Állják a sarat a golyóálló fiúk

0
181
wikimedia

Nagy hírek vannak a K-pop háza táján, jelesül az, hogy a BTS, koreaiul Bángtánszónyandán (golyóálló fiúk) együttes a Bilboard Chart 2oo-ban elnyerte a legjobb album címét, a Love yourself, trilógia első részével.

Ezek a fiatalok nem átlagos Kpop gyerekek, ahol egy tud énekelni, a többi meg táncol és jóképű, ők egytől egyig művészek, maguk írják a dalaik zenéjét, és szövegét is.

Korosztályukat érintő társadalmi problémákról énekelnek, reppelnek, ráadásul többnyire koreaiul, ami okán különösen meglepő, hogy ilyen sokan vették meg a lemezüket, amerikai fiatalok éneklik a koreai szöveget velük együtt, egészen kedves látvány. Nem nagy ügynökség által nevelt csapat, egy kis névtelen ügynökség egyengette az útjukat idáig, sejtem, hogy ezt követően sem lesz ez másképp.

Megérkezett a nyár hozzánk, a koreaiak ilyenkor elkezdenek tudatosan táplálkozni, mert ennek az évszaknak a sajátossága, hogy elszívja az ember erejét, nagyon meleg, nagyon párás, és sokkal hosszabb lett az elmúlt évek folyamán. Korea nagy fűszerpaprika termelő és fogyasztó ország, kár, hogy az éghajlata ehhez nem kimondottan alkalmas, ezért roppant fárasztó foglalatosság a paprika termesztés. Először is dombhátakat készítenek, azokat lefedik fóliával, majd abba ültetik a palántákat. A sorok végeibe karókat vernek le, és erős mezőgazdasági zsinórt feszítenek ki, amihez, apró, hajlékony fém kapcsokkal rögzítik a növényt. Ez megakadályozza, hogy a tájfun eltörje. Ahogy nő a paprika, újabb, és újabb zsinórokat húznak ki, majd ismét rögzítik a növény szárát. Csakhogy a legtöbbet monszun idején növekszik, amikor is tele van szúnyoggal, és mivel a dombhátak között lehet csak közlekedni, felejthetetlen élmény a csurom vizes növények között izzadva, és agyon csípve a szúnyogoktól, az apró kapcsokkal megkeresni a millió levél között a szárat, meg a madzagot, és tájfunbiztosan rögzíteni azt.

Az utóbbi években sajnos sok idős ember esett áldozatul a nagy melegnek mezőgazdasági munka közben, ezért ma már az időjárás jelentésben figyelmeztetik is őket, ha másnap nem szabad kimenni.

A hírek persze folyamatosan a félsziget békefolyamata körül forognak, az ellenzék egyre kisebb eredménnyel próbálkozik akadályozni, kritizálni, más hírnek alig jut hely, bár a Franciaországba menekült afrikai fiatalember gyermekmentő hőstette itt is vezető hír volt.

Nyári étel a gyógynövényekkel együtt főzött tyúkhúsleves, és a híres hideg tészta, a nengmjan.

Diéta szezon is van természetesen, ilyenkor a legkönnyebb megszabadulni néhány felesleges kilótól.

A televíziós csatornákon nincs nyári uborkaszezon, idén különösen nincs, de egyébként sincs, mert itt nem hosszú a szabadság, nem is ugyanabban az időben veszik ki az emberek, tehát abból az ötven millió lakosból mindig akad épp elég, aki tévét néz.

Léteznek persze nyomtatott újságok is, de én még nem láttam újságost sehol. Az emberek online olvasnak híreket, vagy a televízióból értesülnek azokról. A telefon itt ritkábban funkcionál telefonként, mint SMS eszközként. Saját keresőjük van, a Naver. Google-t sokkal ritkábban használnak, bár már elindult a két cég együttműködése. A Google map helyett is inkább a Naver map használatos, azt gyorsabban frissítik. Mivel jelenleg nincs átjárható szárazföldi határa Dél-Koreának, a navigációs rendszerek is lokálisak, a telefonszolgáltatók is azok, érezhető, hogy Dél-Korea bizonyos mértékig még mindig elszigetelt ország.

Egyre többen nyitnak Facebook profilt, de az sem régóta divat, korábban Naver káfékban osztották meg egymással a véleményüket, és a blogok többsége is azon fut.

A koreaiaknak örök probléma az idegennyelv tanulás, az angolt pici koruktól tanulják, mégsem megy, bár nagyon szeretik használni, valójában nagyon kevesen beszélik, még a fiatalok közül is.

Hétköznapok és vasárnapok egyhangúan követik egymást, a munkatempó a melegben sem csökken, csak nehezebb az egyénnek az elvárt teljesítményt nyújtania. Iskolaszünet is csak egy hónap nyáron, tanévváltás itt télen van, akkor januártól márciusig nincs iskola. Az autópályákon, dugók idején vizet és sikét osztanak, a sike rizsből készült, hideg üdítő ital. Az év minden szakában, ebben az országban az ivóvíz, a WC használat ingyenes, joga az embereknek, nem kell fizetni érte.

Kissé tehát kábán a melegtől, és várva a szingapúri események végkifejletét, éljük a nyár elejét, ami lényegesen korábban jött, mint ahogy kellett volna neki.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..