Kezdőlap Címkék Brazília

Címke: Brazília

Beiktatták Jair Bolsonarót, Brazília szélsőjobboldali elnökét

Miután hivatalosan átvette a megbízatást elődjétől, az új brazil elnök azt mondta rövid beszédében, hogy “a nép ma elkezd megszabadulni a szocializmustól és a politikai korrektségtől”. Hozzátette, hogy a brazil zászló “soha nem lesz vörös”.

A Brazíliavárosban, a Planalto palotában Jair Bolsonaro átvette a jelképes elnöki szalagot elődjétől, Michel Temertől és ezzel formálisan is ő lett Brazília 38. elnöke. Ezt követően tartott beszédében bejelentette, összehívja a parlamenti képviselőket, hogy “strukturális reformokat” hagyjanak jóvá.

Hozzátette, hogy végrehajtja a szavazó urnákban kért változtatásokat és azon fog dolgozni, hogy Brazíliát a megérdemelt kiemelt pozícióba juttassa a világban. Megígérte, hogy harcot folytat majd a politikai alkuk és egyeztetések kormányzati modellje ellen és megszabadítja a nemzetet “az értékek kifordításától, az óriási államtól és a politikai korrektségtől”.

Szakít azzal az ideológiával, amely szerinte “védelmezi a banditákat és kriminalizálja a rendőröket”.

A gazdaságról Bolsonaro azt mondta, hogy szembeszáll a világválság hatásaival, javasolni fogja és bevezeti a “szükséges reformokat”. Más gazdag nemzetek mintájára az alapképzést helyezi majd előtérbe.

Beszéde végén Jair Bolsonaro utalt az ellene elkövetett szeptemberi merényletre és megismételte kampányának egyik szlogenjét: “A mi zászlónk soha nem lesz vörös. Csak akkor, ha szükség lesz a vérünkre ahhoz, hogy megtartsuk zöldnek és sárgának”.

Orbán Viktor gratulált

A magyar kormányfő, aki egyike volt a kevés megjelent külföldi vezetőnek, gratulált Jair Bolsonarónak. Valószínűleg tetszett neki a beszéd is – bár erről nem nyilatkozott facebook oldalán.

Forrás: Facebook

Orbán Benjamin Netanjahuval is tárgyalt

A 2019 elején Jeruzsálemben tartandó V4-Izrael csúcstalálkozóról is tárgyalt Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu Brazíliavárosban.

A két miniszterelnök áttekintette a magyar-izraeli kapcsolatok aktuális kérdéseit. Egyetértettek abban, hogy a következő időszakban szorosabbra fűzik a magyar-izraeli biztonságpolitikai és védelmi együttműködést.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Trump gratulált a brazil elnöknek beiktatási beszédéhez

Az amerikai elnök gratulált Jair Bolsonarónak a beiktatási ünnepségén elmondott beszédéhez. “Gratulálok Jair Bolsonaro elnöknek, aki nagyszerű beiktatási beszédet mondott. Az Egyesült Államok önökkel van” – írta Twitter-bejegyzésében Donald Trump.

Bolsonaro szintén Twitter-bejegyzésben köszönte meg az amerikai elnöknek “a bátorító szavakat”. “Együttes erővel, Isten segedelmével, felvirágzást és haladást teremtünk népeinknek” – hangoztatta.

A fasiszta Jair Bolsonaro nézeteiről, a győzelmét lehetővé tevő válságról itt olvashat részleteket >>>

Ma iktatják be Brazília fasiszta elnökét

A magyar embereket általában egyáltalán nem izgatja, hogy mi történik a távoli Brazíliában, erről az országról csak a foci, a kávé és a tangában szambázó csinos lányok szoktak eszükbe jutni. A valóság azonban az, hogy ami ott zajlik, az hatással van az egész világra, így Magyarországra is.

Brazília ugyanis – bármilyen meglepő – világhatalom. Azt talán könnyű belátni, hogy egy egész kontinens – Dél-Amerika – vezető gazdasági és politikai hatalma, de az sem lehet kérdéses, hogy az egész bolygóra hatással van. Ez ugyanis az ötödik legnépesebb ország a maga 208 millió lakosával, és része a világ gazdasági elitjének is, mivel hosszú ideje ott van a 10 legnagyobb gazdaság között, most éppen a 8. vagy a 9. a GDP, vagyis a bruttó hazai termék adatok szerint. (Magyarország a GDP szerint az 58., pont Kazahsztán mögött, a 2016-os adatok szerint…)

Ráadásul a brazil politikai helyzet drasztikus változása része egy az egész világon érzékelhető tendenciának, a szélsőjobboldal és a populizmus erősödésének, aminek Donald Trump a jelképe. Az új brazil elnököt, Jair Bolsonarót éppen ezért szokták a “Trópusi Trump”-nak “becézni”. Ez azonban szerintem tévedés. Trump ugyanis csak egy demagóg populista, akit azért az amerikai szélsőjobb is támogat, míg

Bolsonaro egy igazi fasiszta.

Ez egy kemény jelző, de ha megnézzük, miket mond, teljesen indokoltnak érezhetjük. Kezdjük azzal, hogy az új brazil elnök dicsőíti a 1964 és 1985 közötti katonai diktatúrát, a legszívesebben visszaállítaná az akkori rendszert. Ennek érdekében politikai tisztogatást is ígért és a mostani – demokratikus – rendszer átalakításáról szokott szónokolni. A brazil katonai diktatúra persze nem volt olyan kemény, mint a chilei, de azért ott is bőven voltak gyilkosságok, letartóztatások, miközben nem működtek a demokratikus intézmények. Bolsonaro ezért elégedetlen is az egykori katonai katonai diktatúrával, szerinte azt jól tette, hogy megkínozta és megölte az ellenfelei egy részét, de legalább 30 ezerrel több embert kellett volna akkor megölni.

Bolsonaro a választási kampányban konkrétan azt ígérte, hogy támogatja az emberek kínzását, az pedig szerinte nem is igazi rendőr, aki nem öl. Azt is mondta már, hogy a vörös semmirekellőket el fogja takarítani az országból, olyan tisztogatás lesz, amilyet még nem látott Brazília. A diktatúra dicsőítésére nem mentség, csak részbeni magyarázat, hogy annak idején Bolsonaro katonai vezető volt…

Azt is megígérte, hogy elnöki rendelettel fogja megkönnyíteni a fegyverek vásárlását és a fegyvertartást a büntetlen előéletű állampolgároknak. Ennek hatására a Taurus Armas brazil fegyvergyár részvényeinek árfolyama 88 százalékkal nőtt egy év alatt.

Persze utálja a melegeket is,

azt mondja, jól el kellene verni őket. Sőt, inkább látná holtan a gyerekét, mint hogy az meleg legyen. A 63 éves Bolsonaro régóta, 27 éve parlamenti képviselő, és először akkor vált széles körben ismertté, amikor megakadályozta azoknak a tankönyveknek a terjesztését az iskolákban, amelyek a homofób előítéletek ellen is nevelni akarták a fiatalokat. Na és persze házasság is csak egy férfi és egy nő között lehetséges.

Egyébként a nőkkel is baja van, hiszen “beismerte” egyszer, hogy van egy gyengesége is, négy fia mellett ugyanis egy lányt is nemzett. Egy képviselőnőről pedig négy éve azt mondta, hogy még ahhoz is ronda, hogy megerőszakolják.

Na és ha már “Trópusi Trump”,

akkor természetesen kiléptetné Brazíliát a párizsi klímaegyezményből, a világ legnagyobb és legfontosabb zöld övezetét, az Amazonas-medencét pedig tönkretenné bányászattal, erdőirtással és az őslakosok elűzésével. A kampányban egy bárányhimlős gyerekhez hasonlította az Amazonas-medencét, amin a himlőfoltok az őslakosok felszámolandó rezervátumai. Az őserdő tönkretételének katasztrofális klimatikus következményei lesznek az egész Földön. Nálunk is.

Latin-Amerikában még soha nem választottak meg elnöknek ilyen szélsőséges politikust, a hozzá hasonlók eddig csak puccsal kerülhettek hatalomba.

Hogyan győzhetett egy fasiszta abban az országban, ahol régóta baloldali kormány volt?

Ráadásul a legnépszerűbb politikus talán még ma is Lula, a korábbi baloldali elnök. Csakhogy a bíróság nem engedte, hogy Luiz Inácio Lula da Silva – akit a nép csak Lulaként emleget – induljon a választáson, mert korrupció miatt éppen börtönbüntetését tölti. Hiába volt 2003 és 2011 között elnök, hiába befolyásos és népszerű politikus, a kormányzat sok más tagjával együtt őt is elítélték, amiért kenőpénzt fogadott el a megemelt áron megbízásokat kapó cégektől. Brazília – még – nem illiberális állam, ott még börtönbe lehet jutni az ilyen – nekünk igazán ismerős – “alkotmányos költség” miatt.

Lula szakszervezeti vezető volt mielőtt politikus lett, ő és a pártja, a Munkáspárt azért lett igazán népszerű, mert a gazdaság szárnyalt és ezt egyebek között arra használták fel, hogy jelentősen csökkentsék a társadalmi feszültségeket, milliókat vezessenek ki a nyomorból. Csak aztán később, amikor már Lula két elnöki periódus után nem indulhatott újra és párttársai lettek az utódai, összeomlott a brazil gazdaság, amiben a nagyon ráfizetéses riói olimpiának is szerepe volt. A korábban a nyomorból kimentettek közül milliók csúsztak vissza a szegénységbe, már csaknem 13 millió brazilnak nincs is munkája.

A visszatérő nyomor és a korrupció miatt pedig zuhant a baloldal népszerűsége

Ezt használta ki Bolsonaro, aki a Trump és más a populista politikusok által is használt demagógiával harcot hirdetett az elit és az establishment ellen – “megfeledkezve” arról, hogy 27 éve ő maga is része volt ennek az elitnek.

Azt is kihasználta, hogy a gazdasági válság miatt drasztikusan megnőtt a bűncselekmények – köztük a gyilkosságok – száma. Azt harsogta, hogy majd ő keményen elbánik a bűnözőkkel, a rendőrségnek megengedné, hogy szinte bármikor fegyvert emelhessen a bűnözőkre, a büntethetőség korhatárát pedig leszállítaná 16 évre.

A szavazóknak (főleg a képzetleneknek, a fiataloknak meg a fehér férfiaknak – ez is olyan “Trumpos”) szimpatikus volt a durva kampány, a keménykedés és az elit pocskondiázása. Bolsonaro népszerűségét még az is növelte, hogy szeptemberben egy kampányrendezvényen megkéselte egy elmeháborodott, aki azt hitte, ezzel Isten parancsát teljesíti. Sokan ezt úgy fogták fel, hogy Isten valójában Bolsonarót segítette, hiszen életben maradt.

Orbánnak tetszik a fasiszta Bolsonaro, el is megy a beiktatására

Orbán Viktor egyike annak a mindössze tizenkét állam- és kormányfőnek, aki jelen lesz Jair Bolsonaro beiktatásán. Latin-Amerikán kívülről Orbán Viktor mellett csak Benjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és Marcelo Souza portugál elnök vesz részt az eseményen.

Feltűnően kevés vezető lesz tehát személyesen jelen, de ez nem annyira Bolsonaro nézeteinek szól, hanem inkább a január elsejei dátum következménye. A magyar kormányfő amúgy már megválasztásakor lelkesen gratulált az új brazil elnöknek.

Frissítés: Orbán megérkezett Brazíliába

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Orbán Brazíliavárosból üzent a Facebookon: Itt három óra híján 2019. Boldog új évet, Magyarország.

Az új brazil elnök bizonyára örül Orbán látogatásának, hiszen Trump és Pinochet (!) mellett Orbán Viktort is a példaképei közzé sorolja, Bolsonaro is sokat kampányolt a migráció megfékezésével.

Gyors változások jönnek majd rendeleti úton

Az Estadão brazil portál szerint Bolsonaro, miután hivatalba lép Brazília elnökeként, rendeletekkel akar gyors változásokat keresztül vinni. Ezek közé tartozik a fegyvertartás új szabályozása és az Erdő törvény módosítása is. Hamilton Mourão alelnök pedig azt mondta, ki kell használni az első hat hónapot. Persze azért a szövetségi parlament két háza ellenállhat és lassíthatja az ország átalakítását, a kongresszusban nincs is többsége az elnöknek.

A brazil elnök szobája (elég gyatra Orbán várbeli szobájához képest…):

Fotó: Estadão

Mi van? Börtönt neveztek el Magyarországról? Hát nem, de azért érdekes…

Brazília egyik leghíresebb börtönét úgy hívják, hogy Nélson Hungria. És ugye Hungria azt jelenti portugálul (és más nyelveken is), hogy Magyarország.

Persze ha kicsit utána nézünk, kiderül, hogy nem Magyarország nevét viseli a börtön, hanem egy Nélson Hungria nevű férfiét, aki az ország egyik legbefolyásosabb büntetés végrehajtási szakértője volt, számos szakkönyvet írt, karrierje csúcsán a szövetségi legfelsőbb bíróság tagja volt, még 1951 és 1961 között, tehát a katonai diktatúra előtt. Azért pont Magyarország, azaz Hungria a vezetékneve, mert az egyik őse egy magyar jezsuita szerzetes volt, aki a 19. század első felében érkezett Brazíliába. Ő vette fel annak idején az Hungria nevet.

A róla elnevezett börtön Minas Gerais szövetségi államban, Belo Horizonte közelében található és az utóbbi időben sokat szerepelt a hírekben. Ma éppen azért, mert a Minas Gerais-i legfelsőbb bíróság megtiltotta további elítéltek bezárását a borzalmasan túlzsúfolt Nélson Hungria börtönbe. A fegyintézet kapacitása 1640 fő, de már mintegy kétezren raboskodnak benne. Nem véletlen, hogy korábban többször, idén áprilisban is azzal szerepelt a hírekben, hogy többen szökni próbáltak, néhányuknak ez sikerült is. Aztán karácsony előtt az egész világ megnézhette a videót arról, hogy a női foglyok ünnepi díszbe öltöztették a Nélson Hungria börtönt.

Az már csak nekem jutott eszembe, hogy ha így folytatjuk, és gőzerővel tovább építjük a NER rendszert – aminek az alapjait már rég leraktuk – akkor lehet, hogy világszerte tényleg Magyarországról neveznek majd el börtönöket. Az én újévi kívánságom, hogy ne így legyen.

Van megoldás az orvoshiányra!

Kubai orvosokat kellene befogadni, akár százával a rengeteg gondot okozó orvoshiány megoldására. És nem, ők nem migránsok lennének, hanem ideiglenesen hazánkban állomásozó külszolgálatosok. Mint most megtudtam, Kuba egyik legfontosabb bevételi forrása az orvosok exportja: mintegy 50 000 egészségügyi dolgozójuk vállal munkát a világ 60 országában.

A megdöbbentő friss hír, ami erre felhívta a figyelmet, az az, hogy az új, szélsőjobboldali brazil elnök, Jair Bolsonaro miatt most 8500 kubai orvos elhagyta Brazíliát és ezért több millió (!) brazil maradt orvosi ellátás nélkül.

A nemrég megválasztott brazil elnök ugyanis közölte, hogy a kubai orvosok csak akkor maradhatnak, ha a kubai kormány beleegyezik, hogy megkapják teljes bérüket és magukkal vigyék a családjukat is Brazíliába. Ha elmennek és ezért rengeteg brazil – főleg a szegénynegyedekben – orvos nélkül marad, ezek szerint nem zavarja Bolsonarot. Meg Donald Trump kormányát sem, hiszen az Egyesül Államok üdvözölte és megdicsérte a kubai orvosok hazazavarását.

Kubai orvos a reptéren – Forrás: YouTube

Az persze igaz, hogy a kubai állam elveszi a külföldön dolgozó orvosok fizetésének 75 százalékát, családjaik pedig nem hagyhatják el Kubát. A kubai rendszer ezzel akadályozza meg, hogy az orvosok kivándoroljanak, vagy talán pontosabb azt írni, hogy disszidáljanak. Még így is van rá legalább egy példa, hogy valaki inkább Brazíliában marad.

A külföldi munkát vállaló kubai orvosok azonban még így is jól járnak, hiszen bérük nagyobb részének elvonása ellenére is messze a kubai átlag fölött keresnek, világot látnak és átérezhetik, hogy fontos feladatot látnak el olyan emberek kezelésével, akik nélkülük nem is látnának orvost.

Na és mi a helyzet nálunk?

Ami meg minket illet, ne higgyük, hogy mondjuk egy szabolcsi falú végén jobb a helyzet, mint egy brazil favelában (nyomornegyedben). Más kérdés, hogy Pártunk és Kormányunk nyilván nem lesz hajlandó befogadni kubai orvosokat, hiszen bizonyára komcsik, nem a tízparancsolat segítségével akarnak gyógyítani, meg különben is, ha a szegények meg a nyugdíjasok tovább élnek, arra csak ráfizet a NER, és kevesebb közpénz jut Orbán haverjainak.

Nagyszerű meccsen verték ki a belgák a brazilokat

0

A remekül játszó Belgium kétgólos előnyt szerzett az első félidőben, de a meccs végén kapusbravúrra is szükségük volt a győzelemhez.

A braziloknál a védekező középpályás Casemiro sárga lapok miatt nem játszhatott, a belgáknál a szövetségi kapitány taktikai okokból változtatott két helyen: az előző, drámai meccsen csereként gólt szerző két játékos, Chadli és Fellaini ezúttal a kezdőcsapatba került.

A kezdettől fogva nagy iramú meccs első nagy helyzete a brazilok előtt adódott: Neymar beadása Thiago Silváról a kapufára pattant. A belga védelem többször is bizonytalannak tűnt, több helyzetet is kialakítottak a brazilok

Aztán a 13. percben

kicsit váratlanul vezetést szerzett Belgium:

Chadli szöglete a Casemiro helyén játszó Fernandinho válláról a saját kapujába pattant.

Innentől kezdve a brazilok még erősebben nyomtak, a belga kontrák viszont nagyon veszélyesek voltak. A 31. percben egy brazil szöglet után Lukaku a saját térfelének közepéről indulva 40-50 méteren keresztül vezette a labdát, jól passzolt Kevin De Bruyne-nek, aki kilőtte a hosszú sarkot: már kétgólos volt a belga előny.

Szinte azonnal szépíthettek volna a brazilok, Gabriel Jesus szabadon fejelhetett, de a kapu mellé. Nem sokkal később Thibaut Courtois-nak kétszer is nagyot kellett védenie, előbb egy megpattanó beadásnál, majd Coutinho lövésénél.

A belgák nagy önbizalommal játszottak,

ezt jelezte az is, hogy egy szögletet a középhátvéd, Kompany sarokkal (!) tett kapura, nem is veszélytelenül.

A szünet után beszorította ellenfelét a brazil csapat, de hiába dolgozott ki helyzeteket, nem volt szerencséje, a belga védők remekül vetődtek bele a lövésekbe és Courtois is remek formában volt. Ugyanakkor hátul is figyelniük kellett, Hazard, Lukaku és De Bruyne révén a belga ellentámadások mindig veszélyesek voltak, egy ilyen során Hazard alig lőtt mellé.

Végül azonban

szépíteni tudtak a brazilok:

a 75. percben Coutinho zseniális emelése után a csereként nem sokkal korábban beállt Renato Augusto fejelt a kapuba. Pár perccel később ugyanő duplázhatott volna: középről tisztán lőhetett, de a kapu mellé.

A belgák ekkor már csak az eredmény tartására törekedtek, ezt tükrözték a cserék is. A 94. percben mégis majdnem egyenlített Brazília:

Neymar lövését Courtois óriási bravúrral tolta szögletre.

Ez volt az utolsó lehetőség, Belgium egy újabb nagyszerű meccsen 2-1-re nyert és bejutott az elődöntőbe.

Ezzel az utolsó, nem európai csapat is kiesett. A brazilok 15 meccs után először kaptak ki, a belgák viszont már 24 meccse veretlenek, és minimum megismétlik legjobb vb-eredményüket, az 1986-os negyedik helyet. Kedden az Uruguay ellen 2-0-ra győző Franciaországgal játszanak majd a döntőbe jutásért.

Hihetetlen fordítás a vb eddigi legjobb meccsén

0

Brazília magabiztosan verte Mexikót, a belgák pedig a vb eddigi legjobb meccsén 2-0-s hátrányból fordítottak az utolsó másodpercben Japán ellen. A két győztes egymás ellen játszik a negyeddöntőben.

A mai első nyolcaddöntőt Brazília és Mexikó játszotta. A kezdés után a brazilok magabiztossága gyorsan elszállt, a bátor játékot felvállaló mexikóiak pár húzásból felértek a kaouhoz, és veszélyt is teremtettek.

A 25. percben aztán Neymar remek csel után teremtett helyzetet, ez pedig felébresztette az addig tanácstalan brazilokat, egyre nagyobb lett a mezőnyfölényük, helyzeteket is kialakítottak, főleg a remekül játszó Williannek köszönhetően, de a mexikói kapus, Ochoa magabiztosan védett.

Fotó: MTI/EPA/Wallace Woon

A második félidő elején viszont már ő is tehetetlen volt, Neymar sarokkal tette a labdát Willian elé, aki elhúzott a mexikói védők mellett, majd középre tette a labdát, az érkező Neymar pedig becsúszva a kapuba lőtt.

A brazilok ezután hamar eldönthették volna a meccset, de

Ochoa ismét nagyokat védett.

A mexikóiak viszont hiába szervezték át a csapatot, nem nagyon jutottak helyzetig a remekül védekező brazilok ellen. Egy idő után a brazilok az időt is elkezdték húzni, egyre több volt a fetrengés, a színészkedés, igaz, a mexikóiak többször is keményen odaléptek.

Végül pár perccel a vége előtt eldőlt a meccs: Neymar futott el a baloldalon, hanyag mozdulattal kapura tette a labdát, Ochoa ugyan megint védett, de a labda a nem sokkal korábban csereként beállt Roberto Firmino elé került, ő pedig az üres kapuba lőtt. Ezzel egy nagyon jó meccsen

Brazília 2-0-re nyert.

Mexikó sorozatban hetedszer esett ki a 16 között, Brazília viszont sorozatban hetedszer jutott be a legjobb 8 közé.

A másik nyolcaddöntőt Belgium és Japán játszotta, és

a vb eddigi legjobb meccse lett belőle.

Előzetesen mindenki a végső győzelemre is esélyesnek tartott, 22 meccse veretlen Belgium sikerét várta, de a japánok bátran kezdtek, már az ellenfél térfelén letámadtak, majd kicsit visszaálltak, de a belgák nem igazán tudtak helyzetet kialakítani.

A második félidő elején váratlanul vezetést szereztek a japánok: Sibaszaki indításánál Vertonghen nagyot hibázott, elengedte a labdát, Haragucsi Genki pedig előbb kicselezte, majd jobbról nagyon pontosan kilőtte a hosszú sarkot.

Majdnem rögtön jött az egyenlítés: Hazard kapufát lőtt. A japánok viszont gyorsan megszerezték második góljukat: az élete egyik leggyengébb meccsét játszó Kompany röviden szabadított fel, Kagava néhány csel után letette a labdát Inui Takasinak, aki 20 méterről kilőtte a bal alsó sarkot – a kapusnak esélye sem volt.

A kétgólos hátránytól láthatóan megzavarodtak a belgák,

a sztárok közül De Bruyne eleve nagyon gyenge napot fogott ki, Hazard és Lukaku pedig hiába küzdött nagyot, a japánok rendkívül szervezetten védekeztek. Roberto Martinez szövetségi kapitány ekkor kettőt cserélt, beküldte Marouane Fellainit és Nacer Chadlit – később derült ki, hogy ez mekkora húzás volt.

A belga szépítés is kicsit váratlan volt, egy szerencsés és egyben rendkívül látványos gól hozta meg: egy szöglet után egy felpörgő labdát az első gólnál hibázó Jan Vertonghen a 16-os bal oldaláról, az ötös magasságából valószínűleg középre akart fejelni, de az mindenki fölött elszállt és a hosszú sarokba esett.

Öt perccel később pedig Hazard szép csellel fordult le a védőjéről, a beadásából pedig Fellaini egy újabb fejessel kiegyenlített – a lélektani előny ezzel a belgákhoz került, akik több veszélyes támadást is vezettek, de a japánok sem adták fel, nekik is voltak helyzeteik.

Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Az utolsó percekre aztán tovább fokozódott az őrület. Előbb Kavasimának 10 másodpercen belül kellett két nagyot védeni, Chadli, majd Lukaku fejesénél, utána viszont Courtoisnak kellett figyelnie egy megpattanó labdánál.

A bíró négy perc hosszabbítást jelzett, már ennek is a vége közeledett, amikor Honda úgy döntött, hogy 35 méterről kapura lő egy szabadrúgást – Courtois-nak kellett ismét nagyot védenie. A szögletet aztán magabiztosan lehúzta, sőt, azonnal indított, a belgák 10 másodperc alatt végigrohantak a pályán, Meunier lapos beadását Lukaku okosan elengedte, így a másik cserének, Chadlinak csak a kapuba kellett gurítania.

Ezután már a középkezdésre is alig volt idő, szó szerint

az utolsó másodpercben nyert Belgium 3-2-re.

A lefújás után a belga játékosok vigasztalták a síró japánokat a pályán.

Az elődöntőbe jutásért Brazília-Belgium meccset rendeznek majd.

Bombameglepetés a foci vb-n: máris kiestek a németek

0

Kilátástalan játékkal 2-0-ra kikaptak Dél-Koreától a németek, így végül csoportjuk utolsó helyén végeztek. Svédország 3-0-ra verte Mexikót, de mindkét csapat továbbjutott. A brazilok megverték a szerbeket, így csoportelsők lettek, mögöttük a Costa Ricával döntetlent játszó svájciak mentek még tovább – az a meccs egy komikus büntetővel zárult.

A svédek elleni drámai, utolsó pillanatban elért győzelem után a világbajnoki címvédő németek sorsa a saját kezükben volt: egy győzelemmel az eddig pont nélküli Dél-Korea ellen biztosíthatták volna továbbjutásukat, sőt, adott esetben ehhez a döntetlen is elég lett volna. Ennek megfelelően már a meccs elején mezőnyfölényt alakítottak ki, de a dél-koreaiak ellentámadásai is veszélyesek voltak.

Sőt, a legnagyobb helyzet is a koreaiak előtt adódott: Neuer kiejtette egy szabadrúgást, de még az utolsó pillanatban el tudta piszkálni a berobbanó csatár elől.

A németek mezőnyfölénye egyre nagyobb volt,

de komoly helyzetet nem sikerült kialakítani. A második félidő elején már igen, ezeket viszont sorra kihagyták. Mivel közben a svédek megszerezték a vezetést a másik meccsen, a németek tudták: gólt kell lőniük. A játékuk viszont egyre görcsösebbé vált, és hiába alakítottak ki helyzeteket, azokat továbbra is kihagyták.

A hosszabbításban, a 93. percben aztán a már szinte minden erejükkel a védekezésre koncentráló koreaiak megszerezték a vezetést: egy szöglet után Kim Jong-gvon elé pattant a labda, ő pedig a hálóba lőtt. A partjelző ugyan lest jelzett, de szólt a videóbíró: kiderült, hogy Kroos lábáról került Kim elé a labda, így érvényes volt a gól.

Vagyis a németeknek már két gól kellett volna, még

a kapus, Neuer is előrement, cselezés közben azonban elvesztette a labdát,

amelyet az egyik védő előrevágott, Szon Heung-min viszont befutotta és az üres kapuba gurított. Ezzel

2-0-ra nyert Dél-Korea.

Németország pedig a csoport utolsó helyén végzett. A németek 1938 óta nem estek ki a csoportkörben, sőt, mindig legalább a legjobb nyolc közé jutottak.

Mario Gomez sem tudott gólt lőni.
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Az ezzel egyidőben rendezett másik meccsen, a mexikóiaknak egy pont már a biztos továbbjutást jelentette volna, a svédeknek viszont ehhez győzniük kellett.

A meccs a világbajnokságok történetének leggyorsabb sárga lapjával indult:

Jesús Gallardo már a 15. másodpercben kapott egyet.

Ezt követően a svédek kerültek fölénybe, helyzeteik is voltak, sőt, a félidő közepén büntetőt reklamáltak, de a bíró videózás után nem értett egyet velük.

A második félidő elején aztán a svédek megszerezték a vezetést: Claesson borzasztó gyengén lőtt kapura középről, de a labda így az előrehúzódó balhátvéd, Ludwig Augustinsson elé került, aki megszerezte első gólját a válogatottban. Nem sokkal később Moreno buktatta Berget a 16-oson belül, a büntetőt Andreas Granqvist magabiztosan belőtte.

Innentől kezdve a mexikóiaknak kellett nagyon hajtani, mert a másik meccsen egy német gól az ő kiesésüket jelentette volna. Nagy helyzeteket azonban nem tudtak kialakítani, sőt, egy komikus öngóllal végleg eldőlt a meccs: egy bedobást fejjel megcsúsztatott Thelin, ezzel megzavarta Edson Álvarezt, aki egészen suta mozdulattal a saját kapujába lőtt. Így

3-0-ra nyertek a svédek,

de a németek veresége miatt Mexikó is továbbjutott. Az utolsó percekben már a mexikói szurkolók is inkább a másik meccs eredményére figyeltek, és hatalmas ünneplésbe kezdtek a koreaiak első góljánál.

Az F csoport végeredménye:

1. Svédország, 6 pont, gólkülönbség: 5-2
2. Mexikó, 6 pont, gólkülönbség: 3-4
3. Dél-Korea, 3 pont, gólkülönbség: 3-3
4. Németország, 3 pont, gólkülönbség: 2-4

Paulinho emelésénél csak Coutinho passza volt szebb.
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A braziloknak egy pont is elég lett volna a továbbjutáshoz, a szerbeknek viszont győzni kellett ehhez (vagy döntetlen esetén bízni egy nagyarányú svájci vereségben).

A meccs sérüléssel indult,

a brazil Marcelót tíz perc után le kellett cserélni.

A brazilok játszottak fölényben, de nagyobb helyzetek nélkül, míg végül fél óra után Coutinho zseniális indítását Paulinho szép mozdulattal emelte át a kapus felett.

A második félidő elején volt néhány jó percük a szerbeknek, de aztán a meccs végleg eldőlt, amikor Neymar szögletét Thiago Silva a kapuba fejelte. Innentől kezdve a brazilok, elsősorban Neymar révén, már színezték a játékot, és ebben a szerbek is partnerek voltak, legalábbis annyiban, hogy nem kezdtek el rugdosódni. Végül

2-0-ra nyertek a brazilok.

A svájciak úgy léptek pályára a már kiesett Costa Rica ellen, hogy tudták: ha nyernek, biztosan tovább jutnak. Ennek ellenére Costa Rica-i rohamokkal és a svájci kapus parádéjával kezdődött a meccs: Borges fejesénél

Yann Sommer a torna talán legnagyobb védését mutatta be,

Colindres lövésénél pedig szerencséje is volt, hogy az a kapufáról a gólvonal elé pattant.

A svájciak ezután fokozatosan átvették a játék irányítását, és első kaput eltaláló lövésükből gól is lett: egy beadást Embolo fejelt vissza Blerim Dzemaili elé, aki a kapuba bombázott.

A második félidő elején viszont Campbell szögletét Kendall Waston fejelte a kapuba. Ez azt is jelentette, hogy

a vb-n minden csapat szerzett legalább egy gólt.

A meccs végén aztán felpörögtek az események. Előbb újra megszerezték a svájciak a vezetést, Zakaria beadása után Josip Drmic lőtt gólt.

A rendes játékidő letelte után Costa Rica 11-est kapott, de ezt a videóbíró jelzésére les miatt visszavonták. Nem sokkal később viszont már a videóbíró sem mentette meg a svájciakat, miután Zakaria fellökte Campbellt. A büntetőt ugyan Bryan Ruiz a felső lécre rúgta, de onnan a labda a kapus fejére, majd a hálóba pattant. Így

2-2 lett a meccs vége.

A svájciak ezzel továbbjutottak, amiatt viszont bosszankodhatnak, hogy két alapemberük, Lichsteiner és Schär is megkapta második sárga lapját, így nem játszhatnak a következő meccsen.

Az E csoport végeredménye:

1. Brazília, 7 pont, gólkülönbség: 5-1
2. Svájc, 5 pont, gólkülönbség: 5-4
3. Szerbia, 3 pont, gólkülönbség: 2-4
4. Costa Rica, 1 pont, gólkülönbség: 2-5

A nyolccaddöntőben Brazília-Mexikó és Svédország-Svájc meccseket rendeznek majd.

Kimaradt és elvett büntetők a vb pénteki játéknapján

0

Kilencven percnyi kínlódás után, a hosszabbításban lőtt két góllal nyertek a brazilok Costa Rica ellen, amely így biztosan búcsúzik a csoportmeccsek után. Az E csoport másik mérkőzésén Svájcnak sikerült az, ami az oroszországi futball vb-n még egyik csapatnak sem: hátrányból fordítottak, és így nyertek 2-1-re Szerbia ellen. A D csoportban pedig Nigéria egy félidőnyi remek játékkal 2-0-ra verte Izlandot.

 

Az E csoport második köre a Brazília-Costa Rica mérkőzéssel kezdődött. Az első fordulós döntetlenük után nagy volt a nyomás az ötszörös világbajnokokon, hogy behúzzák a meccset, de nagyon sokáig, egészen pontosan 90 percig úgy tűnt, hogy ez nem fog sikerülni, hiába van papíron óriási különbség a két csapat között.

Az első félidőben nem sok emlékezetes momentum történt, bár Neymar nagyon igyekezett azon, hogy a brazilok megszerezzék a vezetést.

Neymar a lefújás után (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A második félidő elején több veszélyes helyzetük is volt a braziloknak: Jesus és Countinho is gólt szerezhetett volna, és utána is nagy nyomás alatt tartották Navas kapuját, aki azonban most is remek formában védett. A 78. percben úgy tűnt, hogy egy büntető vethet véget a brazilok kínlódásának, mivel egyértelműnek tűnt, hogy Neymart lerántották a tizenhatoson belül. Azonban a videóbíró felülbírálta a pályán lévő Kuipers bírót, aki maga is újranézte a jelenetet, és

elvette a már megítélt tizenegyest.

A videózás miatt is nagyon hosszú, hat perces hosszabbítás következett a rendes játékidő letelte után, és a brazilok a 91. percben végre be is találtak. Coutinho lőtt Navas lábai között a kapuba. Ez egyértelműen felszabadította a brazilokat, és Neymarnak is sikerült gólt szereznie Douglas Costa passzából. A meccs után derült ki, hogy a brazilok legnagyobb sztárja micsoda nyomás alatt lehetett:

percekig sírt a lefújás után a pályán.

Nagyon bekezdett Izland Nigéria ellen a D csoportban: a harmadik percben Gylfi Sigurdsson szabadrúgását kellett védenie Francis Uzoho kapusnak, néhány perccel később pedig ugyanő lőtt kapura. Utána viszont a nigériai csapat többi része is megérkezett a meccsbe, de azért inkább az izlandiak voltak veszélyesebbek.

A második félidő elején viszont jött a fordulat: Victor Moses beadásából egy parádés labdalevétel után Ahmed Musa lőtt hatalmas gólt. Ez pedig rendesen felpörgette a nigériai csapatot, akik hatalmas kedvvel játszották végig a félidőt. A gólszerző Musa parádézott, néhány percen belül két nagy helyzete is volt, amelyből a másodikat gólra is váltotta a 75. percben. A félpálya közepéről egyedül vezette a labdát az izlandi kapu elé, és Hannes Halldorsson kapust is kicselezve lőtt hatalmas gólt.

A rendes játékidő vége előtt tíz perccel még megcsillant a remény az izlandiak előtt, hiszen Finnbogasont buktatták az alapvonalnál a 16-oson belül. A játékvezető először nem ítélt büntetőt, de a videóbíró figyelmeztetése után visszanézte a szituációt, és megadta a tizenegyest, amelyet viszont

a csapatkapitány, Gylfi Sigurdsson a kapu fölé lőtt.

Az albán származású, svájci Granit Xhaka ünnepli a szerbeknek lőtt gólját (MTI/EPA/Laurent Gillieron)

Az E csoport másik pénteki meccsén a kétpontos Szerbia játszott az első forduló után egy ponttal álló Svájccal. A szerbek kezdték jobban a meccset, hamar, már a 6. percben vezetést szereztek Aleksandar Mitrović fejesével. A svájciak egy darabig elég tanácstalanul játszottak, aztán a félidő második részében átvették a kezdeményezést, de nem sikerült egyenlíteniük. A félidő végén újra feltámadtak a szerbek, és néhány perc alatt több veszélyes akciót is kidolgoztak.

A második felidő már sokkal inkább a svájciaké volt,

akiknek a játékában folyamatosan ott volt az egyenlítés lehetősége, amely végül az 52. percben sikerült is. Shaqiri lepattanó lövése után Granit Xhaka lőtt a kapuba hatalmas erővel, a tizenhatoson kívülről. Innentől megint nagyon izgalmas lett a meccs, a szerbekben is simán benne volt a második gól, de inkább a svájciak domináltak, és egyre fokozták a nyomást a második félidő végéhez közeledve. De a szerbek is nagyon nyerni akartak, kockázatos támadást vezettek, és a térfelükön eléggé szabadon hagyott Xherdan Shaqiri egy nagyon jó labdát kapva lefutotta védőjét, és a 90. percben gólt lőtt. Ezzel Svájcnak – a mostani világbajnokságon elsőként – sikerült megfordítania a meccset.

Meglepetéseredmények a vb negyedik napján

0

Balhésra sikerült az első mérkőzés vasárnap az oroszországi futball vb-n: Szerbia és Costa Rica találkozóján még lökdösődés is volt, a szerbek 1-0-ra nyertek. Két világbajnok is bemutatkozott a tornán, de meglepetésre egyik csapat sem tudott nyerni. A címvédő németek a kifejezetten jól játszó mexikóiaktól kaptak ki egy góllal, a brazilok pedig csak 1-1-es döntetlenre voltak képesek a svájciakkal.

 

Nem hozott különösebben szép játékot a vasárnapi első meccs, de sokszor kifejezetten izgalmas volt az E csoport első találkozója Szerbia és Costa Rica között. A mérkőzés első felében egyértelműen a szerbek domináltak, de összességében mindkét oldalon számos hatalmas helyzet volt, viszont az egyetlen gólt végül a szerbek rúgták az 56. percben. Mitrovic buktatása után Aleksandar Kolarov végezhetett el szabadrúgást, amelyet olyan tökéletesen csavart el a perui sorfal mellett, és akkora erő volt benne, hogy az egyébként kifejezetten jó formában védő Keylor Navasnak esélye sem volt. A meccs végére a Costa Rica-i válogatott is felpörgött, de egyre kevésbé a játékról szólt a mérkőzés: még egy kisebb balhé is kialakult az oldalvonal mellett a hosszabbításban. Matic veszett össze a Costa Rica-i kispaddal a labdán, a bírónak kellett közbeavatkoznia. Végül a 97. percben fújták le a meccset, mert

a hosszabbításban még videózni is kellett:

Aleksandar Prijović hátrafelé nyúlva megütött egy perui játékost, a megmozdulás sárga lapot ért, pedig még a piros is benne volt.

Előzetesen is a Németország-Mexikó meccs ígérkezett a legérdekesebbnek vasárnap, és a mexikóiaknak sikerült is meglepniük a németeket. Végül nemcsak partnerei voltak a világbajnoki címvédőnek, hanem teljesen megérdemelten nyerték meg a mérkőzést. Az első félidőben hatalmas iramban támadtak, és sikerült is megszerezniük a vezetést a 35. percben, miután a németek támadás közben elveszítették a labdát. Hernández önzetlen passzából Lozano rúgott gólt, miután teljesen állva hagyta védőjét. Pár perccel később Tony Kross szabadrúgása a kapufán csattant, és hiába támadtak a németek, nem tudtak egyenlíteni.

A második félidőben lelassult az iram, mert a mexikóiak egyre jobban átengedték a területet a németeknek, és a cserékkel is átálltak inkább a védekező játékra. (Ha már cserék: pályára lépett az a Rafael Márquez is, aki ötödik világbajnokságán kapott lehetőséget, ezzel beállítva Antonio Carbajalhoz és Lothar Matthäus rekordját.) A németek képtelenek voltak áttörni a mexikói védőkön, vagy ha mégis sikerült, a remek formában védő Guillermo Ochoa akadályozta meg a gólszerzést. A mexikóiak hősiesen állták az egyre erősödő nyomást, és több kontrából még helyzeteket is ki tudtak alakítani.

A világbajnokok mintha kicsit el is vesztették volna a türelmüket:

a 83. percben Thomas Müller kapott sárgát, mert lerántott egy meglóduló mexikóit, egy perccel később Mats Hummels rúgta fel ellenfelét, ami szintén sárgát ért. A három perces hosszabbításban már nagyon tanácstalannak tűntek a németek, pedig az utolsó percre még Neuer is előrement egy szögletrúgáshoz. Végül némi szerencsével – Brandt a hosszabbításban még lőtt egy kapufát – a mexikóiaknak sikerült megtartani az eredményt. Ez az eredmény a vb egyik legnagyobb meglepetése eddig, amit elképesztő örömmámorban ünnepelt a rengeteg mexikói szurkoló a Luzsnyiki Stadionban. Joachim Löw szövetségi kapitány szerint a vereség oka az volt, hogy

a német csapat nem azon a szinten játszott, ahogy általában szokott.

Neymar is pályára lépett az E csoporban játszott Brazília – Svájc mérkõzésen a rosztov-na-donui Rosztov Arénában június 17-én. (MTI/EPA/Shawn Thew)

Az E csoport második vasárnapi meccsén Brazília és Svájc játszott egymással. A sérüléséből felépült Neymarral felálló brazilok papírforma szerint uralták a játékot, és még csak nem is erőltették meg nagyon magukat az első játékrészben. Philippe Coutinho a 20. percben egy szép szabadrúgásból megszerezte a vezetést, azután az ötszörös világbajnokok őrizték a vezetést, a svájciak pedig sokszor csak tanácstalanul gurigáztak a saját térfelükön. Emiatt egy-két helyzetet és szép megmozdulást leszámítva kifejezetten unalmasra sikerült az első 45 perc.

A második félidőben gyorsan jött a svájci egyenlítés, és ennek köszönhetően fel is pörgött a meccs. Mindkét csapatnak voltak helyzetei, bár az egyenlítéstől felocsúdott brazilok azért jóval többet támadtak. Főleg az utolsó néhány percben és az öt perces hosszabbításban, ami jól mutatja, hogy

mennyire későn ébredtek fel.

A svájciak azonban higgadtan játszottak, és Sommer kapus is magabiztosan fogott mindent, amit kellett. Neymar, Firmino és Miranda is eldönthette volna a meccset az utolsó percekben. A 96. percben pedig Neymar szabadrúgása után Renato Augosto lövését a gólvonalról rúgta ki a remek formában játszót Schär, így maradt a döntetlen.

Börtönbe megy a legendás brazil elnök

0

Meg kell kezdenie börtönbüntetését Lula volt brazil elnöknek – döntött 6:5 arányban Brazília Legfelső Bírósága. Lulát januárban ítélte el a bíróság korrupció miatt. A baloldal élő legendája és hívei az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy elkerülheti a börtönt.

 

A fegyveres erők vezérkari főnöke figyelmeztette a baloldalt: ne próbálkozzon akcióval hősük megmentésére, mert a „hadsereg teljesíti alkotmányos kötelességét!”.

Lula és a baloldal a katonai diktatúra elleni szakszervezeti harcban kezdte meg politikai pályafutását. 2003-tól 2010-ig volt Brazília elnöke, és ezzel döntő fordulat következett be az állami pénzek kiosztásában: a szegények életszínvonala jelentősen nőtt. Ezzel együtt fokozódott a baloldal népszerűsége is: Lula után egykori titkárnője, Dilma Rousseff lett Brazília elnöke. Megrendezték a futball világbajnokságot és az olimpiát. Ez súlyos csapást mért az államkasszára, ráadásul Brazília nem is szerepelt jól: megalázó vereséget szenvedett a győztes németektől a foci világbajnokságon.

Brazíliában a politikai osztály korrupciója mindig is általános volt, de a baloldal kezdeti sikerei elfedték ezt. Amint beköszöntött a pénzügyi válság, megindultak a korrupciós vizsgálatok.

A Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, s bár nem csak a baloldalt érintette az ügy, mégis csak ők voltak hatalmon és ők is érintettek voltak.

Dilma Rousseff-et leváltották, Lulát pedig 12 év börtönre ítélte a bíróság, korrupcióért.

A brazil sajtó értesülései szerint április 10-én kell börtönbe vonulnia Lula-nak, és ezzel nem csak a Lula politikai pályafutása és élete tört ketté, egy korszak is véget ér Brazíliában. Kérdés, hogy mi jön ezután, hiszen Latin Amerika legnépesebb államának a gazdasága továbbra sem rózsás, az országban nagy a feszültség, a hadsereg pedig ugrásra és beavatkozásra kész.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK