A vízcsap, amely megmentette 70 ezer ember életét

0
2092
Fotó: FüHü

Egy vízcsapnak állítottak emléket Budapesten, az erzsébetvárosi Rumbach Sebestyén utcában a holokauszt magyarországi emléknapján. Egy olyan vízcsapnak, amely a gettó utolsó vízvételi helyeként, 70 ezer ember életét mentette meg a vészkorszakban.

1944-ben a nyilas hatalomátvétel után a Vajna Gábor nyilas belügyminiszter által aláírt  8935/1944 B.M. rendelettel a VII. kerület általuk meghatározott részében helyezzék át az eddig a városban szétszórtan lakó, un. sárga házakból a Budapesten elő zsidókat.

1944 december végére a gettó lélekszáma 70 000 főre duzzadt. A folyamatos nyilas atrocitások, gyilkosságok mellett az emberek élelmezését az idő előre haladásával és lélekszám felduzzadásával egyre nehezebben tudták megoldani. A közkonyhák, csak folyóvíz ellenében adták ki a leves adagokat.

A szövetségesek bombázása, a beálló kemény fagy és egyéb technikai problémák szinte teljes vízhiányt okoztak. Esténként pedig tombolt a nyilas terror, a Duna parti kivégzések, a Wesselényi utcai gyilkosságok.

Kevésbé ismert viszont a január elejére beálló krónikus vízhiány.

A most felavatott emléktábla erre a kuriózumra hívja fel az arra járó belföldi és külföldi figyelmét.

A táblát a „Dob utcai fiúk” nevű csoport állíttatta, a főszervező Dr. Fried Tamás. Aki amúgy már régóta nem Dob utcai, mert bár gyerekként ebben az erzsébetvárosi utcában lakott, és onnan járt iskolába, már jó ideje Szombathelyen él, ahol állatorvosként dolgozott.

Fried Tamás a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az ötletet Moldova György egyik könyvéből merítette. Még egyetemistaként olvasta az író Szent Imre induló című könyvét, ott találta meg a történetet a vízcsapról. Meg is kérdezte akkor még élő nagymamáját, aki a vészkorszak idején a gettóban volt, hogy minden úgy volt-e, ahogyan azt az író leírta. A nagymama mindenben megerősítette a Moldova könyvében leírtakat.

Tamás sokáig dédelgette magában a tervet, s körülbelül fél évvel ezelőtt el is kezdte a szervezést, hogy táblával emlékeztessék az utókort a több, mint hetven ezelőtti történésekre. Sokan segítettek neki, máshol falakba ütközött, de szerencsére több volt a támogató, mint az ellendrukker, így végül,

2018. április 16-án, a holokauszt magyarországi emléknapján sor kerülhetett a tábla felavatására.

Az ünnepi eseményen megjelent Yosef Amrani, Izrael magyarországi nagykövete, beszélt Radnóti Zoltán főrabbi, Heisler András a Mazsihisz elnöke, valamint Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.

Az ünnepségen Koltai Róbert Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét szavalta, Gerendás Péter pedig a Százéves pályaudvar címűt énekelte.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .