A CEU minden cenzúrát elutasít

0
234

A CEU a tanszabadság nevében elutasít mindenféle cenzúrát, így az úgynevezett genderszakkal kapcsolatos tiltást is. A kormány rajtaütés-szerűen akarja megszüntetni a társadalmi nemek szakot a felsőoktatásban. Közben a „túloldalról” érkezett védelem a szak mellett.

A hét elején alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az EMMI és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, vagy ahogy a politikai vitákban elhíresült: genderszakon – írta meg a hvg.hu.

Ez a váratlan, de nem előjel nélküli tervezet két egyetemet sújtana Magyarországon. Ezt a szakot mesterképzés keretében az ELTE-n és a Közép-európai Egyetemen (CEU) oktatják, utóbbi esetében

a magyar diplomát adó képzésben kellene megszüntetni, az amerikain nem.

A CEU-nak tudomása van a Társadalmi nemek tanulmánya magyarországi oktatását is érintő, jelenleg a kormány álláspontjának még nem tekinthető előterjesztésről – áll az egyetemnek a Független Hírügynökséghez elküldött közleményében. Az egyetem eljuttatta állásfoglalását a Magyar Rektori Konferenciának, és ezáltal a kormánynak is. Mivel ez folyamatban lévő, nem nyilvános szakasza az egyeztetésnek, a részletekbe nincs módjuk belemenni.

Mindazonáltal megerősítik elkötelezettségüket a tanszabadság mellett, és

elutasítják az oktatás tartalmát érintő mindennemű cenzúrát.

A valós tartalmából kifordított értelmezésű „genderezés” a KDNP-ből indult tavaly tavasszal. Először az ifjúsági szervezet nevezte rombolónak a társadalmi nemek tantárgyat, majd Rétvári Bence EMMI-államtitkár nyilvánította nem csak tudománytalannak, hanem a kormány által vallott értékekkel szemben állónak.

Bencsik Gábor
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ne legyen igaz a hír – írja Facebook-oldalán Bencsik Gábor, a Magyar Krónika kormánypárti kiadvány főszerkesztője. Ha igaz a hír, akkor most eljött a pillanat, hogy a kormány politikáját támogató nemzeti keresztény konzervatív értelmiségiek megvédjék a kormányt saját rossz döntésétől – folytatja.

Ha igaz a hír, akkor itt ráadásul alapvető tájékozatlansággal van dolgunk – írja Bencsik, majd tételes cáfolatát adja a kormányzati kommunikációban rendre megjelenő állításoknak, azzal, hogy a gendertudomány nem az, amit felületes újságírók (a kormánypárti sajtóban – szerk.) írnak róla.

„Nem túltolt feminizmus, nem a család szétverése, nem kisgyerekek nemváltásának támogatása, nem tetszés szerinti biológiai nemek konstruálása.”

Hanem annak vizsgálata, hogy a biológiai nem miként jelenik meg a társadalomban. Márpedig megjelenik. És ennek ezer vonatkozása van. És ha ezeket nem ismerjük, hogyan akarjuk elérni például azt, hogy a társadalom visszanyerje a reprodukciós képességét? Hogyan akarjuk megtalálni az eszközöket ahhoz, hogy a férfiak és a nők újra szeressék a gyerekeket? – teszi fel a kérdést Bencsik.

Aztán komplett – az eseten túlmutató – üzenet a kormánynak.

„Aki bízik a saját érvei erejében, az nem akarja betiltani az ellenfelét. Ne legyen hát igaz a hír. A kormány ne akadályozza meg a társadalmi nemek mesterszak további működését.”

Bízzon bennünk, nemzeti keresztény konzervatív értelmiségiekben, hogy megvédjük azokat az értékeket, amelyekkel azonosul – áll Bencsik nyílt bejegyzésében.

Nem sok foganatja lett. A poszt alatti második válasz maradt a „normális kerékvágásban”

Mi a genderelmélet, vagyis a társadalmi nem? A társadalomban megfigyelhető nemi szerepekre irányuló, a pszichológia és szociológia tárgykörébe tartozó kutatások tárgya, mely a tanult (nem biológiai) nemi szerepekkel és annak társadalmi vonatkozásaival foglalkozó elmélet, valamint a szociológia tárgykörébe tartozó tudományterület – olvasható egy ismertetőben. A pár évtizedes tudomány mindazon társadalmi tényezővel foglalkozik, amelyekben a nők és a férfiak közötti társadalmi különbségek megmutatkoznak. Alapítója, a pszichiáter professzor, Robert Stoller azokat a kulturális elvárásokat írta le, amelyeket a patriarchális társadalom egy adott társadalmi nemhez rendel, többek között, hogy az adott nemű embernek hogyan kellene viselkednie, beszélnie, öltözködnie és gondolkodnia, milyen célokra törekednie. A nemi szerepek a nyugati kultúrákban a kétosztatú (vagyis a férfi és női kategóriát), valamint az ezekhez kapcsolódó tulajdonságokat különbözteti meg, melyekhez különféle sztereotípiák kapcsolódnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..