az ellenzék ugyanis oly gyenge és olyannyira megvásárolható, hogy senki és semmi sem fenyegeti Orbán Viktor hatalmát, de aligha kétséges, hogyha a magyar miniszterelnök komoly fenyegetést érez, akkor nem riad vissza a keményebb fellépéstől sem.

Addig viszont a magyar médiában a fokozatosság és önkéntesség lenini elvét alkalmazzák: felvásárolják vagy megfélemlítik a sajtót, amely mindinkább abban jeleskedik, hogy elhallgatja az ország legfontosabb problémáit mint a kádári időkben. Természetesen akkor is voltak fórumok érdekes tartalmakkal, de ezekhez csak igen kevesen juthattak hozzá. Jó példa erre a Magyar Rádió Bagoly című műsora, mely olyan későn hangzott el amikor már csak igen kevesen maradtak ébren.

Így aztán senki sem kérdezi meg, hogy miből is szerzett 150 milliárdos plusz vagyont Mészáros Lőrinc abban az évben amikor a magyar lakosság döntő többségének az életszínvonala csökkent – még a kormány véleménye szerint is.

A felvásárlásra a legjobb példa a Népszava ügye. Orbán Viktor Hatvanpusztán az egykori nádori birtokon állapodott meg Puch Lászlóval, a szocialisták Simicskájával, hogy vegye meg és működtesse a Népszavát, az ellenzéki sajtó zászlóshajóját olyan feltételek között, melyeket Rogán Tóni, a magyar média és titkosszolgálat fura ura a számára előír. Így kaphatott lehetőséget Bokros Lajos arra, hogy pár nappal a 2022-es választások előtt kifejthesse a Népszavában: a választópolgárnak nem jár a rezsivédelem és a tizenharmadik havi nyugdíj! Orbán Viktor választási győzelme addig sem volt különösebben kérdéses, de az újabb kétharmadhoz minden bizonnyal hozzájárult az, hogy a Bokros csomag közutálatnak örvendő névadója ilyen népszerűtlen ötletekkel állt elő.

Közelharc a lengyel közmédiáért

Jaroslaw Kaczynski –  Orbán Viktor módszereit követve teljes mértékben a radikálisan jobboldali kormány szócsövévé  tette a közmédiát. Amint hatalomra került a liberális Tusk kormányzat, Varsóban megindult a reconquista, a közmédia visszafoglalása. A Tusk kormányzat ebben is élvezi Washington és Brüsszel támogatását.

“Szabad sajtó, szabad emberek”

– írta most X-en a lengyel kormány abból az alkalomból, hogy az uniós nagykövetek elfogadták az új médiaszabályozást.

A közelharc a közmédia irányításáért közben tovább folyik Varsóban, ahol a hatalom ávós módszerekkel szerezte meg az uralmat, és az új kormány ugyanilyen módszerekkel igyekszik azt visszaszerezni. A kulturális miniszter irányítja a kampányt, aki korábban belügyminiszter volt. Sienkiewicz, a híres író dédunokája korábban az állambiztonság tisztje volt – olvashatjuk a magyar kormánypárti sajtóban, ahol persze arról nemigen esik szó, hogy jelenleg hány titkosszolgálati tiszt irányítja a kormánypárti médiát Magyarországon.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK