29 államban bármikor kirúghatnak valakit, csak azért, mert meleg

0
1266

Az Apple vezetője, Tim Cook a Businessweekben vállalta fel a nyilvánosság előtt, hogy meleg. Azt mondta, hogy a döntésében meghatározó szerepe volt annak, hogy az LMBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű) munkavállalók az egész ország területén találkozhatnak az egyenlőtlen bánásmód hátrányaival.

„Dolgoztam már olyan cégnél, ami a kreativitást és az innovációt tartotta a legfontosabb tényezőknek a siker útján. Egy vállalat csak akkor virágozhat, ha nincs különbség a dolgozók között. Sajnos nem mindenki ilyen szerencsés.”

Valójában nincs olyan szövetségi törvény, ami az LMBT közösség tagjait védené a munkahelyeken a szexuális irányultságuk miatt őket érő zaklatásoktól. Természetesen vannak olyan városok, amik maguk megoldották ezt különböző törvényi rendelkezések meghozatalával, ellenben még mindig van 29 olyan állam, ahol azonnal kirúghatják a munkahelyéről az LMBT közösség tagjait csak azért, mert homoszexuális. Ez azt jelenti, hogy a teljes munkavállalók több, mint a fele ki van téve a diszkrimináció ezen fajtájának.

A legtöbb amerikai tévesen úgy gondolja, hogy ez a kérdés már megoldódott. Egy 2013-as HuffPost/YouGov által készített felmérés szerint az emberek mindösszesen 69%-a gondolja úgy, hogy illegális cselekedet valakit kirúgni a munkahelyéről csak azért, mert homoszexuális.

Az úgynevezett Foglalkoztatási Diszkriminációellenes törvény ad elvben védelmet ezeknek az embereknek. Ott kell bevezetni a rendelkezéseit, ahol legalább 15 munkavállaló dolgozik. A törvényt 1994-ben nyújtották be, de azóta sem fogadták el, így hivatalosan hatályos.

Az Apple otthonában, Kaliforniában vannak a legerősebb megkülönböztetés-ellenes jogszabályok az Egyesült Államokban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .