Ahol a korrupció számít: a Petrobrasnak 2,95 milliárd dollárt kell leperkálnia

0
533
A kép forrása: Wikipedia

Brazília legnagyobb állami cége hatalmas korrupciós botrányba keveredett az elmúlt években, amikor a politikai osztály rajta keresztül intézte megvesztegetési ügyeinek jórészét.

A botránysorozatba belebukott Dilma Rousseff elnökasszony, nem is beszélve legendás elődjéről, Lula-ról. A brazil ügyészség összesen 2 milliárd dolláros korrupciót bizonyított rá az állami olajvállalatra, amelynek főnökei azzal védekeztek:

ők is áldozatok voltak hiszen az utasítások felülről jöttek

Miért kell fizetnie a Petrobrasnak 2,95 milliárd dollárt?
Mert az amerikai részvényesek beperelték a céget! Hosszas alkudozás után állapodtak meg ebben a hatalmas összegben. A Petrobras három részletben fizeti ki a közel 3 milliárd dolláros büntetést. Mindez nyilván nagy csapást mér az állami vállalatra.
Brazíliában a korrupciós botrány szinte az egész politikai osztályt megtizedelte. Kiderült, hogy a 2014-es labdarúgó-világbajnokságot és a 2016. évi nyári olimpiai játékok is jelentős részben a politikai osztály gazdagodását szolgálta. Amíg Magyarországon az ügyészség nem látott okot a 2017-es úszó-világbajnokság költség túllépésének vizsgálatára, addig Brazíliában rászálltak a politikai osztályra. Az amerikai nagykövetség szállította az adatokat az ügyészségnek. Az amerikai törvények szerint New Yorkban a különleges korrupciós ügyész vizsgálhat külföldi ügyeket is, ha abban amerikaiak is érintettek voltak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .