Kémlelő vírusölő

0
820

Német kémelhárítás: nincs bizonyíték arra, hogy az oroszok a Kaspersky Lab szoftverjét kémkedésre használták volna.

Az izraeli titkosszolgálat jelzése alapján az USA nemzetbiztonsági minisztériuma megtiltotta a moszkvai Kaspersky Lab szoftverjeinek használatát az amerikai kormányhivatalokban. Indoklás: az FSZB vagyis az orosz hírszerzés a Kaspersky Lab vírusölő programját kihasználva behatolt számos amerikai rendszerbe és így titkos információkhoz jutott.

Jevgenyij Kaszperszkij a moszkvai hadügyminisztérium egykori informatikai szakértője 1997-ben alapította meg a Kaspersky Lab-et, melynek szoftverjeit több mint 400 millió ember használja a világon. Mindig tagadta, hogy együttműködne az orosz hírszerzéssel.

A német információbiztonsági hivatal alapos vizsgálatot végzett az ügyben és arra a következtetésre jutott, hogy nincs bizonyíték az izraeli-amerikai állításra! A BIS nem talált gyanús nyomokat pedig alaposan átvizsgálta a Kaspersky Lab szoftverjeit. Az Egyesült Államokban évek óta azzal vádolják az orosz hírszerzést, hogy hekkerek segítségével információkat szerez Amerikában és ezenkívül megpróbál beavatkozni az amerikai belpolitikába. Hillary Clinton szerint választási vereségének egyik oka éppen az volt, hogy orosz hekkerek feltörték az ő levelezési rendszerét. Moszkva mindig cáfolt, de az USA szankciókat alkalmaz Oroszország ellen, mert bizonyítottnak tekinti a behatolást az amerikai informatikai rendszerekbe. A német hivatal szerint, legalábbis ami a Kaspersky Lab-et illeti, erre egyelőre nincsen bizonyíték …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .