Bécsi bukta – drága lett az ibizai kaland

0
1155
Sebastian Kurz. Forrás: Youtube

Megvonta a bizalmat az osztrák parlament Sebastian Kurztól. Annak ellenére, hogy az ÖVP magabiztosan megnyerte az EP-választást. Heinz-Christian Strache pártja így vett elégtételt az alkancellár bukásán.

Az egységes ellenzék megszavazta a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bizalmatlansági indítványát, mert melléje állt a még baloldalibb Jetz (Most) és a koalícióból kilépett Szabadságpárt (FPÖ). Ezután az államfő, a Zöld párti Alexander van der Bellen jelöli ki a szakértői kormányt és annak vezetőjét.

A történtek a koalíciót szétrobbantó ibizai videó következményei. Másfél hete került nyilvánosságra a 2017-es ibizai felvétel, amelyen Strache hosszas tárgyalásba bocsátkozik – sok ital elfogyasztása közepette – egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó fiatal nővel – akiről azóta kiderült, hogy egy bosnyák egyetemista -, hogy pénzmosásból származó 250 millió eurót fektetne be. Strache azt fejtegette, hogyan lehetne alapítványokon keresztül törvénytelenül támogatni az FPÖ-t.

Az akkori alkancellár azt is elmondta, hogy szeretné, ha az orosz (lett állampolgár) hölgy megbízója megvenné neki a legbefolyásosabb osztrák bulvárlapot, a Kronen Zeitungot, hogy olyan médiabirodalmat építhessen ki, mint Orbán Viktor nálunk. Mindezekért cserébe az akkori választások utánra állami megrendeléseket helyezett kilátásba.

Ezután Strache és az FPÖ főtitkára, aki szintén részt vett a találkozón, lemondott minden tisztségéről, Kurz pedig bejelentette, hogy szeptemberben előrehozott választások lesznek. Majd menesztette az FPÖ-s belügyminisztert, amire válaszul a szabadságpártiak kivonultak a kormányból. Ezzel Kurz kisebbségbe került.

Pedig az ÖVP magabiztosan megnyerte a tegnapi EP-választást, a szavazatok 35 százalékát kapták. Az SPÖ lett a második 23 százalékkal, a Szabadságpárt pedig sok szavazatot vesztve 17 százalékot ért el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .