A háború 31. napja – (Folyamatosan frissítjük)

0
851

“Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.

 

12:45 – Ukrajnába érkezett az első nagy páncéltörő fegyverszállítmány, amelynek megvásárlásában a német kormány hozzájárult. A kézifegyver RPG „Matador” típusú közelharchoz használatos, amely a német gyártó szerint képes áttörni bármely, az orosz hadseregben szolgálatban lévő tank páncélzatát – az ütközés helyétől függően.

11:50 – Kijev külső kerületében nincs áramszolgáltatás, mivel két vezetéket elszakított a támadók lövöldözése miatt – jelenti a városi államigazgatás. Lehetséges, hogy emiatt a víznyomás csökkenni fog.

11:00 – Egy szlavuticsi lakos megsérült amikor az orosz megszállók ellen tüntetett a lakosság. Az orosz katonaság a levegőbe lőtt és könnyűgránátokat dobott az emberekre. A területvédelemisek között is van sebesült, de a polgármestert a oroszok szabadon engedték.

10:30 – Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának legfrissebb hírszerzési közleményében azt írja, hogy az orosz erők ahelyett, hogy nagyszabású városi gyalogsági hadműveletekben vennének részt, „a légi és tüzérségi bombázások válogatás nélküli alkalmazására támaszkodnak a védekező erők demoralizálására”.

10:15 – Oroszország pénteken jelezte ukrajnai háborús céljainak esetleges újrakalibrálását, mivel a Kremlnek szembe kellett néznie a brutális invázió miatti globális kiközösítéssel, a megerősített nyugati gazdasági büntetésekkel és az elszánt ukrán ellenállással, amely a jelek szerint a gyakorlatban is nyereséget jelent – írja a New York Times.

09:00 – Az orosz fegyveres erők „Caliber” rakétái fegyverekkel romboltak le egy raktárt Zsitomir régióban, Velikiye Korovitsy falu közelében.

08:10 – WSJ: Az Egyesült Államok szankcionálja az orosz katonai és hírszerző szolgálatok számára technológiát biztosító orosz vállalatokat. 

07:35 – Az ukrán kormányra hivatkozva március 25-én érkezett Ukrajnába Németországból 1.500 „Strela” légvédelmi rakéta és 100 MG3-as géppuska tartalmazó szállítmány. Emellett 350.000 élelmiszercsomagot, 50 egészségügyi szállítójárművet és egészségügyi felszerelést szállítottak ki.

06:50 – Az orosz „Z” már bűncselekménynek minősül Németországban, Bajorországban. Georg Eisenreich bajor igazságügyi miniszter kijelentette, hogy „a bajor ügyészség következetesen fellép azokkal szemben, akik nyilvánosan helyeslik a nemzetközi jogot sértő agressziós háborút.”

06:34 – A Pentagon szerint már nem Kijev a fő cél – Oroszország el akarja foglalni Donbászt.

06:55 – Donyeck és Dél-Bug irányban és az ellenség további átcsoportostó műveleteket végez az orosz csapatok harcképességének helyreállítására, az utánpótlás-pótlásra, hogy újraindíthassák a támadó hadműveleteket. Céljuk elérni Donyeck és Luhanszk régiók közigazgatási határait.

06:15 – Az orosz megszállók fizetett felvonulást terveznek az ideiglenesen megszállt Melitopolban. Ukrajna Biztonsági Szolgálatára hivatkozva március 25-én a Telegramon keresztül közölte, hogy a nagygyűlésre március 26-án, kora elején kerül sor Melitopol főterén. A lakosságnak állítólag 1200 rubelt ígértek a részvételért.

05:30 Az ukrán légierő egy nap alatt megsemmisítette az Orosz Föderáció három repülőgépét és öt cirkálórakétáját – állítja az Ukrinform hírügynökség.

03:50 – Az ukrán vezérkar szerint Oroszország átcsoportosítja erőit a donyecki és luhanszki offenzíva folytatására.

03:15 – Már megkezdődött a vetési kampány Ukrajna 11 régiójában.

01:30 – Oroszország hat cirkálórakétával találta el Vinnicsát, néhányat a légvédelem lőtt le.

01:00 – Az ukrán vezérkar március 24-én közölte, hogy csapatai csapást mértek egy nagy orosz kétéltű rohamhajóra Berdjanszk kikötőjében, amelyet jelenleg az orosz erők foglalnak el. Maxar március 25-i fotói igazolták a jelentést: „az orosz Alligator osztályú leszállóhajót mutatják meg, amely leégett és részben víz alá került”.

00:05 – Biden látszólag tréfás hangon azt mondja a lengyelországi amerikai csapatoknak, hogy látni fogják az ukránok bátorságát, „amikor ott lesztek.” Biden korábban többször is kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem telepít csapatokat Ukrajnába.

2022. március 26.

22:30 – Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök korábban azt állította, hogy Ukrajna és Oroszország közel áll a konszenzushoz Oroszország négy követelésével kapcsolatban, beleértve Ukrajna NATO-tagságát és az orosz nyelv státuszát. Mindezt Kuleba külügyminiszter határozottan cáfolja.

22:10 – Biden kétnapos látogatásra érkezik Lengyelországba. Az amerikai elnök a tervek szerint Rzeszowban találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel és az amerikai légierő 82. légideszant hadosztályával, majd Varsóba utazik.

20:00 – Alekszej Sarovot, a Fekete-tengeri Flotta 810. különálló gárda tengerészgyalogos dandárjának orosz ezredesét orosz hatóságok szerint megölte egy ukrán mesterlövész.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .