Kezdőlap Címkék Airbnb

Címke: airbnb

A bérlőket is be akarja vonni a bizniszbe az Airbnb

Ne csak a tulaj, de a hosszútávú bérlő is kiadhassa lakását vagy házát – javasolja az Airbnb, amely aktívan lobbizik ilyen törvényért illetve önkormányzati döntésért.

“A törvények korábban a tulajdonosokra korlátozták a rövid távú ingatlan kiadás jogát” – nyilatkozta a cég alelnöke a CNN gazdasági rovatának. Theo Yedinsky emlékeztetett arra, hogy az Airbnb hőskora is így kezdődött: a két alapító atya, akiknek maguknak sem telt lakásra  San Franciscoban 2007-ben felfújható matracokon fogadtak vendégeket amikor a kaliforniai városban egy design konferenciát tartottak.

Az Airbnb elképzeléseit van ahol lelkesen fogadják, de sok a bírálat is mondván a szomszédok nemigen örülnek neki.

Virginia államban nagy sikert arattak, mert a kormányzó aláírta a törvényt, mely szerint a bérlők is fogadhatnak fizetővendégeket. Ez a törvény Virginia állam első fekete közgyűlési  elnökének szívügye volt.

New York City vezetői viszont úgy vélik, hogy az Airbnb miatt csökken az amúgy is szűkös lakáskínálat, emeli a bérleti díjakat, és a szomszédok sem boldogok igazán a jövés-ménes miatt.

A magas kamatlábak felborítják az ingatlan piacot

Sok fiatal az Egyesült Államokban nem álmodozhat önálló házról vagy lakásról, mert a magas jelzálog kamat akadályozza ezt. Jamie Dimon, a JP Morgan főnöke ugyanakkor azt jósolja, hogy a Federal Reserve Board kamatlába felmehet akár 8%-ra is az újrainduló infláció miatt.

Tovább nőnek emiatt a társadalmi különbségek is: a fehérek és a feketék között ma nagyobb a szakadék e téren mint tíz évvel ezelőtt.

Yedinsky, az Airbnb alelnöke ezért az új elképzelés szociális szempontját is hangsúlyozza: “ez lehetőség a városok szegényebb rétegei számára illetve a szegényebb településeknek, mert az Airbnb ott azt csinálhatja, amihez a legjobban ért: kiadja az ingatlanokat.”

Mi a heiyzet jelenleg San Franciscoban, ahol az Airbnb elindult?

Három éve indult egy Airbnb program a városban, amely lehetővé tette a bérlőknek, hogy lakásukban fizető vendégeket fogadjanak. Egy házaspár, amely a CNN gazdasági rovatának nyilatkozott, elmondta, hogy annak idején alacsony volt a lakbér a pandémia miatt, de most egyre csak nő, ezért kiadják lakásukat az Airbnb-n keresztül, hogy ki tudják gazdálkodni a megemelt lakbért. Az indiai házaspár évente legalább egyszer hazalátogat, és ebben az időszakban a lakás üresen áll. Ezt az időszakot használják ki arra, hogy az Airbnb-n keresztül kiadják, és ezzel egy kis pénzt keressenek. Ennek eredményeképp nem kell kiköltözniük a külvárosba a magas lakbér miatt, így a munkahelyhez közel lakhatnak továbbra is San Franciscoban.

Az indiai házaspárnak természetesen mindehhez engedélyt kellett kérnie és kapnia a ház tulajdonosától.

“A bérelt lakásunk kiadása az Airbnb-n keresztül számunkra igencsak jól működik”

– nyilatkozta az indiai házaspár a CNN gazdasági rovatának San Franciscoban.

Grafikonban a világ – Mi olcsóbb, az Airbnb vagy a  szálloda?

Napjainkban az utazás minden eddiginél olcsóbbá vált – köszönhetően sok tényezőnek, egyebek között a fapados légitársaságok terjedésének vagy a kocsi-megosztások által kínált lehetőségeknek. Az utazás egy jelentős költsége ugyanakkor a lakhatás. Ma már persze ott az Airbnb – kérdés, olcsóbb-e a végszámlája, mint a szállodáké.

 

A választ több világváros árainak az összehasonlításával igyekszik megadni a statista.com grafikonja.

Forrás: https://www.statista.com/chart/12655/is-airbnb-really-cheaper-than-a-hotel-room/

Megj.: A sárga oszlop a szállodák, a lila az airbnb szállások árát mutatja, alatta zárójelben a megtakarítás

Az adatok az Airnb piacot figyelő AirDNA honlapjáról vették a grafikon készítői. Ebből kiderül, hogy valóban jobban jár az az utazó, aki hotel helyett Airbnb szolgáltatást vesz igénybe – már magán a szálláson is sokat nyer, s akkor még nem is szóltunk arról, mennyit tud spórolni, ha az étkezését – de legalábbis annak nagy részét – a foglalt szálláson intézi el.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK