Balatonfűzfői robbanás – cukor indította a detonációt

0
1093

A telepvezető a vegyipari végzettsége ellenére nem volt tisztában a nátrium-klorát tulajdonságaival. Például azzal sem, hogy éghető anyaggal együtt tilos tárolni, mert a legkisebb súrlódás hatására is robban.

A cég balatonfűzfői telephelyén nagyobb mennyiségben állítanak elő vegyi anyagokat, így többi közt a szennyvíztisztításhoz használatos vas-kloridot, amelynek gyártásához nátrium-klorát és – egyes típusához – cukor szükséges.

A telepvezető a vegyipari technikusi végzettsége és a rá irányadó foglalkozási szabályok ellenére

nem volt tisztában a nátrium-klorát tulajdonságaival,

így azzal, hogy éghető anyaggal együtt tárolni tilos, mert ezek keveredése esetén, kisebb súrlódás következtében is robbanás jöhet létre. A vádlott ezért nem tiltotta meg beosztottjainak, hogy a nátrium-klorátot a cukorral együtt tárolják, így 2016. december 22-én a raktárépületben a kristálycukor egy részét közvetlenül a nátrium-klorát mellé helyezték el.

Közzétette: Bernadett Viasz – 2016. december 30.

2016. december 30-án az egyik zsákból kiömlött körülbelül kétlapátnyi kristálycukor a nátrium-kloráttal összekeveredett, és 15 óra 47 perckor meggyulladt. Fél percen belül a helyiségben tárolt több mint 5 tonna nátrium-klorát és kristálycukor néhány másodpercnyi különbséggel

két hatalmas detonáció

közepette egyesült.

A robbanások és a tűz teljesen megsemmisítette a raktárt, a robbanás olyan erejű volt, hogy még a 60 méterre álló irodaépületben is több ajtót benyomott, és leszakította a mennyezeti lámpát.

A robbanás közelében hárman dolgoztak, de komolyabb sérülések nélkül megúszták. Egyiküknek a jobb térde zúzódott meg, és a füle dugult be.

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség most foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a telep 33 éves vezetőjével szemben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .