Oroszország Mariupolt teszi a második Aleppóvá

0
648
wikipedia.com

Az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete, Samantha Power március 25-én Joe Biden amerikai elnökkel együtt érkezett Lengyelországba. Az újságírókkal folytatott megbeszélésen Power az ukrajnai háború befejezésével kapcsolatos aktuális kérdésekre válaszolt.

A humanitárius segítségnyújtásról és az evakuálásról

Biden elnökkel azért vagyok itt, hogy információkat szerezzünk a humanitárius szervezetektől az ukrajnai helyzetről, az Ön országában, itt vagyok James Hope-pal, a USAID kijevi misszió igazgatójával és Stephen Allennel, aki a katasztrófa-elhárítási csoportunk vezetője.

Természetesen az a célunk, hogy minél több forrást biztosítsunk az országnak, hogy Ukrajna belső elosztórendszere átvehesse ezt a segélyt, és továbbadhassa azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Az ENSZ 700.000 embernek segített, beleértve a pénzügyi támogatást és az élelmiszert is, de megértjük, hogy ez nem elég. Jól tudjuk, hogy Oroszország civil városok bekerítésével és bombázásával kapcsolatos taktikája akadályozza az általunk finanszírozott humanitárius csoportok bejutását. Ez a legnagyobb problémánk. Milyen erős nyomást kell gyakorolni Oroszországra, hogy olyan városokban, mint Mariupol, Csernyihiv, sőt maga Kijev is elérje, hogy civilek távozhassanak és az élelmiszert kaphassanak a városokban maradók.

Hogyan segítsünk Mariupolnak

Sok időt töltöttem telefonon különféle humanitárius szervezetekkel, amelyek készek termékeket szállítani a városba. És nem csak az élelmiszer, mint tudják, fogynak a gyógyszerek, a város számos pontján ivóvíz sincs. Bár Ukrajna szeretett volna egy biztonsági folyosót létrehozni, hogy ezek a készletek eljuthassanak a városba. Az Orosz Föderáció azonban bebizonyította, hogy Mariupollal szembeni megközelítése ugyanaz lesz, mint a szíriai kormányé Aleppóban. És ez minden, amit láttunk, a sok ígéret ellenére.

2008-ban a szíriai Aleppó csaknem 1,7 millió lakosa volt, és Szíria második legnagyobb városának számított. 2012 és 2016 között Aleppóban folytak harcok. 2016-ban az orosz csapatok „szőnyegbombázása” gyakorlatilag elpusztította a várost, beleértve az UNESCO-területeket is.

Voltak őrült pillanatok, amikor Mariupolban azt mondták az ukránoknak, hogy humanitárius szünetek lesznek, jöttek az emberek, sokszor idősekkel, gyerekekkel, anyaként el sem tudom képzelni, jöttek és abban a pillanatban elkezdődött az ágyúzás.

Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy megpróbáljunk a lehető legnagyobb nyomást gyakorolni az Orosz Föderációra, hogy Putyin érezze az ártatlan emberek élelmiszerének és gyógyszerének el kell jutnia a városba. Szükségünk van azonban Kínára, Pekingre, Indiára és más Oroszországgal baráti vagy semleges kapcsolatokat ápoló országokra is, hogy többet beszéljenek ezekről a hihetetlen humanitárius szükségletekről.

Hogyan lehet megállítani a háborút

Minden felelősség az Orosz Föderációt terheli Ukrajna inváziójáért, az általa okozott károkért, az ukrajnai emberek életének elpusztításáért. És ők is kiveszik a részüket, általánosságban látjuk a gazdasági teljesítményt tekintve, már most nézzük ezeket a szomorú jeleneteket, amikor az emberek órákig állnak sorban, hogy készpénzt szerezzenek vagy élelmiszert vegyenek. Az oroszországi gazdasági előrejelzések meglehetősen kiábrándítóak, és máris érezhetőek. Az orosz szülők pedig most telefonálnak, pánikolva próbálják kideríteni, hol vannak a fiaik. Videókat néznek, ahol azt látják, hogy fiaikat egy háborúban ölték meg, amelyben a családjuk nem is tudta, hogy elküldték őket. Az oroszországi invázió ára magas. De ennek a borzalomnak akkor lesz vége, ha elég nagy lesz a nyomás gazdaságilag, hogy az Orosz Föderációt agressziója megszüntetésére kényszerítse. Az ukránok pedig már most is veszteségeket okoznak az orosz megszállóknak Ukrajnában.

A repülési tilalmi zónáról

Zelenszkij elnök beszédet mondott az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, és beszélt az ukránok minden igényéről és kéréséről és ezt a kérést is megismételte. De azt is megjegyezte: igen, minden érvet hallottam, és ezek azok, visszatarják kérésünk teljesítésétől, mert nem akarják, hogy az Egyesült Államok és Oroszország eszkalációba keveredhessen. Akkor sokkal súlyosabb lesz a vérontás mértéke, ami emberek millióit érinti.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió egymás mellett állnak, és együtt dolgoznak azon, hogy Ukrajnának olyan katonai pozíciót biztosítsanak, amely megakadályozhat minden orosz légi előnyt, amelyet Putyin elérni kíván. Megértem, hogy most minden figyelem erre az ötletre összpontosul, de amit a NATO már képes volt megtenni, az az ukrán hadsereg funkcionális szükségleteinek kielégítése, amint azt Ukrajna védelmi minisztere és Zelenszkij elnök már elmondta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .