Malala Davosban: Vegyük kezünkbe a saját sorsunkat

0
716
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Malala Juszufzai Nobel-békedíjas pakisztáni jogvédõ és Fabiola Gianotti, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN új igazgatója a Világgazdasági Fórum 48. davosi találkozóján 2018. január 25-én. (MTI/EPA/Laurent Gillieron)

A 20 éves Nobel-békedíjas pakisztáni diáklány külön meghívottja a davosi Világgazdasági Fórumnak. Szenvedélyes beszédében állást foglalt amellett, hogy a nőknek fel kell emelniük a szavukat nemcsak saját magukért, de a társadalomért is, amelyben élnek.

Malala Yousafzai a lányok tanulási lehetőségéért küzdött szülőhazájában, Pakisztánban. A fanatikus tálib mozgalom halálra ítélte. Fejbe lőtték, de csodával határos módon túlélte. Ma Angliában él, és Oxfordban tanul közgazdaságtant és politológiát.

„Egyszer vissza akarok térni Pakisztánba. Nagyon nehéz úgy élni, hogy valaki távol van a hazájától, a barátaitól”

– mondta Malala Yousafzai, aki köszönetet mondott feminista apjának. A pakisztáni pedagógus a pastu törzs legendás női harcosáról nevezte el lányát.

Malala Yousafzai egyelőre nem térhet vissza hazájába, a tálibok ugyanis nem vonták vissza a halálos ítéletet, melyet azért mondtak ki rá, mert kiállt amellett, hogy a lányok is járhassanak iskolába.

Malala Yousafzai Davosban arról is beszélt, hogy kiábrándítónak tartja Donald Trump viselkedését a nőkkel szemben, és azt, hogy szemmel láthatóan nem ismeri el a nemek közötti egyenjogúságot. A szexuális zaklatás ügyében elindított világméretű #metoo kampányról az a véleménye, hogy az nem más mint az egyenjogúság deklarálása a nemek között. Pakisztánnak már volt egy miniszterelnöknője, az arisztokrata családból származó Benazir Bhutto, akinek az apja is miniszterelnök volt, de merénylet áldozata lett. Malala nem beszélt erről Davosban, de akik jól ismerik őt, állítják: hazájába hazatérve ő is fontos politikai szerepre törekszik majd.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .