Bus nagykövet miatt búsul a külügy

1
1945
Favebook

Magyarország thaiföldi nagykövetét visszahívták, és már nincs is a külügy állományában – tudatták a HVG munkatársával. Azt viszont nem árulták el, hogy Bus Szilvesztert miért hivták vissza Bangkokból.

Bus nagykövetről a legutolsó hivatalos hír az volt, hogy megkapta a koronavírus fertőzést – lehet, hogy magától a külügyminisztertől. Szijjártó Péter egy délkelet-ázsiai út során kapta el a Covid-19 vírust, amellyel megfertőzhetett több embert is. A magyar külügyminiszter bocsánatot kért Kambodzsa külügyminiszterétől, aki lehet, hogy tőle kapta el a Covid-19 vírust.

De miért kellett visszahívni Bus Szilveszter nagykövetet, aki 30 éve állt a külügy szolgálatában tehát veteránnak számított a gyorsan cserélődő állományban. Volt nagykövet Delhiben és Dzsakartaban vagyis jól ismerte Ázsiát. Valószínűleg túlságosan is jól.

Thaiföldön, a nyilvánosházak a turisták legfőbb célpontjai közé tartoznak. Bus nagykövet a hírek szerint maga is itt keresett felüdülést a diplomáciai munka után.

Minderre az Információs hivatal figyelt fel. Az ő javaslatukra hivták vissza Bus Szilvesztert.

A kínos előzmény a Kaleta ügy

Magyarország perui nagykövetét nem a magyar hanem az amerikai titkosszolgálat buktatta le méghozzá egy világméretű pedofil botrány keretében. A nagykövetet leváltották, Budapesten feltételes börtönbüntetésre ítélték.

A Fidesz törvényjavaslatot készített elő a pedofil ügyek korábbinál szigorúbb elítélésére.

Egyúttal megbízták az Információs Hivatalt, hogy fokozottan figyeljék a magyar kolóniák erkölcsi életét.

A Szájer ügy komoly politikai veszteséget okozott

A Fidesz alapító tagjának, a magyar alkotmány szerzőjének brüsszeli erkölcs botránya komoly botrányt okozott a Fidesz szavazó táborában. Főként azért, mert a Fidesz vezérkarában mindenki tudott Szájer hajlamairól, és képmutató módon eltitkolta azt.

Szájer József a kilencvenes években Bécsben egy pedofil botrányba is belekeveredett, és csak az akkori magyar nagykövet asszony, Pataky Etelka jó kapcsolatainak köszönhette, hogy elkerülte a rendőrségi vizsgálatot, és az ezzel járó kínos sajtó visszhangot.

A választások előtt Orbán Viktor kiadta a jelszót: nem akarunk újabb Borkai ügyet!

Bus Szilveszter a hatalom szerencséjére Bangkokban lépte túl az erkölcsi határokat, így nem lett belőle botrány Magyarországon.

A képmutatás tehát folytatódhat, és az Információs hivatal egyik fő feladata épp az, hogy minden erkölcs botrányt megakadályozzon a magyar kolóniákon külföldön. Vagy, ha ez nem megy, akkor legalább sűrű ködfüggöny mögé rejtse azt, ahogy Szájer József esetében csaknem harminc évig sikerült.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .